παρουσίαση του βιβλίου «Το Πρωτείο της Δημοκρατίας: Η σοσιαλδημοκρατία μετά τη σοσιαλδημοκρατία» του Γιώργου Σιακαντάρη

Η παρουσίαση του βιβλίου «Το Πρωτείο της Δημοκρατίας: Η σοσιαλδημοκρατία μετά τη σοσιαλδημοκρατία» του Γιώργου Σιακαντάρη, θα γίνει αύριο  Παρασκευή, 17 Ιανουαρίου στις 6:30 μ.μ. στην αίθουσα “Καστελλάκη” του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ηρακλείου, Κορωναίου 9, Ηράκλειο

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:

  • Ανδρουλάκης Νίκος, ευρωβουλευτής ΚΙΝΑΛ – ΠΑΣΟΚ
  • Γραβάνης Αχιλλέας, καθηγητής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Κρήτης
  • Παπαδάκης Νίκος, καθηγητής Tμήματος Πολιτικής Επιστήμης και αναπληρωτής διευθυντής του Κέντρου Ερευνών και Μελετών του Πανεπιστημίου Κρήτης
  • Σανουδάκης Αντώνης, συγγραφέας, επίκουρος καθηγητής Ιστορίας
  • και ο συγγραφέας.

Συντονίζει η Σούλα Ψαρουλάκη, φιλόλογος, συγγραφέας, τ. λυκειάρχης

Την εκδήλωση οργανώνουν οι Εκδόσεις Αλεξάνδρεια, το βιβλιοπωλείο Ελευθερουδάκης και η Λέσχη Ανάγνωσης Ηρακλείου “Έντεχνος λόγος”.

Το βιβλίο

Η σοσιαλδημοκρατία δεν είναι ένας πολιτικός οργανισμός που από τη γέννησή του διατηρεί την ίδια φυσιογνωμία, αλλά μια παράταξη που ειδοποιός διαφορά της είναι η διαρκής μετεξέλιξη. Ο μίτος της Αριάδνης που ακολουθεί ο συγγραφέας μάς οδηγεί στους δρόμους και στους στοχαστές που τη μετασχημάτισαν από παράταξη του δημοκρατικού σοσιαλισμού σε παράταξη του Πρωτείου της Δημοκρατίας.

Μια πορεία που ξεκίνησε από τον Μπερνστάιν και τον Ζορές, οι οποίοι ανακάλυψαν τις καντιανές της καταβολές, πέρασε από τις λαμπρές επεξεργασίες των Σουηδών σοσιαλδημοκρατών Καρλ Γιάλμαρ Μπράντινγκ και Περ Άλμπιν Χάνσον στον Κάρλο Ροσέλι και από εκεί στον Βίλι Μπραντ και τον Ούλοφ Πάλμε, αλλά και από την αντιπαράθεσή της με κάθε ολοκληρωτισμό στη Βαϊμάρη, και κατέληξε στο Μπαντ Γκόντεσμπεργκ, για να γίνει η παράταξη που πρεσβεύει ότι καμία κοινωνική δημοκρατία και αλληλεγγύη δεν μπορεί να υπάρξει εκεί όπου απουσιάζει η πολιτική δημοκρατία.

Σήμερα η σοσιαλδημοκρατία καλείται να αντιληφθεί, γι’ άλλη μια φορά, πως η πραγματικότητα άλλαξε και πρέπει να αλλάξει και η ίδια. Διότι ακριβώς η κίνηση και όχι ο σκοπός είναι η σοσιαλδημοκρατία. Ίσως, πιο σωστά, η κίνηση είναι απαραίτητη για την επίτευξη των σκοπών της.