Τη νέα της δισκογραφική εργασία με τίτλο “Ο παρατηρητής”, παρουσιάζει η Μαρία Κώτη και μια ομάδα από εξαιρετικούς φίλους καλλιτέχνες και συνεργάτες της μουσικούς, το Σάββατο 5 Μαρτίου, στις 9 το βράδυ, στη μουσική σκηνή “ΝΥΝ & ΑΕΙ” στο Ηράκλειο.
Σε αυτή τη νέα πολυπρόσωπη εργασία της Μαρίας συνέδραμαν και συνέπραξαν με μοναδική αυταπάρνηση, αγάπη και γενναιοδωρία στο συνολικό άκουσμα αυτού του νέου δίσκου μια μεγάλη ομάδα από σπουδαίους κι έντιμους στην τέχνη τους καλλιτέχνες, μουσικούς, στιχουργούς, ερμηνευτές και συνθέτες.
Ο νέος αυτός δίσκος έχει επιρροές από όλη τη μουσική διαδρομή της Μαρίας, από τη δεκαετία του ‘90 που ξεκίνησε το μουσικό της ταξίδι (έκανε το δισκογραφικό της ντεμπούτο με το χέβι μέταλ συγκρότημα “Αsphodel“) μέχρι σήμερα και εμπεριέχει όλες τις μουσικές καταβολές της που συνέλεξε κι από τα ταξίδια της, τους αρκετούς δασκάλους της, καθώς επίσης και τις μοναδικές συνεργασίες που είχε την τύχη να πραγματοποιήσει με σημαντικούς καλλιτέχνες απ’ όλη την Ελλάδα αλλά και απ’ το εξωτερικό.
Από την ιδιαίτερη πατρίδα της την Κρήτη και τα παραδοσιακά της μέχρι το ρεμπέτικο τραγούδι, που αγαπά ιδιαίτερα, καθώς και από τα τραγούδια της Μεσογείου ως τη ροκ μουσική που όσο κι αν ακούγονται ετερόκλητα είδη σε αυτή την εργασία ακούγονται ως μουσικές καταβολές και παράδοση που φέρει η Μαρία και δένουν μοναδικά με τη φωνή, το στίχο και την ερμηνεία της ίδιας και των εξαίρετων συνεργατών της.
Η επί 17 χρόνια συνεργασία και συμπόρευση με το συγκρότημα “Χαΐνηδες” ως βασική ερμηνεύτριά του έχει αποτυπωθεί στο ύφος και στο ήθος της Μαρίας τόσο στην ερμηνεία, όσο και στο στίχο που μας παρουσιάζει σε αυτό τον πρώτο προσωπικό της δίσκο.
«Οι Χαϊνηδες είμαστε σαν τους ρομά» είχε πει κάποτε ο Δ. Αποστολάκης κι αυτό αποτυπώνεται στους δίσκους μας, ο τρόπος ζωής μας, το πολύχρωμο και περιπετειώδες ταξίδι. Σε αυτή την πρώτη προσωπική δισκογραφική εργασία της Μαρίας υπάρχουν όλοι οι ζωντανοί και οι νεκροί της. Υπάρχει το άνοιγμα στις μουσικές του κόσμου και η αρμονική συνύπαρξη των ετερόκλητων στοιχείων, των αντιθέσεων, της ζωής και του θανάτου σε ένα πολύχρωμο μωσαϊκό, όπου κανείς δεν είναι “λαθραίος“ ή “ξένος“, κανείς δεν αποκλείεται επειδή είναι διαφορετικός, εκεί όπου η Έλλη δε θέλει σκότωμα“, αλλά ακούμε την άλλη εκδοχή της ιστορίας της».
Στο δίσκο συμμετέχουν εξαιρετικοί συνεργάτες-συνοδοιπόροι της Μαρίας. Ο σπουδαίος καλλιτέχνης και λυράρης της κρητικής μουσικής παράδοσης αλλά και οικουμενικός Ψαραντώνης, ο δεξιοτέχνης σολίστας του μπουζουκιού Νίκος Τατασόπουλος, η Μάρθα Μαυροειδή, εξαιρετική ερμηνεύτρια, μουσικός, συνθέτης, στιχουργός και δασκάλα, ο δεξιοτέχνης της κιθάρας Δημήτρης Κουκουλιτάκης με τις εξαιρετικές εκτελέσεις κι ενορχηστρώσεις του σε τραγούδια του δίσκου.Ο ερμηνευτής, κιθαρίστας και συνθέτης Δημήτρης Ζαχαριουδάκης, χρόνια συνοδοιπόρος της στους Χαϊνηδες, ο σολίστας και συνθέτης, Γιώργος Μαυρομανωλάκης (Μαύρος), ο κιθαρίστας Νίκος Μαστοράκης, ο δεξιοτέχνης στα πνευστά Νίκος Παραουλάκης, ο σολίστας Μιχάλης Κώτης, αδερφός της Μαρίας κι ο πρώτος συνεργάτης της στη μουσική της πορεία, οι σολίστες Μανώλης Μανουσάκης, Ισίδωρος Παπαδάκης και Μανόλης Κανακάκης, όπως ο δεξιοτέχνης της κιθάρας Γιώργος Σταυράκης κι η εξαιρετική ερμηνεύτρια και βοκαλίστρια του συγκροτήματος ‘’Gemma’’ Ευαγγελία Δανίλη.
Στο δίσκο υπογράφουν τους στίχους εκτός από την ίδια τη Μαρία, η Ασπασία Βασιλάκη, η Μαρία Μουτσάκη, ο Αριστείδης Παπουτσάκης που υπογράφει και τη μουσική σε ένα κομμάτι του δίσκου, ο Γιώργος Ασπραδάκης και ο Μιχάλης Κώτης. Κάποιοι από αυτούς ταξίδεψαν για πάντα. Οι άνθρωποι που επηρέασαν τη Μαρία δεν ήταν απαραίτητα μόνο μουσικοί αλλά και κάποιοι που υπήρξαν καλλιτέχνες στη ζωή με την ουσιαστική της έννοια! Αυτοί οι άνθρωποι την ενέπνευσαν πιο πολύ και σε αυτούς αφιερώνει τον δίσκο κι όλες τις παρουσιάσεις του.