Οι νικητές του Βραβείου Τέχνης παρουσιάζουν τα έργα τους

Η πρώτη παρουσίαση των έργων των νικητών του Βραβείου Τέχνης Ιδρύματος Γ. & Α. Μαμιδάκη 2024, θα γίνει το Σάββατο 15 Ιουνίου 2024, στις 7 το απόγευμα, στο Minos Palace hotel & suites, στον Άγιο Νικόλαο. Πρόκειται για τα έργα: Landscape in Motion, της Ειρήνης Μίγα, The Resilient Thread, της Κατερίνας Νάκου και Long Waves του Στρατή Ταυλαρίδη.

Η Ειρήνη Μίγα

Οι βραβευμένες προτάσεις ξεχώρισαν για την καινοτομία και τη δημιουργικότητά τους, καθώς και τη σύνδεσή τους με τη θεματική της Φροντίδας. Το Τοπίο σε Κίνηση της Ειρήνης Μίγα είναι ένα έργο τέχνης που ανταποκρίνεται στο χώρο και συνδυάζει ζωγραφικά και γλυπτικά στοιχεία, απεικονίζοντας ένα διαρκώς εξελισσόμενο τοπίο.

Η Κατερίνα Νάκου

Εμπνευσμένο από το στροβιλισμό ενός φύλλου στον αέρα, εφιστά την προσοχή μας στην απειλούμενη και σπάνια χλωρίδα της Κρήτης, ενθαρρύνοντας τη συλλογική ευαισθητοποίηση για τη διάσωσή της. Το Resilient Thread της Κατερίνας Νάκου αποτελείται από μεγάλης κλίμακας συνθέσεις υφασμένες στον αργαλειό, οι οποίες αναδιαμορφώνουν το ρόλο των διακοσμητικών στοιχείων της τέχνης ‘passementerie’.

Μια υπό εξαφάνιση τέχνη που παραδοσιακά διακοσμούσε τα περιθώρια, επαναπροσδιορίζεται μέσω της μεγέθυνσης, αποτελώντας πλέον το κεντρικό στοιχείο της αφήγησης, οπτικά αλλά και εννοιολογικά, μετατοπίζοντας την προσοχής μας σε πτυχές του κόσμου που πολλές φορές παραβλέπουμε.

Ο Στρατής Ταυλαρίδης

Κάθε σύνθεση διατηρεί τα μοναδικά χαρακτηριστικά της, ενώ παράλληλα αναγνωρίζει το κοινό νήμα, αρκεί να το αντιληφθούμε και να το αγκαλιάσουμε στην αναζήτησή μας για αρμονία. Το Long Waves του Στρατή Ταυλαρίδη, μια εγκατάσταση μεγάλης κλίμακας με την τεχνική του papercut, ανακλά στη μνήμη μας τη μορφή και την κίνηση της θάλασσας, αλλά παράλληλα λειτουργεί και ως σύμβολο μίας νέας εποχής, παρομοιάζοντάς την με εικόνες από δίχτυα ψαρέματος.

Στόχος είναι η αφύπνιση του κοινού για την επιτακτική σημασία της φροντίδας των θαλασσών. Όπως λέει ο καλλιτέχνης: «Θέλω να στρέψω το βλέμμα σε κάτι που έχουμε παύσει να παρατηρούμε, το οποίο, εξαιτίας του τρόπου ζωής μας, περνά πλέον απαρατήρητο. Είμαστε αναπόσπαστο κομμάτι της καταστροφικής πορείας που συμβαίνει τώρα και μας δίνεται η δυνατότητα να το ανατρέψουμε».