Στην έναρξη του πρώτου Διεθνούς Φεστιβάλ Φιλοσοφικού Κινηματογράφου CINEphil_101, που πραγματοποιείται από 10 έως 18 Μαΐου στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου, παρευρέθηκε και απηύθυνε χαιρετισμό ο Δήμαρχος Ηρακλείου Αλέξης Καλοκαιρινός, το απόγευμα της Δευτέρα 12/5, παρουσία της Αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού Γωγώς Μηλάκη, της Αντιδημάρχου Πολιτισμού Ρένας Παπαδάκη, του Προέδρου και της Αντιπροέδρου της ΔΕΠΑΝΑΛ Α.Ε Κώστα Βαρβεράκη και Μάρας Παναγιωτάκη και πλήθους φίλων του κινηματογράφου.
Το Διεθνές Φεστιβάλ Φιλοσοφικού Κινηματογράφου προβάλλει τη στενή σχέση του σύγχρονου κινηματογράφου με τον φιλοσοφικό στοχασμό, μεταμορφώνοντας την πόλη για εννέα μέρες σε σημείο συνάντησης για δημιουργούς, ακαδημαϊκούς και το ευρύ κοινό με στόχο να φέρει τη φιλοσοφία στον δημόσιο χώρο.
Ο Αλέξης Καλοκαιρινός, στον χαιρετισμό του, αναφέρθηκε στη σύνδεση της φιλοσοφίας με την τέχνη και ανέλυσε με την επιστημονική του ιδιότητα τη σύνδεση αυτή σημειώνοντας: «Έχει υπάρξει στην ιστορία της φιλοσοφίας ένα ρεύμα το οποίο συμφύρει την φιλοσοφία με την λογοτεχνία. Μιλάω για την αποδόμηση.
Συμβαίνει να έχω επιχειρηματολογήσει και εγώ αρκετά ενάντια σε αυτόν τον συμφυρμό. Έχουμε πολύ σοβαρούς λόγους να κρατάμε την φιλοσοφία και την λογοτεχνία σαν διακριτές έννοιες, και υπό την έννοια αυτή, την φιλοσοφία και την τέχνη σαν διαφορετικές έννοιες».
Ο Δήμαρχος Ηρακλείου, συνέχισε λέγοντας ότι ο κινηματογράφος μέσω της πλοκής του σεναρίου θέτει και υπαρξιακά ερωτήματα αναφέροντας: «Αλλά υπάρχει και μια κατηγορία ταινιών που δουλεύουν πάνω στην φιλοσοφία με την έννοια του ότι διαπραγματεύονται φιλοσοφικά πειράματα, thought experiments. Ένα πολύ χαρακτηριστικό και πολύ επιδραστικό θα έλεγα είναι αυτό το οποίο προέρχεται από το φιλοσοφικό πείραμα που ξεκίνησε ο Γκίλμπερτ Xάρμαν και θεώρησε ότι έλυσε ο Χίλαρι Πούτναμ, που είναι ο εγκέφαλος μέσα στον κουβά, brain in a vat. Και αυτό που ξέρετε όλοι σας πάρα πολύ καλά είναι το Matrix. Είμαστε πραγματικότητα; Είμαστε ένσαρκοι; Ή είμαστε μόνο ψηφιακοί; Ο Πούτναμ το έλυσε αυτό το πρόβλημα μέσα στις δικές του συντεταγμένες κι αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αυτή η ταινία ανατροφοδότησε τη φιλοσοφία. Υπάρχουν φιλοσοφικά δοκίμια γραμμένα μετά την ταινία και μάλιστα από φιλοσόφους εξαιρετικά διακεκριμένους στο χώρο της φιλοσοφίας της συνείδησης όπως είναι ο Τσάλμερς, τον οποίο είχαμε την ευκαιρία να φιλοξενήσουμε και εδώ στο Ηράκλειο σε δράση του τμήματος, τότε, Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών. Συνεπώς υπάρχει ένα μεγάλο συνεχές στο οποίο εκτείνεται ο κινηματογράφος, που πιάνει ζητήματα φιλοσοφικά με την έννοια της διαπραγμάτευσης μιας θεμελιακής ανησυχίας, μέχρι και ζητήματα τα οποία συνιστούν συγκεκριμένα ερωτήματα παρά πολύ σύγχρονα. Ιδιαίτερα σε αυτόν τον κόσμο που εξελίσσει τη γενετική και την τεχνητή νοημοσύνη. Η τεχνητή νοημοσύνη και η διαχείριση της πληροφορίας θέτουν ζητήματα ενδεχομένως και για το μέλλον όχι της ανθρωπινότητας αλλά και της ανθρωπότητας ακόμη».
Ο Αλέξης Καλοκαιρινός ευχαρίστησε τους διοργανωτές του Διεθνούς Φεστιβάλ Φιλοσοφικού Κινηματογράφου, την αναπληρώτρια καθηγήτρια και Πρόεδρο του Τμήματος Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Κατερίνα Μπαντινάκη, τον οργανισμό HERAKLION art, και επεσήμανε : «Και για εμάς στο Δήμο Ηρακλείου είναι πολύ σημαντικό να επιλέγουμε δράσεις οι οποίες έχουν την προοπτική να αποτελέσουν θεσμούς για το μέλλον. Η βούλησή μας είναι αυτό το πολύπλευρο ανάπτυγμα το οποίο θα δούμε, που έχει και το διαγωνιστικό μέρος, έχει και το διαδραστικό μέρος με το κοινό, έχει και το μαθητικό Φεστιβάλ με 50 σχολεία, έχει και τα κινούμενα σχέδια, και τα εργαστήρια με masterclasses. Όλο αυτό είναι ένα εξαιρετικό σύνθεμα και δίνει τις βάσεις για κάτι το οποίο, στο τέλος αυτών των εννέα ημερών, όλοι μαζί θα πούμε “και του χρόνου”. Και στα επόμενα χρόνια να είμαστε μαζί να είμαστε καλά, ιδιαίτερα για τους νέους μας αλλά και για όλους. Να κάνουμε αυτό το οποίο πραγματικά αξίζει, μας δικαιώνει, και πριν από αυτό βέβαια, μας πραγματώνει».
Στο Φεστιβάλ «συμμετείχε» και η Φιλαρμονική του Δήμου Ηρακλείου, με συναυλία πριν την έναρξη στο Αίθριο του ΠΣΚΗ. Το CINEphil_101 πραγματοποιείται στην Αίθουσα Συναυλιών του ΠΣΚΗ, η προβολή των επιλεγμένων ταινιών μικρού μήκους του Μαθητικού διαγωνισμού «Νέοι Cine-φιλόσοφοι» θα γίνει στην αίθουσα Καστελλάκη του Εμπορικού Επιμελητηρίου Ηρακλείου και η τελετή λήξης και απονομής βραβείων του Φεστιβάλ θα φιλοξενηθεί στον Πολυχώρο της Δημοτικής Πινακοθήκης Ηρακλείου (Χρυσοστόμου 8).
Το Φεστιβάλ διοργανώνεται από το Τμήμα Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και τον μη κερδοσκοπικό φορέα δράσης πολιτισμού HE.art, με τη συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης, του Δήμου Ηρακλείου, τη συνεργασία της ΔΕΠΑΝΑΛ και του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, Οπτικοακουστικών Μέσων & Δημιουργίας (ΕΚΚΟΜΕΔ), την υποστήριξη του Ιδρύματος Παναγιώτη και Έφης Μιχελή, υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Κρήτης και του Πολιτιστικού Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου.