H παρουσίαση του βιβλίου του Γιάνη Βαρουφάκη «Tο Άλλο Τώρα. Αντιμέτωποι μ’ ένα εναλλακτικό παρόν», θα γίνει σήμερα Τρίτη 23 Νοεμβρίου στις 7:30 το απόγευμα, στο Καφέ Mαρίνα στο λιμάνι.
Στην εκδήλωση που οργανώνουν οι Εκδόσεις Πατάκη και το βιβλιοπωλείο «Ελευθερουδάκης θα μιλήσουν οι:
Mάριος Διονέλλης δημοσιογράφος,
Κώστας Λουλουδάκης συγγραφέας,
και ο Γιάνης Βαρουφάκης.
Θα τηρηθούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας.
Το βιβλίο
Αν το 2008 είχα αφήσει τον καπιταλισµό να καταρρεύσει, θα µπορούσε να τον έχει αντικαταστήσει σήμερα µμια αυθεντικά ελεύθερη και δίκαιη κοινωνία; Με τι θα έμοιαζε; Ποιοι θα την οικοδομούσαν;Βρισκόμαστε στο 2025. Τέσσερα χρόνια µμετά την πανδημία, τρεις φίλοι τυχαία ανακαλύπτουν ότι το 2008 ο χωροχρόνος χωρίστηκε σε δύο τροχιές. Τη δική µμας. Κι ένα Άλλο Τώρα, όπου τα γεγονότα του 2008 πήραν εντελώς διαφορετική τροπή, οδηγώντας σ’ έναν κόσμο αντίστοιχο µμεν µμε τον δικό µμας, αλλά εντυπωσιακά εκδημοκρατισμένο. Χωρίς αφεντικά. Χωρίς τράπεζες. Χωρίς χρηματιστήρια. Χωρίς ψηφιακούς κολοσσούς. Χωρίς δισεκατομμυριούχους. Χωρίς κρατικό αυταρχισμό.
Οι τρεις φίλοι –η Αμερικανίδα Εύα, νεοφιλελεύθερη οικονομολόγος, η Αγγλίδα Άιρις, µαρξίστρια-φεμινίστρια και µμονίμως αντιφρονούσα, και ο Κρητικός Κώστας, ιδιοφυΐα µμηχανικός ψηφιακών τεχνολογιών που σιχαίνεται τη δύναμη της Big Tech–μελετούν µμε ανοιχτό το στόμα την παγκόσμια τεχνο-εξέγερση του 2009-2013 που, στο Άλλο Τώρα, γέννησε τη διεθνή, µμετακαπιταλιστική συγκυρία.
Εξετάζουν µμανιωδώς την παράλληλη κοινωνία όπου οι εταιρείες ανήκουν ισότιμα σ’ όλους τους εργαζόμενους, το βασικό εισόδημα καθώς κι ένα βασικό κληροδότημα είναι δικαιώματα κάθε ανθρώπου, η στέγη κοινωνικοποιείται και οι αγορές είναι περισσότερο ελεύθερες τώρα που ο καπιταλισμός πέθανε.
Κάπου εκεί, όμως, οι τρεις φίλοι καλούνται να πάρουν µμια σκληρή απόφαση που τους φέρνει µπροστά σε αμείλικτο δίλημμα.
Ρηξικέλευθο τόσο στη µμορφή όσο και στο όραμά του, Το Άλλο Τώρα συνδυάζει την επιστημονική φαντασία και τον πλατωνικό διάλογο µμε τη λογοτεχνία για να δείξει ότι υπάρχει εναλλακτική στον καπιταλισμό, ενώ ταυτόχρονα µας φέρνει αντιμέτωπους µμε το µμεγαλύτερο ερώτημα: μέχρι πού είμαστε διατεθειμένοι να φτάσουμε για να την κατακτήσουμε;