Παρουσιάζεται ένα βιβλίο με θέμα την ανδρική ομοφυλοφιλία

«Ούτε άντρας, ούτε γυναίκα. Η εμφάνιση της σεξολογίας και η κατασκευή της ανδρικής ομοφυλοφιλίας στην Ευρώπη και την Ελλάδα 1830-1940», της Γαβριέλλας Ευαγγελίας Ασπράκη, θα παρουσιαστεί  στο Αναλόγιο αύριο  Τετάρτη 1 Νοεμβρίου στις 7μ.μ.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν  η Έφη Αβδελά, ομότιμη καθηγήτρια Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, η Βαρβάρα Ρούσσου, μόνιμη διδάσκουσα της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών και η συγγραφέας. Θα ακολουθήσει συζήτηση.

Το θέμα της ομοφυλοφιλίας, ιδιαίτερα της ανδρικής, απασχολεί εμφατικά την ελληνική κοινωνία. Με κάθε ευκαιρία η συζήτηση γύρω από το θέμα αναζωπυρώνεται, αλλά παραμένει στατική, επαναλαμβανόμενη, μη δημιουργική. Παρά την παρουσία και την έντονη παρεμβατικότητα ενός κινήματος για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων το κοινωνικό επικοδόμημα φαίνεται ασυγκίνητο.

Η κ. Ασπράκη
Εικόνες απόλυτης καταστροφής στη Γάζα

Το βιβλίο επιχειρεί να ερμηνεύσει τις στάσεις- πολιτικές, κοινωνικές, επιστημονικές-απέναντι στην ανδρική ομοφυλοφιλία. Το υπό διερεύνηση διάστημα συμπίπτει με την περίοδο κατά την οποία η ανδρική ομοφυλοφιλία μετατρέπεται από αμαρτία σε ασθένεια και μάλιστα συγκροτείται επιστημονικό πεδίο για τη μελέτη της: η σεξολογία.

Η συγγραφέας ασχολείται ιδιαίτερα με τη σύγκριση των επιστημονικών και πολιτικών εξελίξεων για το θέμα σε Ευρώπη και Ελλάδα. Η αναμενόμενη -για ιστορικούς λόγους- επιστημονική υστέρηση στη χώρα μας σε συνδυασμό με τις ακραίες εθνικιστικές απόψεις που κυριαρχούν, καθώς και την έντονη παρουσία της εκκλησίας στα κοινωνικοπολιτικά δρώμενα, κόστισε την απουσία σχετικής επιστημονικής βιβλιογραφίας και την έλλειψη κάθε σοβαρής συζήτησης.