Πλήθος κόσμου στις εκδηλώσεις του 1ου Πιλοτικού Θεσμού «Κρητικός Διατροφικός Πολιτισμός. Γη, Τροφή, Υγεία»

Μεγάλη είναι η ανταπόκριση του κόσμου στις εκδηλώσεις του 1ου Πιλοτικού Θεσμού «Κρητικός Διατροφικός Πολιτισμός. Γη, Τροφή, Υγεία», που πραγματοποιήθηκε στην ευρύτερη περιοχή της Επισκοπής  Δήμου Χερσονήσου.

Η επίσημη έναρξη του Φεστιβάλ έγινε το απόγευμα του Σαββάτου 27 Αυγούστου με χαιρετισμό του περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη και του δημάρχου Χερσονήσου Γιάννη Σέγκου, καθώς και τοποθετήσεις του προέδρου της Εκπαιδευτικής Αναπτυξιακής ΠΛΟΗΓΟΣ Χάρη Ροδιτάκη για το περιεχόμενο και τους στόχους του θεσμού «Κρητικός Διατροφικός Πολιτισμός. Γη, Τροφή, Υγεία» και του αν. καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης Γιώργου Νικολακάκη με θέμα «Κρητικός διατροφικός πολιτισμός. Με ονειροπόλο βλέμμα»

Ιδιαίτερη στιγμή της προχθεσινής μέρας ήταν η υπογραφή συνεργασιών μεταξύ της Εκπαιδευτικής Αναπτυξιακής ΠΛΟΗΓΟΣ και φορέων της Ιταλίας, της «Ένωσης των πιο Όμορφων Χωριών της Τοσκάνης» και της Ακαδημίας Καλών Τεχνών της Καλαβρίας.

Μεταξύ των παρευρισκόμενων ήταν ο αντιπεριφερειάρχης Αθλητισμού Γιώργος Πιτσούλης,  ο δήμαρχος Μαλεβιζίου Μενέλαος Μποκέας, ο αντιδήμαρχος Χερσονήσου Γιώργος Μπαγουράκης, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Παύλος Μπαριτάκης και ο πρόεδρος της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης Κρήτης Σταύρος Τζεδάκης.

Η διαφύλαξη της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Κρήτης είναι στις βασικές προτεραιότητες της Περιφέρειας Κρήτης, τόνισε ο περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης.

O περιφερειάρχης ανέφερε ότι πρόκειται για έναν σημαντικό θεσμό, ο οποίος αναδεικνύει την κρητική διατροφή, την παραγωγή των ποιοτικών προϊόντων, τον πολιτισμό της υπαίθρου ως ένα ενιαίο πολιτισμικό αγαθό, το οποίο διαμορφώνεται μέσα από τις τοπικές διατροφικές συνήθειες και παραδόσεις, συγκροτώντας παράλληλα ένα δίκτυο υλικών και άυλων πολιτισμικών εκφάνσεων και μια μακραίωνη παραγωγική ταυτότητα βαθιά ριζωμένα στο χρόνο.

Ο κ. Αρναουτάκης αναφέρθηκε την ποιότητα, την ταυτότητα και στην ανταγωνιστικότητα των προϊόντων, το τρίπτυχο που προωθεί η Περιφέρεια Κρήτης και η Αγροδιατροφική σύμπραξη, προσθέτοντας: «Οι πολιτικές παρέμβασης της Περιφέρειας Κρήτης, αναφορικά με την κρητική διατροφή και τη διασύνδεσή της με τους υπόλοιπους παραγωγικούς πυλώνες την αντιμετωπίζουν ως μια κοινωνική πρακτική, ένα σύνολο δεξιοτήτων, γνώσης, πρακτικών και παραδόσεων, που μεταδίδεται από γενιά σε γενιά μέσα στον χρόνο και στο χώρο, παραμένοντας στενά συνδεδεμένη με την ιστορία και την παράδοση, τον πολιτισμό, τα ήθη και τα έθιμα».

Ο περιφερειάρχης συνεχάρη τους διοργανωτές και όλους τους συμμετέχοντες στη διοργάνωση, όπως επίσης συνεχάρη και χαιρέτισε τη συνεργασία με τον «Πλοηγό» και τους Δήμους της Κρήτης, αλλά και την υπογραφή συμφώνου συνεργασίας με την «Ένωση των πιο Όμορφων Χωριών της Τοσκάνης» και την Ακαδημία Καλών Τεχνών της Καλαβρίας. Ο κ. Αρναουτάκης είχε επίσης συνάντηση με τα μέλη των αντιπροσωπειών και την επικεφαλής Ιταλίδα δήμαρχο. Ο περιφερειάρχης πρόσθεσε ότι «μέσα από αυτή την πρωτοποριακή συνεργασία θα αναδειχθεί το γεγονός ότι ο διατροφικός πολιτισμός, αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της παράδοσης λαών και κοινωνιών, ένας πολιτισμός με υπερτοπικά και διαχρονικά χαρακτηριστικά».

Εξάλλου, το πρωί στον οικισμό των Σταμνιών εξελίχθηκε μια ουσιαστική και ενδιαφέρουσα εκδήλωση που είχε γενικό θέμα «Τόπος, Τοπίο, Ταυτότητα», στη διάρκεια της οποίας παρουσιάστηκε μια καλή πρακτική οργάνωσης οικισμών της Ιταλίας από την πρόεδρο της «Ένωσης των πιο Όμορφων Χωριών της Τοσκάνης» Elisabetta Giudrinetti και τη δήμαρχο του Montescudaio (Pisa) Simona Fedeli.

Σχετικά με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για το Τοπίο και τον Σχεδιασμό Ενοτήτων Τοπίου στην Κρήτη μίλησε ο καθηγητής Αρχιτεκτονικής του Πολυτεχνείου Κρήτης και επιστημονικά υπεύθυνος του Παρατηρητηρίου Υπαίθρου Κρήτης Νίκος Σκουτέλης, ενώ το θέμα «Τοποκεντρικές αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και οι προκλήσεις της διακυβέρνησής τους» ανέπτυξε η ομότιμη καθηγήτρια στο Τμήμα Γεωγραφίας Πανεπιστημίου Αιγαίου Ελένη Μπριασούλη. Επίσης, ο δημοσιογράφος Στέλιος Ελληνιάδης ανέπτυξε το θέμα «Να σκεφτούμε το μέλλον διαφορετικά».

Το απόγευμα στην πλατεία Αγίου Μηνά Επισκοπής, στο πλαίσιο της θεματικής ενότητας της χειροτεχνίας, τοποθετήθηκαν η πρόεδρος του Αναπτυξιακού Συλλόγου Επιχειρηματιών Γυναικών Κρήτης Εβελίνα Μπάκιντα με θέμα «Χειροτεχνία, ταυτότητα κι επιχειρηματικότητα», η καθηγήτρια της Ακαδημίας Καλών Τεχνών του Reggio Calabria και πρόεδρος της εταιρείας  Med&Cult Marina Lebro και ο  καθηγητής και διευθυντής της Ακαδημίας Pietro Sacchetti με θέμα «Παλιά καλλιτεχνικά και χειροτεχνικά επαγγέλματα. Η επικαιρότητα της παράδοσης. Σύγχρονες προοπτικές απασχόλησης».

Ταυτόχρονα εξελίσσονταν εκδηλώσεις για τα παιδιά και συγκεκριμένα παιδικό εργαστήρι από την Ελένη Μπετεινάκη, που είχε θέμα «Η ελιά η ασημένια μας αφηγείται παραμύθια και θρύλους για τον πολύτιμο καρπό της» και παράσταση του Θεάτρου Σκιών Κρήτης- Άθως Δανέλλης με το έργο «Ο Καραγκιόζης διατροφολόγος». Η δεύτερη μέρα του φεστιβάλ έκλεισε με κρητική βραδιά από την ομάδα DAULUTE.

Υπενθυμίζεται ότι το Φεστιβάλ πραγματοποιείται με σκοπό τη δημιουργία ενός παγκρήτιου θεσμού, ο οποίος έχει στόχο αφενός μεν την επαναπροσέγγιση και τον επαναπροσδιορισμό του θέματος της κρητικής διατροφής μέσα από μια σύγχρονη οπτική, αφετέρου δε να δώσει την ευκαιρία ενεργοποίησης και δικτύωσης των τοπικών συστημάτων, «φωτίζοντας» παράλληλα κάθε χρόνο και μια διαφορετική περιοχή της Κρήτης, αναδεικνύοντας και προβάλλοντας τις ιδιαιτερότητες και τις δυναμικές της.

Ο 1ος πιλοτικός Θεσμός 2022 διοργανώνεται από την Εκπαιδευτική Αναπτυξιακή ΠΛΟΗΓΟΣ, στο πλαίσιο του έργου «Δίκτυο ανάδειξης – στήριξης του συστήματος: “Κρητική Διατροφή”», που χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Κρήτης.