«Οι σπόροι της Σμύρνης» το πρωτότυπο έργο   του Νίκου Πλατύραχου που τιμά  τον προσφυγικό Ελληνισμό της Κρήτης

«Οι σπόροι της Σμύρνης» το πρωτότυπο έργο   του Νίκου Πλατύραχου που τιμά  τον προσφυγικό Ελληνισμό της Κρήτης, χειροκροτήθηκε θερμά από το κοινό που κατέκλυσε  το κηποθέατρο “Νίκος Καζαντζάκης”.

Η παράσταση της Περιφέρειας Κρήτης που στέφθηκε με επιτυχία, συνεχίζεται με ελεύθερη είσοδο σήμερα  Τρίτη 30 Αυγούστου στο Ρέθυμνο-Θέατρο «Ερωφίλη», αύριο 31 Αυγούστου στα Χανιά -Θέατρο Ανατολικής Τάφρου και στον Άγιο  Νικόλαο Λασιθίου, στις 2 Σεπτεμβρίου – Πλαζ ΕΟΤ, στις 9 το βράδυ.

Οι παραστάσεις με διοργανωτή την Περιφέρεια Κρήτης εντάσσονται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Έτους Μικρασιατικού Ελληνισμού και γίνονται σε συνεργασία με τους Δήμους Ηρακλείου, Ρεθύμνου, Χανίων, Αγ. Νικολάου, την ΠΕΔ Κρήτης και την πολιτιστική εταιρεία Τεχνότροπον – Artway Cultural Productions.

Στην παράσταση, στο κατάμεστο Κηποθέατρο “Νίκος Καζαντζάκης”, καλωσόρισμα στους μουσικούς και στους πολίτες απηύθυναν ο εντεταλμένος Περιφερειακός σύμβουλος Πολιτισμού, Κώστας Φασουλάκης και η αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Αριστέα Πλεύρη, οι οποίοι παράλληλα αναφέρθηκαν στη σημαντικότητα και στα μηνύματα της παράστασης.

“Για εμάς είναι σημαντική η συνεργασία αυτή, γιατί ουσιαστικά είναι ένα πρωτότυπο έργο που γράφτηκε στην Κρήτη με αρκετούς συντελεστές από το νησί. Είναι χαρά μας που γίνεται αυτό και πιστεύουμε πως η παράδοση που έχουμε στο νησί να δημιουργούνται πρότυπα έργα και είναι σημαντικό να γίνεται σε συνεργασία με την Αυτοδιοίκηση” τόνισε ο κ.Φασουλάκης.

Την παράσταση παρακολούθησαν  ο δήμαρχος, Βασίλης Λαμπρινός, ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας, εντεταλμένος σύμβουλος Πολιτισμού, Κώστας Φασουλάκης, οι αντιδήμαρχοι: Αριστέα Πλεύρη, Ρένα Παπαδάκη, Μαρία Καναβάκη, Στέλλα Αρχοντάκη, περιφερειακοί-δημοτικοί σύμβουλοι και άλλοι εκπρόσωποι που συνεχάρησαν τους συντελεστές και τους καλλιτέχνες.

Ένα πρωτότυπο έργο

Η παράσταση “σπόροι της Σμύρνης», όπως ανέφερε ο κ. Πλατύραρχος “Η πρωτότυπη σύνθεση εδράζεται αρχικά, τόσο σε τραγούδια και μουσικές της Σμύρνης όσο και στη «σπορά» αυτών στην ελληνική ενδοχώρα μετά τη μικρασιατική καταστροφή, στη μετεξέλιξή τους δηλαδή στο ρεμπέτικο και λαϊκό τραγούδι, έως και την κατάληξη σε αυτό που ευρέως ονομάζουμε έντεχνο τραγούδι, μιας διαδρομής, περίπου, 40 χρόνων”.

Σημαντικοί ερμηνευτές – μουσικοί που εντυπωσίασαν

Για τη σημαντικότητα της παράστασης, ο διευθυντής της Χορωδίας, Ιωάννης Ιδομενέως, ανέφερε πως ο Νίκος Πλατύραχος στο πρωτότυπο έργο του έχει καταφέρει να κρατήσει την ουσία των εξαιρετικών τραγουδιών και να τα προσαρμόσει για να παιχτούν από τη Συμφωνική Ορχήστρα και να τραγουδηθούν με το χορωδιακό ήχο, φτιάχνοντας ένα σύνολο με πολύ εσωτερική ένταση και μοναδικότητα.

Η φημισμένη ήδη Ορχήστρα Νέων Κρήτης Δήμου Ηρακλείου ΣΟΝΚΔΗ, υπό τη διεύθυνση του συνθέτη Νίκου Πλατύραχου συμπράττει στις παραστάσεις  με το εμβληματικό συγκρότημα POLIS Ensemble, το φωνητικό σύνολο «Φωνωδία», υπό τη διεύθυνση του Ιωάννη Ιδομενέως, ενώ η παράσταση σφραγίζεται από την παρουσία του διεθνούς μας βαρύτονου, Τάση Χριστογιαννόπουλου, ο οποίος ερμηνεύει μοναδικά τα τραγούδια της εν λόγω περιόδου, ολοκληρώνοντας την επαφή του κοινού μ’ έναν τρόπο πληρέστερο και πιο κοντινό στα ακούσματα της βιωμένης μνήμης του.

Ειδικότερα οι συντελεστές στο καλλιτεχνικό μέρος ήταν: Τάσης Χριστογιαννόπουλος Φωνωδία, υπό τη διεύθυνση του Γιάννη Ιδομενέως

Ορχήστρα Νέων Κρήτης Δήμου Ηρακλείου ΣΟΝΚΔΗ.

POLIS ENSEMBLE: Στέφανος Δορμπαράκης – κανονάκι, Αλέξανδρος

Καψοκαβάδης – κιθάρες, λαούτο, λαύτα, Μανούσος Κλαπάκης κρουστά, Γιώργος

Κοντογιάννης – λύρα, Νίκος Παραουλάκης – νέυ.

Μουσική Διεύθυνση: Νίκος Πλατύραχος

Σολίστ στη λύρα: Γιώργος Γλυκοκόκαλος

Φωτο: Γιώργος Πλατάκης.