Ροή ειδήσεων
Παρασκευή, 15 Αυγούστου 2025
Γιορτάζουν: Παναγιώτης, Δέσποινα, Μάριος, Γεσθημανή, Θεοτόκης, Μαριάντζελα, Μαρινέλα, Ελεούσα, Ελώνα, Ηλιοστάλακτη, Καθολική, Κρυστάλλω, Πρέσβεια, Συμέλα
28°
Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ
Ο «Φιλοκτήτης» του Σοφοκλή

Τον  «Φιλοκτήτη» ένα   από τα τελευταία και πιο πολυεπίπεδα έργα του Σοφοκλή,παρουσιάζουν τα Θεατρικά Δρώμενα «Ίασμος, σήμερα  Τρίτη 12 και αύριο Τετάρτη 13 Ιουλίου, Κηποθέατρο «Νίκος Καζαντζάκης».

Το έργο εξερευνά με τρόπο εντυπωσιακό τα ηθικά όρια στην επιδίωξη του οφέλους, της αριστείας και της δόξας. Σε ένα βαθύτερο επίπεδο, αγγίζει το ζήτημα της υποχρέωσης του ανθρώπου απέναντι σε μια θεϊκή βούληση και στην ίδια του τη μοίρα, ενώ μελετά διεξοδικά τον σωματικό και συναισθηματικό πόνο και την συσχέτιση.

«Στον Φιλοκτήτη-σημειώνει η σκηνοθέτρια Μαρλέν Καμίνσκυ- υπάρχουν τα προφανή ζητήματα της προσωπικής ηθικής ενάντια στην υποχρέωση προς μια εξουσία, καθώς και η εξερεύνηση του πόνου. Ωστόσο, αυτό που μου κέντρισε περισσότερο το ενδιαφέρον ήταν τα μυθικά στοιχεία και τα σύμβολα του τόξου, της σπηλιάς, του φιδιού, ο περιβάλλοντας χώρος-τα κύματα και οι βράχοι, και το πώς αυτά επιδρούν στον ιστό της ιστορίας και των χαρακτήρων της.

Ο απώτερος στόχος μου δεν είναι μόνο να δώσω τροφή για σκέψη, αλλά και τροφή για την ψυχή. Οι άνθρωποι του 21ου αιώνα όλη μέρα χρησιμοποιούν ακατάπαυστα το μυαλό τους, στη δουλειά, στο διαδίκτυο, στις πάσης φύσεως υποχρεώσεις και προβλήματα.

Αισθάνομαι, λοιπόν, την ανάγκη να πω μια ιστορία με τέτοιο τρόπο ώστε το κάλλος και το πνεύμα της να αναδυθούν στην επιφάνεια. Και δεν εννοώ την ευχάριστη ή την εύκολη ομορφιά, αλλά το κάλλος που βρίσκεται στην πάλη, στο άγριο, στα πιο σκοτεινά συναισθήματα. Το είδος εκείνης της ομορφιάς και της υπέρβασης που μπορεί να εμφανιστεί στις πιο τρομακτικές στιγμές».

Τον απαιτητικό ρόλο του πληγωμένου ομώνυμου ήρωα ερμηνεύει ο Τάσος Νούσιας, αυτόν του φιλόδοξου Νεοπτόλεμου αναλαμβάνει ο πολλά υποσχόμενος Γιώργος Αμούτζας, ενώ στον ρόλο-πρόκληση του πολυμήχανου Οδυσσέα βρίσκουμε την Μαρία Πρωτόπαππα.

Μαζί τους ένας 6μελής χορός ταλαντούχων ηθοποιών. Η Μαρλέν Καμίνσκυ σκηνοθετεί το έργο σε μετάφραση του Γιώργου Μπλάνα. Την πρωτότυπη μουσική σύνθεση των ηχοτοπίων υπογράφει ο Constantine Skourlis. Στις συνθέσεις του μάλιστα χρησιμοποιεί ένα από τα δύο Halldorobass (έγχορδο μουσικό όργανο ανάδρασης) που υπάρχουν στον κόσμο.

Υπεύθυνη για την πρωτότυπη μουσική και τη διδασκαλία του χορού είναι η Ευαγγελία Βελλή-Κοσμά. Στο νησί της Λήμνου μάς μεταφέρει με τα σκηνικά του ο Γιώργος Γεωργίου και με τους φωτισμούς της η Αλίκη Δανέζη-Knutsen, ενώ τα κοστούμια επιμελείται ο Γιάννης Μετσικώφ.

Βοηθός σκηνοθέτη: Νατάσα Πετροπούλου.

Χορός: Αλέξανδρος Φιλιππόπουλος (Κορυφαίος του χορού), Παντελής Αρουσαλίδης, Μάρκος Γέττος, Βαγγέλης Κρανιώτης, Βαγγέλης Μάγειρος, Τάσος Θεοφιλάτος.

Ώρα έναρξης:21:30|| Τιμές Εισιτηρίων: 15 ευρώ, 20 ευρώ.