ο φαντομάς της πινακοθήκης

Προφυλακιστέος κρίθηκε χθες  ο 49χρονος για την κλοπή τριών έργων τέχνης στην Εθνική Πινακοθήκη πριν από εννέα χρόνια.

Σύμφωνα με πληροφορίες στην  μαραθώνια  απολογία του υποστήριξε όσα είχε ομολογήσει προανακριτικά, ότι δεν είχε συνεργούς και πως δεν είχε σκοπό να πουλήσει τους πίνακες.

Ακόμη φέρεται να ανέφερε ότι   δεν προσπάθησε νωρίτερα να παραδώσει τους πίνακες στις αρχές διότι φοβόνταν ότι τα ίχνη του πάνω στα έργα τέχνης θα οδηγούσαν στη σύλληψή του. Ο  49χρονος επανέλαβε στον ανακριτή όσα είχε πει και στην προανακριτική του απολογία στην οποία δήλωνε ότι νιώθει ανακούφιση που οι δυο πίνακες επέστρεψαν στο ελληνικό Δημόσιο, όπου και ανήκουν.

Ο κατηγορούμενος απολογήθηκε στον ανακριτή για το αδίκημα της διακεκριμένης περίπτωσης κλοπής κατά συναυτουργία, τετελεσμένη και σε απόπειρα, πραγμάτων καλλιτεχνικής σημασίας που βρίσκονταν σε συλλογή εκτεθειμένα σε κοινή θέα και σε δημόσιο κτίριο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η δίωξη αυτή αρχικά είχε ασκηθεί σε βάρος αγνώστων δραστών και μετά τη σύλληψη και ομολογία του κατηγορούμενου η δικογραφία ανασύρθηκε από το αρχείο αγνώστων δραστών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο πίνακες, ένας του Πάμπλο Πικάσο και ο έτερος του Πιτ Μοντριάν αναμένεται να επιστρέψουν στην ανακαινισμένη Εθνική Πινακοθήκη την σήμερα.

Βγήκε για δημοπράτηση στην Ιταλία το δήθεν κατεστραμμένο έργο;

Ο πίνακας «Ο Άγιος Diego de Alcala σε έκσταση με την Αγία Τριάδα και σύμβολα του πάθους» εντοπίστηκε από την ιστορικό Τέχνης Serena D’ Italia στον οίκο δημοπρασιών Pandolfini και το συνέκρινε με αυτό που είχε κλαπεί από την Εθνική Πινακοθήκη. «Το σχέδιο έχει κάπως “διορθωθεί”, έχουν προστεθεί μια κακής ποιότητας υπογραφή και μια σφραγίδα, αλλά πολλές λεπτομέρειες, σκούρες κηλίδες λόγου χάρη, είναι τόσο όμοιες, που είμαι σχεδόν βέβαιη ότι πρόκειται για το ίδιο έργο».

Η δήλωση αυτή έγινε το 2020. Στη συνέχεια υπήρξαν και άλλες επιστημονικές αναλύσεις και τεχνικές μελέτες. Το σχέδιο του ζωγράφου Guglielmo Caccia, γνωστού και ως Moncalvo (1568-1625), που βρισκόταν στην Εθνική Πινακοθήκη εκλάπη ταυτόχρονα με τα έργα του Πικάσο και του Μοντριάν από τον   Φαντομά. Φαίνεται όμως πως ο ισχυρισμός του πως κατάστρεψε το έργο τέχνης δεν αληθεύει.

Διότι το 2019 ένα παρόμοιο προσχέδιο του Ιταλού ζωγράφου, τόσο παρόμοιο που οι ειδικοί κόβουν το χέρι τους πως πρόκειται για το ίδιο που εκλάπη στην Ελλάδα, συμπεριλήφθηκε σε πλειστηριασμό του επίσης ιταλικού οίκου Pandolfini. Το έργο τελικά αποσύρθηκε από τον πλειστηριασμό μετά από κινητοποίηση συγκεκριμένων εξειδικευμένων επιστημόνων στην Ιταλία, οι οποίοι προειδοποίησαν τις ελληνικές και τις ιταλικές αρχές.

έργο τέχνης

Είχε προηγηθεί μία ελαφρά επέμβαση πλαστογράφησης στο συγκεκριμένο σχέδιο με την πρόσθεση μίας δήθεν υπογραφής, αλλά και ενδεχομένως με πλύση του σχεδίου για να αφαιρεθούν κάποιοι χαρακτηριστικοί ρύποι (κουκκίδες κ.λπ.). Στην πραγματικότητα, όπως ισχυρίζονται οι ειδικοί, πρόκειται για το ίδιο έργο τέχνης.

Αν όλα τα παραπάνω ευσταθούν, τονίζει το zougla.gr,τότε καταρρίπτεται όλη η υπερασπιστική γραμμή του ληστή των πινάκων, ο οποίος ισχυρίστηκεπως ποτέ δεν επιδίωξε να πουλήσει τα έργα τέχνης στο εξωτερικό ή σε Έλληνες συλλέκτες. Ποια τύχη ή ατυχία επιφύλασσε άραγε στους πίνακες του Πικάσο και του Μοντριάν;

Διαβάζουμε στην «Καθημερινή» της 1ης Ιουλίου: «Το έργο του Moncalvo επρόκειτο να δημοπρατηθεί τον Οκτώβριο του 2019 με αριθμό 96, χωρίς αναγραφή προέλευσης και με την πληροφορία ότι “μπορεί να συσχετιστεί με την παραγωγή σχεδίων του ζωγράφου Guglielmo Caccia, γνωστού ως Moncalvo (1568-1625)”. Η Ιταλίδα ειδικός (Serena D’Italia) ενημέρωσε τη Μαριλένα Κασιμάτη, ιστορικό Τέχνης και πρώην επιμελήτρια της Εθνικής Πινακοθήκης (1984-2017) για το εύρημά της.

“Θεωρώ κι εγώ σχεδόν σίγουρο ότι το έργο της δημοπρασίας είναι το ίδιο με το έργο της Εθνικής Πινακοθήκης, το οποίο, μετά την κλοπή, υπέστη πλαστογράφηση, πιθανώς ακόμη και πλύση για εξάλειψη φθορών της χάρτινης επιφάνειας και με σκοπό τη σύγχυση”. Στο κάτω μέρος είχε γίνει μια προσθήκη, όπως παρατήρησε, ενός φανταστικού αριθμού 3Β και μιας δήθεν υπογραφής με μαύρο μαρκαδόρο. Η κα. Κασιμάτη ενημέρωσε την ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού και προθυμοποιήθηκε να ταξιδέψει η ίδια στην Ιταλία για αυτοψία».

Από το Υπουργείο Πολιτισμού είχε τότε αναφερθεί πως υπήρξε επικοινωνία με τη Europol και την Interpol. Πέραν τούτου ουδέν.

Επισημαίνεται πως ο ιταλικός οίκος έργων τέχνης Pandolfini απέσυρε το σχέδιο του Μoncalvo από τους καταλόγους του χωρίς καμία εξήγηση. Έκτοτε απλώς σιωπά.