Σήμερα η κρίσιμη απόφαση για τα μινωικά ανάκτορα της Κρήτης

Με αγωνία αναμένεται σήμερα η απόφαση για το αίτημα της χώρας μας, για σειριακή εγγραφή των μινωικών ανακτόρων στον Κατάλογο με τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO,στο πλαίσιο της 47ης συνόδου της Επιτροπής Παγκόσµιας Κληρονοµιάς.

Στην σύνοδο του Παρισιού βρίσκεται ήδη η Ελληνική Επιτροπή που εισηγείται το θέμα, με πολλούς ειδικούς επί του θέματος των μινωικών ανακτόρων, ενώ παρούσα είναι και η γενική διευθύντρια Δημόσιας Διπλωματίας του ΥΠΕΞ, κυρία Αικατερίνη Κόικα.

Μάλιστα, στην ίδια συνεδρίαση θα ληφθούν αποφάσεις για άλλες έξι χώρες, ανάμεσα στις οποίες και η Τουρκία:

Για τα πετρογλυφικά κατά μήκος του ποταμού Bangucheon της Κορέας

Το Yen Tu-Vinh Nghiem-Con Son, Kiep Bac στο Βιετνάμ

Το αρχαίο Khuttal στο Τατζικιστάν

Τα μεγαλιθικά στο Καρνάκ της Γαλλίας

Τα παλάτια του βασιλιά Λουδοβίκου Β΄ της Βαυαρίας στη Γερμανία

Οι Σάρδεις και οι λυδικοί τύμβοι του Μπιν Τεπέ της Τουρκίας.

Θρίλερ

Το θέμα πάντως εξελίσσεται σε θρίλερ, καθώς το Συμβούλιο Ειδικών της UNESCO έχει προτείνει αναβολή για την ένταξη των μινωικών ανακτόρων -της Κνωσού, της Φαιστού, των Μαλίων, της Ζάκρου και της Κυδωνίας-στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

Παρότι η πρόταση αναγνωρίζεται ως ιδιαίτερης πολιτιστικής αξίας-καθώς αναφέρεται σε έναν από τους αρχαιότερους και πιο επιδραστικούς πολιτισμούς της Ευρώπης- το Συμβούλιο κρίνει πως η τεκμηρίωση της οικουμενικής της σημασίας (OutstandingUniversalValue – OUV) χρειάζεται περαιτέρω ενίσχυση, ενώ επισημαίνει αδυναμίες που αφορούν:

  • Το θεσμικό καθεστώς προστασίας, ιδίως για το ανάκτορο της Κυδωνίας στα Χανιά, το οποίο δεν διαθέτει σαφώς οριοθετημένη ζώνη προστασίας όπως τα υπόλοιπα ανάκτορα.
  • Την απουσία ενός ολοκληρωμένου σχεδίου διαχείρισης, με κοινό όραμα και στρατηγικές για όλα τα μνημεία της πρότασης. Το Συμβούλιο ζητά ρητά την ενσωμάτωση ζητημάτων όπως οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, η διαχείριση των επισκεπτών, η αστική ανάπτυξη και οι πολιτικές προστασίας από φυσικές καταστροφές.
  • Την ανάγκη επανεξέτασης των ορίων και των ζωνών buffer, προκειμένου να αντανακλούν με ακρίβεια τη γεωμορφολογία και τις αξίες αυθεντικότητας των τοπίων.
  • Την αποσαφήνιση της αυθεντικότητας και ακεραιότητας των μνημείων, ιδίως στην περίπτωση της Κνωσού, όπου επεμβάσεις του ArthurEvans δημιουργούν δυσκολία στον διαχωρισμό του πρωτογενούς υλικού από τις ανακατασκευές.

Ως γνωστόν, από το 2014, με την αναθεώρηση του Ενδεικτικού Καταλόγου της χώρας μας για τα υποψήφια μνημεία προς ένταξη στον Κατάλογο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO και προκειμένου να εξασφαλιστεί η πληρέστερη εκπροσώπηση του μινωικού πολιτισμού, διευρύνθηκε η μέχρι τότε υποψηφιότητα της Κνωσού και μετατράπηκε σε σειριακή με τίτλο: «Μινωικά Ανακτορικά Κέντρα (Κνωσός, Φαιστός, Μάλια, Ζάκρος, Κυδωνία)». Στη συνέχεια κρίθηκε σκόπιμο στη σειριακή αυτή υποψηφιότητα να ενταχθεί και η Ζώμινθος, έτσι ώστε να αποτυπώνεται πληρέστερα η διασπορά του μινωικού πολιτισμού σε ολόκληρη την Κρήτη.

Το Προκαταρκτικό Σχέδιο Διαχείρισης των Μινωικών Ανακτορικών Κέντρων αποτελεί τον «πυρήνα» της διαχείρισής τους, με στόχο να αναδειχθεί η εξέχουσα οικουμενική αξία τους ως πολιτιστικό αγαθό, αλλά και να διασφαλιστεί η αυθεντικότητα και ακεραιότητά τους.