σχολική παράσταση
Τα μέλη της θεατρικής ομάδας του 3ου Γυμνασίου Ηρακλείου

Έγιναν σκηνοθέτες, παραγωγοί, ηθοποιοί και ανέβασαν την επιτυχημένη παράσταση «Γιώργο άχρηστε Γιώργο προσπάθησε ξανά».

Το 3ο Γυμνάσιο Ηρακλείου παρουσίασε την παράσταση την περασμένη Δευτέρα 28 Ιουνίου στο κηποθέατρο «Μ. Χατζιδάκις».

Τα μέλη της θεατρικής ομάδας αναφέρουν:

«… Μπόρεσα να έρθω σε επαφή με άλλα παιδιά, να τα γνωρίσω και να  μοιραστώ τις σκέψεις μου μαζί τους….”.

«…Το θέατρο με έκανε να ανακαλύψω πολλές από τις δυνατότητες μου και να ξεπεράσω αρκετούς φόβους μου….¨».

«..Ήταν μια πολύ όμορφη εμπειρία που με έκανε να έρθω πιο κοντά με τον εαυτό μου..»

Η εκπρόσωπος Γονέων των παιδιών της θεατρικής ομάδας, κ. Ελένη Σωπασή, αναφέρει «πριν από λίγες μέρες είχαμε την χαρά να παρακολουθήσουμε την παράσταση “Το ασχημόπαπο” από την θεατρική ομάδα του 3ου Γυμνασίου Ηρακλείου ,πρωτότυπη ιδέα της διασκευής του έργου,  η οποία υποστηρίχτηκε από το μεράκι και την αγάπη  των υπεύθυνων  εκπαιδευτικών, Μοσχοβάκη Κορίνας,  Σηφάκη Εύας, της Διευθύντριας Περιστέρη Μελπωμένης και υπό την καθοδήγηση του υπεύθυνου εμψυχωτή του Εθνικού Θεάτρου,  κ. Κοσμίδη Βαγγέλη   ενέπνευσε τα παιδιά και χάρισε συγκίνηση σε όλους, καθώς μέσα από την απλότητα και την αμεσότητα της πέρασε καθαρά μηνύματα για ιδιαίτερα σημαντικά θέματα.»

Την θεατρική ομάδα αποτελούν οι Αντωνακάκη Μαρία Α1, Αντωνοδημητράκη Αρετή Α4, Βασίλας Γιώργος Β5, Βεργάκη Λένα Γ1, Βερτούδου Μαριάννα Α4, Δανασή Μαρίνα  Γ1, Ζηδιανάκη Ελένη Α5, Καραντινάκη Μαρία Γ1, Μηλιαράκη Στέλλα Β3, Μιχελιδάκη Ρένα Γ5, Μπαλούρδου Καδιανή Γ5, Μυλωνάκης Κυριάκος Β6, Ντηλ Σοφία  Β3, Ομερί Ερμάλ Β7, Σαμωνάκη Ιουλία Β4, Φραγκάκη Εμμανουέλα Β4 και Χναράκης Μάνος Γ7.

Υπεύθυνος εμψυχωτής είναι ο Κοσμίδης Βαγγέλης και υπεύθυνες καθηγήτριες είναι Μοσχοβάκη Κορίνα και  Σηφάκη Εύα.

Το θέατρο στο νέο σχολείο

Το θέατρο στο νέο σχολείο  είναι ένα πρόγραμμα του Εθνικού θεάτρου επιχορηγούμενο από το ΕΣΠΑ με Υπεύθυνη την καλλιτεχνική διευθύντρια του Μικρού Εθνικού και παιδοψυχίατρο κ. Βγενοπούλου Σοφία και την Ελένη Ζαραφείδου, στο οργανωτικό κομμάτι του προγράμματος. Είναι η 3η χρόνια που τρέχει και σε αυτό το πρόγραμμα συμμετέχουν κάθε χρόνο 20 επιλεγμένα σχολεία από όλη την Ελλάδα με ιδιαίτερη έμφαση στην συμπερίληψη ευάλωτων μαθητικών πληθυσμών.

Τα μέλη της θεατρικής ομάδας του 3ου Γυμνασίου Ηρακλείου
Μέσω του θεάτρου της επινόησης και του δομημένου παιχνιδιού με αυξανόμενο επίπεδο δυσκολίας που σιγά σιγά η ομάδα κατακτά συνολικά ενθαρρύνεται η προσωπική έκφραση, η ισάξια και ισότιμη συμμετοχή όλων στο πλαίσιο της ομάδας και τελικά η παραγωγή εκ του μηδενός κειμένου με βάση τις ανάγκες και προβληματισμούς των μελών της.

Συμπορευόμενοι και έτοιμοι να διαχειριστούμε τις επιταγές των καιρών το πρόγραμμα δέχτηκε την πρόκληση και συνέχισε την δράση του και Διαδικτυακά δίνοντας μια διέξοδο και ένα κανάλι στους συμμετέχοντες ώστε να διοχετεύσουν όλη τη δημιουργικότητα και ανάγκη για έκφραση με διαδραστικό και θεατρικό τρόπο εν μέσω καραντίνας. Τελευταίος αλλά πολύ κρίσιμος στόχος του προγράμματος είναι η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών.

Οι εμψυχωτές/ σκηνοθέτες που στέλνονται από το Εθνικό θέατρο στο εκάστοτε μέρος, επενδύουν μεγάλο μέρος του χρόνου τους, ώστε να επιμορφώσουν και να εξηγήσουν στους συμμετέχοντες καθηγητές τι κάνουν και τι κλειδιά-εργαλεία χρησιμοποιούν, ώστε να ξεκλειδώσουν την ομάδα και να φτιάξουν τελικά μια παράσταση, με απώτερο σκοπό σε δεύτερο χρόνο να μπορούν μόνοι τους οι εκπαιδευτικοί να αναλάβουν και να παραγάγουν ένα καινούριο καλλιτεχνικό προϊόν εκπορευόμενο μέσα από τις ανάγκες της ομάδας και όχι με βάση τις δικές τους ανάγκες.

Βέβαια πολύ σημαντική επισήμανση είναι ότι από το πρόγραμμα η έμφαση βρίσκεται στην διαδικασία της καλλιέργειας του ομαδικού πνεύματος και των «δώρων» που αποκομίζουν οι συμμετέχοντες και σε δεύτερη μοίρα βρίσκεται το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα της θεατρικής παράστασης.