Υψηλοί προσκεκλημένοι και ηγέτες από τη Ρωσία, τη Μεγάλη Βρετανία, την Γαλλία και την Κύπρο, ήταν οι πρώτοι επίσημοι επισκέπτες της νέας Εθνικής Πινακοθήκης.
Το άνοιγμα της Πινακοθήκης που συνδέθηκε με την επέτειο του εορτασμού για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Επανάστασης του 1821, είχε έναν χαρακτήρα συμβολικό, αλλά συνάμα και ουσιαστικό, αφού αντικατοπτρίζει το όραμα των υπευθύνων για ένα νέο μουσείο σύγχρονης τέχνης.
Στην πρώτη επίσημη επίσκεψη της Πινακοθήκης παρευρέθηκαν ο πρίγκιπας Κάρολος, η Δούκισσα της Κορνουάλης Καμίλα, ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Μιχαήλ Μισούστιν, o πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και η σύζυγός του Άντρη, ο πρέσβης της Γαλλικής Δημοκρατίας Πάτρικ Μεζοναβ, η πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου Κέιτ Σμιθ, η πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη με τον σύζυγό της κ. Θεόδωρο Αγγελόπουλο και ο πρόεδρος του Μουσείου του Λούβρου Ζαν-Λουκ Μαρτίνεζ.
Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός πως ειδικότερα κάποιες από τις κυρίες που επισκέφθηκαν την έκθεση, επέλεξαν το λευκό και το γαλάζιο στην αμφίεσή τους, αφού όπως φαίνεται και η μόδα επηρεάστηκε από τον εορτασμό για τα 200 χρόνια από το 1821. Ιδιαίτερη εντύπωση πάντως έκανε για μία ακόμα φορά η Γιάννα Αγγελοπούλου – Δασκαλάκη, η οποία φόρεσε κατά την επίσκεψη της σύνολο εμπνευσμένο από την περίοδο της επανάστασης.
Τους ξένους ηγέτες υποδέχθηκαν στην Αθήνα η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ στη συνέχεια ξεναγήθηκαν σε ομάδες στην πινακοθήκη, προκειμένου να θαυμάσουν πίνακες ζωγραφικής που ως κύριο θέμα τους έχουν την Επανάσταση του 1821 και τοποθετούνται στο πλαίσιο ειδικού εκθεσιακού αφιερώματος, με τίτλο «Το 1821 στη ζωγραφική. Η Ελλάς απαιτεί την ιστορικήν Πινακοθήκην της».
Οι ξένοι ηγέτες εντυπωσιάστηκαν από τους πίνακες, αλλά και την αρχιτεκτονική της νέας Πινακοθήκης που χαρακτηρίζεται «θαύμα», αφού πλέον έχει καταφέρει να φθάσει τα 21.000 τετραγωνικά μέτρα και να μπορεί να φιλοξενεί όλη την ιστορία της ελληνικής ζωγραφικής.
Ειδικότερο ενδιαφέρον έδειξε ο Ρώσος πρωθυπουργός χθες στην ελληνική τέχνη, ενώ ήθελε να αφιερώσει περισσότερο χρόνο στο έργο με τον Καποδίστρια, καθώς επίσης και στην ανατίναξη της ναυαρχίδας.
Ο πρίγκιπας Κάρολος, όπως ήταν και αναμενόμενο, ενδιαφέρθηκε ιδιαίτερα για τον λόρδο Βύρωνα, αλλά και για το έργο με τη ναυμαχία του Ναυαρίνου. Αναζήτησε μάλιστα τον πρόγονό του πρίγκιπα Νικόλαο που είναι ζωγράφος και έχει κάποια έργα στην Πινακοθήκη, τα οποία δεν βρίσκονταν ωστόσο στη μόνιμη έκθεση.
Όπως τονίστηκε από τη διευθύντρια της έκθεσης Έφη Αγαθονίκου, τα «εγκαίνια εχθές αποτελούν μια συμβολική κίνηση, για να δώσουμε το έναυσμα για την καινούργια Ελλάδα και το μέλλον. Η πινακοθήκη είναι η κιβωτός της ιστορίας της ελληνικής ζωγραφικής».
Όπως διευκρίνισε η διευθύντρια, η Πινακοθήκη για το κοινό θα μπορέσει να ανοίξει όταν θα το επιτρέψουν οι υγειονομικές συνθήκες, διευκρινίζοντας πως αν δεν υπάρχει η πανδημία, το μουσείο είναι έτοιμο να υποδεχθεί κοινό ανά πάσα στιγμή.