Εγκρίθηκε ομόφωνα η σειριακή εγγραφή της Κυδωνίας, Ζωμίνθου, Κνωσού, Μαλλίων, Φαιστού και Κάτω Ζάκρου, κατά τη διάρκεια της 47ης συνόδου της Επιτροπής Παγκόσµιας Κληρονοµιάς της UNESCO, η οποία διεξάγεται στο Παρίσι.
Η είδηση αναπαρήχθη και μέσω του επίσημου λογαριασμού του twitter της Unesco
Δήλωση του Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη
Με ιδιαίτερη χαρά και υπερηφάνεια, η Περιφέρεια Κρήτης ανακοινώνει την ένταξη των έξι Μινωικών Ανακτορικών Κέντρων στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, μετά από μία πολυετή και συστηματική προσπάθεια τεκμηρίωσης και υποστήριξης της σχετικής υποψηφιότητας.
Σε δήλωσή του, ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης υπογράμμισε:
«Μία πολυετής και συστηματική προσπάθεια έφερε σπουδαίο αποτέλεσμα. Με τη διατύπωση, την τεκμηρίωση και την αποδοχή από την UNESCO της υποψηφιότητας για τα Μινωικά Ανακτορικά Κέντρα, η Κρήτη αποκτά, με “ήπια ισχύ”, διευρυμένο ρόλο στην οικουμενική πολιτιστική διπλωματία. Η εγγραφή των 6 Μινωικών Ανακτορικών Κέντρων στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UΝΕSCO, συνιστά μια εξέλιξη με αναμφίβολα πολλαπλασιαστικά οφέλη για τον τόπο μας.
Η συμβολή του Υπουργείου Πολιτισμού και της Ελληνικής Μόνιμης Αντιπροσωπείας στην UNESCO, ήταν καθοριστική. Θέλω να ευχαριστήσω τόσο την ηγεσία του Υπουργείου και της Μόνιμης Αντιπροσωπείας, όσο και τα στελέχη των υπηρεσιών, καθώς και τους συνεργάτες μας στην Περιφέρεια και τους Δήμους για την καθοριστική τους συμβολή. Μόνο όλοι μαζί καταφέρνουμε το καλύτερο αποτέλεσμα.
Από σήμερα, μιλώντας για τα Μινωικά Ανάκτορα, ο κόσμος θα αναγνωρίζει ότι αναφερόμαστε σε μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς. Και αυτό μας κάνει υπερήφανους και αισιόδοξους για τη συνέχεια.»
Η Περιφέρεια Κρήτης θα συνεχίσει να εργάζεται με συνέπεια και στρατηγική για την ανάδειξη της μοναδικής κρητικής ταυτότητας και την αξιοποίηση του πολιτιστικού μας αποθέματος προς όφελος των τοπικών κοινωνιών και των επόμενων γενεών.
Υπενθυμίζεται ότι, από το 2014, με την αναθεώρηση του Ενδεικτικού Καταλόγου της χώρας μας για τα υποψήφια μνημεία προς ένταξη στον Κατάλογο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO και προκειμένου να εξασφαλιστεί η πληρέστερη εκπροσώπηση του μινωικού πολιτισμού, διευρύνθηκε η μέχρι τότε υποψηφιότητα της Κνωσού και μετατράπηκε σε σειριακή με τίτλο: «Μινωικά Ανακτορικά Κέντρα (Κνωσός, Φαιστός, Μάλια, Ζάκρος, Κυδωνία)». Στη συνέχεια κρίθηκε σκόπιμο στη σειριακή αυτή υποψηφιότητα να ενταχθεί και η Ζώμινθος, έτσι ώστε να αποτυπώνεται πληρέστερα η διασπορά του μινωικού πολιτισμού σε ολόκληρη την Κρήτη.
Το Προκαταρκτικό Σχέδιο Διαχείρισης των Μινωικών Ανακτορικών Κέντρων αποτελεί τον «πυρήνα» της διαχείρισής τους, με στόχο να αναδειχθεί η εξέχουσα οικουμενική αξία τους ως πολιτιστικό αγαθό, αλλά και να διασφαλιστεί η αυθεντικότητα και ακεραιότητά τους.