Με ομιλίες για τους αγώνες απελευθέρωσης από τον τουρκικό ζυγό στη Μεσσαρά θα συνεχιστούν σήμερα Σάββατο 2 Οκτωβρίου στις 6 το απόγευμα, οι εκδηλώσεις που οργανώνονται από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μεσσαράς σε συνεργασία με το Μουσείο Κρητικής Εθνολογίας για την«Προβολή της Ιστορίας και Πολιτισμικής Κληρονομιάς της Μεσαράς του 19ου αιώνα».
Ειδικότερα θα παρουσιαστούν τα θέματα:
Α) «Δημήτριος Βαρούχας- Λόγιος: Άγιος Θωμάς 1770 – Άγιος Ιωάννης Φαιστού 1811. Η ζωή, η δράση και ο θάνατός του».
Ομιλητής: ο απόγονος του Λόγιου – βουλευτής Ηρακλείου Γ. Λογιάδης.
Β) «Ο μαρτυρικός πλάτανος στο Πετροκεφάλι».
Ομιλήτρια: Σ. Βασιλάκη, ζωγράφος
Γ) «Οι καλησπέρηδες της Μεσαράς του 19ου αι. και οι επιδράσεις τους στην Τέχνη».
Ομιλητής ο Γιάννης Στεφανάκης, ποιητής, ζωγράφος – χαράκτης).
Δ) «Η συντήρηση της ιστορικής μνήμης : Ανδριάντες, προτομές και μνημεία των αγωνιστών Χαΐνηδων πριν την Επανάσταση του 1821»
Ομιλητής : Μιχάλης Παπαηλιάκης, γεωπόνος στο Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο – Συγγραφέας.
Όλες τις παρουσιάσεις ακολουθεί συζήτηση. Όλες οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στο Αμφιθέατρο του Κέντρου Ερευνών του Μουσείου Κρητικής Εθνολογίας, στους Βώρους δήμου Φαιστού, με μικρή επιχορήγηση του Υπουργείου Πολιτισμού.
Ημερίδα
Οι εκδηλώσεις που τελούν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, αλλά και του εορτασμού των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση ξεκίνησαν το Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου με μια επιτυχημένη ημερίδα κατ’ ομολογία όλων όσοι την παρακολούθησαν.
Σ’ αυτή συνέβαλαν ουσιαστικά, εκτός της προέδρου Δ. Βαλλιάνου, τα μέλη του ΔΣ του Π.Σ.Μ. Γ. Παππάς, Μ. Γκαλανάκης, Μ. Καπελάκη, και ο πρόεδρος των Βώρων Μ. Ξενογιανάκης.
Μιλησαν οι: Γ. Επιτροπάκης νομικός και συγγραφέας , ο αρχιτέκτων Δρ Αν, Κατσαράκης και ο ερευνητής Κ. Ε. Μαμαλάκης.