Παγκόσμια βραβεία και διακρίσεις για τη «Φόνισσα»

Η ταινία της Εύας Νάθενα, με πρωταγωνίστρια την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη στον ρόλο της «Φραγκογιαννούς» έκανε πρεμιέρα στο 64ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, αποσπώντας έξι βραβεία.
Στο 21ο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου του Σαν Φρανσίσκο, στις 23 Μαρτίου 2024, η «Φόνισσα» πήρε το Βραβείο Κοινού Άστρον.

Στο 18ο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου του Λονδίνου, στις 6 Ιουνίου, η ταινία πήρε έξι βραβεία:

  • Καλύτερης Ταινίας
  • Καλύτερης Σκηνοθεσίας για την Εύα Νάθενα
  • Καλύτερης Ενδυματολογίας για την Εύα Νάθενα
  • Καλύτερης Ηθοποιού για την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη
  • Καλύτερης Φωτογραφίας για τον Παναγιώτη Βασιλάκη
  • Καλύτερης Μουσικής για τον Δημήτρη Παπαδημητρίου

Στο 18o Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου του Λος Άντζελες, στις 9 Ιουνίου, η Εύα Νάθενα βραβεύτηκε με το Ειδικό Βραβείο Κριτικής Επιτροπής Καλύτερης Σκηνοθεσίας και η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη με το Ειδικό Βραβείο Κριτικής Επιτροπής Καλύτερης Ερμηνείας, καθώς και με το Τιμητικό Βραβείο Ορφέας 2024, που απονέμεται κάθε χρόνο σε επιφανείς Ελληνοαμερικανούς της Κινηματογραφικής Βιομηχανίας του Χόλιγουντ.

Το ειδικό αυτό βραβείο έχει απονεμηθεί μόνο δύο φορές σε Έλληνα κάτοικο της Ελλάδας και όχι της Αμερικής, την πρώτη φορά είχε απονεμηθεί στον Μίκη Θεοδωράκη και τη δεύτερη στην Καρυοφυλλιά Καραμπέτη.

Στο 26ο Διεθνές Φεστιβάλ της Σαγκάης, στις 18 Ιουνίου, η Εύα Νάθενα τιμήθηκε με το Βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας.

Παράλληλα, η σκηνοθέτις και η πρωταγωνίστρια της «Φόνισσας» βραβεύτηκαν στα 3rd Greek TopWomen Awards 2024, που διοργάνωσαν στις 12 Ιουνίου οι ιστοσελίδες eirinika.gr και madeingreece.news, το ΕΒΕΑ και η Ένωση Ευρωπαίων Δημοσιογράφων υπό την εποπτεία της Ειρήνης Νικολοπούλου και της Σάγιας Τσαουσίδου.

Στην εκδήλωση βραβεύτηκαν είκοσι δύο κορυφαίες Ελληνίδες στον πολιτισμό, το επιχειρείν και την κοινωνία, και τιμής ένεκεν επτά μητέρες δολοφονημένων ή κακοποιημένων γυναικών σε μια κινητοποίηση κατά της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας.