Περάσαμε μια ημέρα σαν τουρίστες στην Κνωσό

Λίγο έξω από το Ηράκλειο, η Κνωσός στέκεται επιβλητική ως το πιο διάσημο απομεινάρι του μινωικού πολιτισμού. Κάθε χρόνο, χιλιάδες τουρίστες από κάθε γωνιά του κόσμου φτάνουν εδώ για να περιηγηθούν στο παλάτι του βασιλιά Μίνωα, να ακούσουν τους μύθους του Μινώταυρου και να ανακαλύψουν από κοντά έναν πολιτισμό που άνθισε πριν από αιώνες.

Πρώτη εντύπωση και πρόσβαση

Η πρόσβαση στον αρχαιολογικό χώρο είναι ιδιαίτερα εύκολη, καθώς οι δημόσιες συγκοινωνίες και οι τουριστικές διαδρομές οδηγούν τους επισκέπτες ακριβώς μπροστά από την είσοδο. Εκεί, ξεναγοί περιμένουν με χαμόγελο, πρόθυμοι να ξεδιπλώσουν την ιστορία της Κνωσού βήμα-βήμα.

 

Με υπομονή και ενθουσιασμό, οι τουρίστες περνούν τις ώρες τους ανακαλύπτοντας τη μινωική μυθολογία. Κάθε τι που αντικρίζουν τους εντυπωσιάζει, με τη βοήθεια των ξεναγών εξερευνούν τον κόσμο του Μίνωα, του Μινώταυρου και του Λαβυρίνθου, μέσα από αρχιτεκτονικά κατάλοιπα και καλλιτεχνικά έργα που έχουν διασωθεί στον χρόνο.

Η περιήγηση στο παλάτι

Το ανάκτορο της Κνωσού, όπως διασώζεται σήμερα, είναι το αποτέλεσμα της δεύτερης φάσης οικοδόμησης μετά τον μεγάλο σεισμό του 1700 π.Χ. Καλύπτει περίπου 43.000 τετραγωνικά μέτρα και λέγεται ότι περιλάμβανε πάνω από 1.300 δωμάτια.

Οι επισκέπτες κινούνται μέσα από κεντρικές αυλές, διαδρόμους και αίθουσες, βλέπουν τις βασιλικές κατοικίες, τις αποθήκες, τα εργαστήρια, τα ιερά και την περίφημη Αίθουσα του Θρόνου. Πολλά από τα κτίρια διαθέτουν προηγμένα για την εποχή συστήματα, όπως αποχετευτικό δίκτυο, φωταγωγούς και πενταόροφες κατασκευές, στοιχεία που προκαλούν δέος.

Ο μύθος και η πραγματικότητα

Η Κνωσός δεν είναι απλώς ένας αρχαιολογικός χώρος — είναι ένα τοπίο εμποτισμένο από μύθους. Οι τουρίστες ακούν για τον Μινώταυρο, το τέρας με σώμα ανθρώπου και κεφάλι ταύρου, που κρυβόταν μέσα στον Λαβύρινθο. Για τον Δαίδαλο και τον Ίκαρο. Για τον Μίνωα που έμοιαζε με Φαραώ. Οι θρύλοι αυτοί, ζωντανεμένοι μέσα από την ξενάγηση, μετατρέπουν κάθε βήμα σε ένα ταξίδι φαντασίας και ιστορίας.

Οι τοιχογραφίες και τα έργα τέχνης

Από τα πιο εντυπωσιακά στοιχεία της επίσκεψης είναι οι τοιχογραφίες που κοσμούν τον χώρο. Οι τουρίστες θαυμάζουν αντίγραφα διάσημων έργων όπως τα Ταυροκαθάψια, ο Πρίγκιπας με τα Κρίνα και οι Γαλάζιες Μαϊμούδες, που αποκαλύπτουν την υψηλή αισθητική, τη θρησκευτικότητα και τον πολιτιστικό πλούτο των Μινωιτών.

Η γνωστή τοιχογραφία με τα δελφίνια, η οποία διακοσμούσε το διαμέρισμα της βασίλισσας, έχει αποσυρθεί λόγω πρόσφατης κατάρρευσης και πλέον διατηρείται μόνο στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου.

Η αποκατάσταση από τον Άρθουρ Έβανς

Ένα ακόμα στοιχείο που προκαλεί το ενδιαφέρον των επισκεπτών είναι η αποκατάσταση του παλατιού, έργο του Βρετανού αρχαιολόγου Άρθουρ Έβανς. Στις αρχές του 20ού αιώνα, ο Έβανς ξεκίνησε εκτεταμένες ανασκαφές στην περιοχή και αποφάσισε να αναδομήσει την Κνωσό, σύμφωνα με τη δική του ερμηνεία και φαντασία. Οι χαρακτηριστικοί κόκκινοι κίονες, οι χρωματιστές επιφάνειες και η γενικότερη θεατρικότητα του χώρου είναι σε μεγάλο βαθμό αποτέλεσμα αυτών των παρεμβάσεων.

Ένα μοναδικό ταξίδι στον χρόνο

Για τους τουρίστες, η Κνωσός δεν είναι απλώς μια στάση στις διακοπές τους. Είναι ένα βίωμα — ένα ταξίδι στο παρελθόν, ανάμεσα σε θεούς, τέρατα και βασιλιάδες. Ένα μέρος όπου ο μύθος και η αρχαιολογία σμίγουν και δημιουργούν μια εμπειρία που μένει αξέχαστη.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ