Ένα κόκκινο φανάρι, ένα επιπλέον ποτήρι κρασί, ένα μήνυμα στο κινητό αρκούν για να κοπεί το νήμα μιας ανθρώπινης ζωής.
Το παραπάνω τόνισαν χθες οι διοργανωτές της εκδήλωσης για την Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Τροχαίων Συγκρούσεων που έγινε στη Λότζια.
Πραγματοποιήθηκε συναυλία από τη Φιλαρμονική του Δήμου Ηρακλείου, ενώ στο δημαρχείο έγινε έκθεση από ερασιτέχνες φωτογράφους.
Την εκδήλωση οργάνωσαν οι εξής φορείς: SOS Τροχαία Εγκλήματα, Ε.ΣΥ.ΠΡΟ.ΤΑ, ΕΚΑΒ, Τροχαία Ηρακλείου, Σωματείο Εκπαιδευτών Οδήγησης Ν. Ηρακλείου, ΕΛΜΕ Ηρακλείου, Δήμος Χερσονήσου, Ομάδα Εθελοντών Παιδείας Δ. Ηρακλείου, φωτογραφική ομάδα Φωτο-συνθεσις, ραδιοφωνικός σταθμός Family.
«Γενοκτονία στην άσφαλτο»
Ο κ. Μανώλης Σταυρουλάκης, από το σύλλογο SOS Τροχαία Εγκλήματα, ανέφερε στην «Π» πως ανάλογες δράσεις έγιναν σε Αθήνα, Αλεξανδρούπολη, Ρόδο και Θεσσαλονίκη.
Πρόκειται, ουσιαστικά, για ένα μνημόσυνο όσων έχουν χαθεί σε τροχαία δυστυχήματα, είναι ένα μνημόσυνο για την πολιτεία και την κοινωνία, για να καταλάβουν όλοι τα τραγικά αποτελέσματα που έχουν οι παραβατικές, εγκληματικές πράξεις στον δρόμο.
Ο κ. Σταυρουλάκης τόνισε πως δεν είναι «μοιραίο», «γραπτό», να χάσει κανείς τη ζωή του στον δρόμο, πρόκειται για το αποτέλεσμα μιας παραβατικής συμπεριφοράς, κάτι για το οποίο φωνάζουν οι συγγενείς των θυμάτων και ζητούν από τη Δικαιοσύνη να προσαρμόσει τις ποινές της, ειδικά όταν πρόκειται για εγκατάλειψη ενός θύματος.
«Μιλάμε για τραγωδίες, για σπίτια που κλείνουν και οικογένειες που διαλύονται, δεν είναι μια επιδημία, πίσω από όλα υπάρχει ένα ανθρώπινο χέρι» ανέφερε ο κ. Σταυρουλάκης.
«Δεν είναι πλημμέλημα»
Ο σύλλογος ξεκίνησε τις εκδηλώσεις πριν από δέκα χρόνια.
Τα μέλη του τονίζουν:
«Στεκόμαστε με σεβασμό απέναντι στα εκατομμύρια των ανθρώπων που έχασαν όλα αυτά τα χρόνια τη ζωή τους, θύματα τροχαίων συγκρούσεων, αλλά και στους πολύ περισσότερους που επέζησαν με ένα σοβαρό τραυματισμό και μια αναπηρία.
Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στις οικογένειες όλων αυτών των ανθρώπων που μπήκαν στον δρόμο του πόνου, που η ζωή τους άλλαξε αιφνιδιαστικά, βίαια, απροσδόκητα, μη αναστρέψιμα. Μέρος αυτού του κόσμου είμαστε και μείς.
Συμμετέχουμε στις δράσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης, όχι σαν μέρος του παγκόσμιου θεάματος με τις επαναλαμβανόμενες σκηνές όπου ο θίασος των πρωταγωνιστών της παραγωγής του τροχαίου εγκλήματος «θα εκφράσει τη λύπη του».
Πολιτικοί που δεν λαμβάνουν κανένα μέτρο πρόληψης, βιομηχανίες που παράγουν όλο και πιο επιθετικά αυτοκίνητα και οι απαραίτητοι κομπάρσοι που θα διαβεβαιώσουν πως όλο αυτό το μακελειό στους δρόμους του πλανήτη που συνεχίζεται εδώ και δεκαετίες δεν είναι παρά ένα σύνολο «κακών στιγμών», «αμελειών» και «ατυχημάτων» θα εκφράσουν τη συγκίνησή τους για μια ημέρα σε αντιστάθμισμα 365 ημερών υποκρισίας.
Ο σεβασμός στα θύματα των τροχαίων επιτάσσει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να σταματήσουμε το συνεχιζόμενο έγκλημα. Προϋπόθεση γι’ αυτό είναι να σταματήσει να ισχύει το δίκιο του ισχυρότερου: του οδηγού αυτοκινήτου απέναντι στον πεζό, τον ποδηλάτη ή στον χρήστη μικρότερου μηχανοκίνητου, του θύτη απέναντι στο θύμα, του ζωντανού απέναντι στο νεκρό».
Τα μέλη του συλλόγου τονίζουν ότι «χωρίς Δικαιοσύνη δεν θα υπάρξει Ειρήνη στους Δρόμους.» Ζητούν την άμεση κατάργηση του άρθρου 43 του ΚΟΚ που αφήνει ατιμώρητους τους εγκληματίες οδηγούς που εγκαταλείπουν τα θύματα τους και τη ριζική αναμόρφωση της νομοθεσίας που αφορά στα τροχαία εγκλήματα. «Ο φόνος στην άσφαλτο δεν είναι πλημμέλημα!» σημειώνουν.