Οι κάτοικοι του Οροπεδίου Λασιθίου κατέβηκαν… στο Ηράκλειο

Με επιτυχία παρουσιάστηκε το βιβλίο  του Μιχάλη Κασσωτάκη,  ομότιμου καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών «Το Γλωσσικό Ιδίωμα των Κατοίκων του Οροπεδίου Λασιθίου. Ερμηνευτικό και Ετυμολογικό Λεξικό», το οποίο εκδόθηκε από  τον Σύνδεσμο Λασιθιωτών Ηρακλείου «Το Οροπέδιο» σε συνεργασία με την   Πνευματική Εστία  του Οροπεδίου  Λασιθίου και με την οικονομική ενίσχυση της Περιφέρειας Κρήτης. Την εκδήλωση διοργάνωσαν οι παραπάνω φορείς με την παράλληλη υποστήριξη του Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου και του Συλλόγου Γυναικών Οροπεδίου Λασιθίου «Η Ρέα».

Στην παρουσίαση συμμετείχε πλήθος κόσμου, ο οποίος έδειξε ζωηρότατο ενδιαφέρον για το εν λόγω βιβλίο. Χαιρετισμό απηύθυναν, εκτός από τους προέδρους των φορέων που οργάνωσαν την εκδήλωση, ο εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Κρήτης αιδεσιμολογιότατος  Π. Ιωάννης Κοκκίνης, ο περιφερειάρχης Κρήτης κ.  Σταύρος Αρναουτάκης, o βουλευτής Λασιθίου κ. Μανόλης Θραψανιώτης,  ο δήμαρχος του Οροπεδίου Λασιθίου κ. Γιάννης Στεφανάκης και η εκπρόσωπος του δημάρχου Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινού,  αντιδήμαρχος κα Αριστέα  Πλεύρη.

Το βιβλίο έχει τίτλο το Γλωσσικό Ιδίωμα των Κατοίκων του Οροπεδίου Λασιθίου. Ερμηνευτικό και Ετυμολογικό Λεξικό»

Για το βιβλίο μίλησαν με ιδιαίτερα επαινετικά λόγια οι κκ. Γεώργιος Παναγιωτάκης,  ιστορικός- συγγραφέας, Ιωάννης  Χρονάκης, φιλόλογος, τ. λυκειάρχης, και  Χριστόφορος Χαραλαμπάκης, ομότιμος καθηγητής Γλωσσολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Την εκδήλωση συντόνισε ο  Γεώργιος Μηλιαράς, τ. δήμαρχος Οροπεδίου Λασιθίου, κάνοντας, παράλληλα, εγκωμιαστικά σχόλια για το συγκεκριμένο έργο, τον συγγραφέα του και την προσφορά  του στη μελέτη της ιστορίας και του πολιτισμού του Λασιθίου.

Στην  αντιφώνησή του ο συγγραφέας του βιβλίου ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν στην έκδοσή του, τους προέδρους και τα μέλη των Δ.Σ. των οργανωτικών φορέων, τον περιφερειάρχη Κρήτης και τις Υπηρεσίες της Περιφέρειας, τους εκπροσώπους της εκκλησίας και των Αρχών που χαιρέτισαν, τους ομιλητές και τον συντονιστή της παρουσίασης, καθώς και τους παρισταμένους. Τόνισε τη σημασία που έχει για την πολιτισμική παράδοση του τόπου μας η διάσωση των τοπικών γλωσσικών ιδιωμάτων και υπογράμμισε την ανάγκη να διδάσκεται στα σχολεία κάθε τόπου  η τοπική ιστορία και ο τοπικός πολιτισμός, στοιχείο του οποίου αποτελεί  η ντοπιολαλιά των κατοίκων του.

Η εκδήλωση έκλεισε με την απονομή τιμητικής πλακέτας από τους πρόεδρους των φορέων που οργάνωσαν την εκδήλωση στον κ. Κασσωτάκη ως ελάχιστη αναγνώριση της προσφοράς του στην παιδεία και την επιστήμη και ιδιαίτερα στη διάσωση και την προβολή του τοπικού πολιτισμού του Οροπεδίου Λασιθίου.

Στο τέλος της παρουσίασης το εν λόγω λεξικό  διανεμήθηκε δωρεάν στους παρισταμένους.