Την Κρήτη επισκέφθηκαν Έλληνες ομογενείς από χώρες του Εύξεινου Πόντου, που συμμετείχαν στο πρόγραμμα «Τα χνάρια του Καζαντζάκη»

Την Κρήτη επισκέφθηκαν Έλληνες ομογενείς από χώρες του Εύξεινου Πόντου, που συμμετείχαν στο πρόγραμμα «Τα χνάρια του Καζαντζάκη» το οποίο διοργάνωσε το Υπουργείο Εξωτερικών και η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού. Τα παιδιά που συμμετείχαν στο πρόγραμμα είναι παιδιά ομογενών, τους προγόνους των οποίων είχε σώσει ο Νίκος Καζαντζάκης ως απεσταλμένος του ελληνικού κράτους μετά την ποντιακή γενοκτονία.

Το πρόγραμμα οργανώθηκε τον Αύγουστο στην Κρήτη με γνώμονα τη βιωματική προσέγγιση του ελληνικού πολιτισμού, για εβδομήντα ενήλικες νέες και νέους, των οποίων τα έργα βραβεύθηκαν στον διαγωνισμό, τον οποίο οργάνωσε η Γενική Γραμματεία Αποδήμου Ελληνισμού σε Ρωσία, Ουκρανία, Γεωργία, Αρμενία, Καζακστάν, Μολδαβία στο πλαίσιο του Διεθνούς Έτους Νίκου Καζαντζάκη 2017.

Βάση των παιδιών ήταν ο Δήμος Ασπρόπυργου, όπου συνολικά φιλοξενήθηκαν στο διάστημα Ιουλίου και Αυγούστου 190 παιδιά από Ρωσία, Γεωργία και Ουκρανία, ενώ αιχμή του δόρατος στα εφετινά προγράμματα νεολαίας και πολιτισμού της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού αποτέλεσε το πρόγραμμα, που υλοποίησε το Υπουργείο Εξωτερικών μέσω της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού με τίτλο «Στα χνάρια του Καζαντζάκη».

Η Γενική Γραμματεία Αποδήμου Ελληνισμού και το Υπουργείο Εξωτερικών μέσω του προγράμματος «Στα χνάρια του Καζαντζάκη» τίμησαν τον μεγάλο στοχαστή και ανέδειξαν τον ρόλο του Καζαντζάκη ως απεσταλμένου του ελληνικού κράτους στην περιοχή το 1920, μετά την ποντιακή γενοκτονία, όπου διέσωσε περίπου 100.000 Πόντιους, μεταφέροντάς τους μαζί με τον Ζορμπά στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με τα αρχεία του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας.

Στην Κρήτη τα παιδιά υποδέχθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ειρηναίος, ο οποίος τέλεσε και το μνημόσυνο στον τάφο του Νίκου Καζαντζάκη. Η ομάδα των βραβευμένων νέων, ακολουθώντας τα βήματα του μεγάλου λογοτέχνη, επισκέφθηκε αρχαιολογικούς χώρους, όπου εμπνεόταν ο ίδιος ο συγγραφέας. Ενδεικτικά αναφέρεται η οργάνωση βιωματικής δράσης σε ιστορική κρητική «μάντρα» τριακοσίων ετών, που βρίσκεται ακριβώς κάτω από τον αρχαιολογικό χώρο στο Καρφί με Μινωικό οικισμό του 1100 π.Χ., σημείο συχνής επίσκεψης του Νίκου Καζαντζάκη.