“Επικίνδυνο άνθρωπο” χαρακτήρισε χθες η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη τον τέως καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, Δημήτρη Λιγνάδη, στην πρώτη συνέντευξη τύπου από τότε που ξέσπασε το τσουνάμι των καταγγελιών στο θέατρο την οποία ξεκίνησε καταδικάζοντας τη σεξουαλική βία «πολλώ μάλλον όταν συνδέεται με παιδιά και ανήλικους είναι φρικιαστική και επονείδιστη που θα πρέπει να αντιμετωπίζεται εντός θεσμικού πλαισίου».
Νωρίτερα, η υπουργός Πολιτισμού επισκέφθηκε τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλειο Πλιώτα, καταθέτοντας αναφορά και θέτοντας στη διάθεση των ανακριτικών αρχών τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου αλλά και τους εποπτευόμενους φορείς προκειμένου, όπως επισημαίνει, τα θύματα να μιλήσουν και οι θύτες να εντοπιστούν.
Η κ. Μενδώνη ζήτησε -και αυτή από την πλευρά της- να διερευνηθεί η υπόθεση των σεξουαλικών κακοποιήσεων σε βάθος από τη δικαιοσύνη.
Η αναφορά της διαβιβάζεται αρμοδίως στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, προκειμένου να συσχετιστεί στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργεί η Εισαγγελία της Αθήνας για σειρά καταγγελιών, ενώ τη Δευτέρα έχει κληθεί να εξεταστεί ως μάρτυρας και να καταθέσει ό,τι στοιχεία διαθέτει ο Πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών Σπύρος Μπιμπίλας. Η εξέταση του θα γίνει από τον εισαγγελέα Κώστα Σπυρόπουλο που έχει αναλάβει την έρευνα.
Η κ. Μενδώνη, στη συνέντευξη Τύπου υπογράμμισε, μεταξύ άλλων ότι πρέπει να ενισχυθεί το θεσμικό πλαίσιο «που πρέπει να ξεκινήσει από τις ακροάσεις και να φτάσει μέχρι τις συμβάσεις εργασίας, τις απλήρωτες πρόβες, την αμοιβή με ποσοστά στο τέλος της παράστασης, τη μη υπογραφή συμβάσεων και όσα ενισχύουν την σιωπή, τις άθλιες απαιτήσεις των εχόντων εξουσία». Να δούμε, όπως είπε η κ. Μενδώνη «με διαφορετικό τρόπο τις εργασιακές σχέσεις, μια ιστορία που έχει ξεκινήσει το υπουργείο Πολιτισμού και με την ευθύνη του υφυπουργού Πολιτισμού», αναφερόμενη στους κώδικες δεοντολογίας. «Δεν γνωρίζαμε απολύτως τίποτε. Εάν το ξέραμε δεν είμαστε τόσο αφελείς. Ουδείς ήρθε ποτέ επωνύμως ή εγγράφως να καταθέσει οτιδήποτε»» είπε η κ. Μενδώνη για την επιλογή του Δημήτρη Λιγνάδη στο τιμόνι του Εθνικού θεάτρου, επιμένοντας πως «όταν ξέρεις κάτι τέτοιο δεν είσαι αφελής για να το διακινδυνεύσεις».
«Καταρχήν, να θυμίσω σε όλους ότι ο Δημήτρης Λιγνάδης δεν προέκυψε στο Εθνικό Θέατρο ξαφνικά το 2019» είπε η κ. Μενδώνη σχετικά με την επιλογή του και την πολιτική ευθύνη του διορισμού του. «Ο Δημήτρης Λιγνάδης έχει μία σχέση με το Εθνικό Θέατρο συνεχή, σχεδόν αδιάλειπτη, από το 1986 και μετά. Να σας θυμίσω ότι ήταν διευθυντής της Νέας Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου, καθηγητής στη Δραματική Σχολή, αναπληρωτής διευθυντής της Δραματικής Σχολής, ενώ παίζει σταθερά, τουλάχιστον από το 2000, ετησίως, είτε ως πρωταγωνιστής, είτε ως σκηνοθέτης. Για παράδειγμα, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ έπαιξε τη σεζόν 2015-2016 τον Ριχάρδο τον Γ’ στο Εθνικό. Έπαιξε με το Εθνικό Θέατρο στην Επίδαυρο το 2016, στον ρόλο του Κρέοντα, στην Αντιγόνη, συμπρωταγωνιστής. Την περίοδο 2017-2018 πρωταγωνίστησε και σκηνοθέτησε τον Πέερ Γκυντ στο Εθνικό Θέατρο. Αλλά και το 2020, η πρωταγωνίστριά του στους Πέρσες ήταν η πρώην υπουργός Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ, Λυδία Κονιόρδου. Δεν βλέπω η αξιωματική αντιπολίτευση σήμερα, όταν ήταν κυβέρνηση, να έκανε κάτι για να πει αυτό που λέει σήμερα, ότι ο Λιγνάδης είναι ένας επικίνδυνος άνθρωπος. Είναι ένας επικίνδυνος άνθρωπος, είναι, αυτό προκύπτει, όμως, τώρα, γιατί εάν ήταν, και το γνώριζαν και αν η υπουργός Πολιτισμού το 2018 δεν εμπόδισε το Εθνικό Θέατρο να χρησιμοποιήσει τον Δημήτρη Λιγνάδη και αν η πρώην υπουργός Πολιτισμού γνώριζε και ήταν πρωταγωνίστριά του το 2020, τότε οι ευθύνες και η συγκάλυψη είναι αλλού, δεν είναι εδώ» .
“Με εξαπάτησε με βαθιά υποκριτική τέχνη”
“Από την στιγμή που ξεκίνησαν οι φήμες, η αντίδρασή μου ήταν να μιλήσω μαζί του. Τον πιέσαμε πολύ να μας πει την αλήθεια. Μας εξαπάτησε, με εξαπάτησε. Με βαθιά υποκριτική τέχνη πιθανώς προσπάθησε να μας πείσει ότι δεν έχει σχέση με αυτά. Ότι οι φήμες δεν αφορούν αυτόν. Και ενώ οι φήμες πολλαπλασιάζονταν για την ανάρμοστη δράση του αυτός εξακολουθούσε να επιμένει. Όταν παραιτήθηκε, ήταν μετά την συνέντευξη του Ν.Σ, η οποία επέδρασε καταλυτικά”, είπε χαρακτηριστικά.
Όσον αφορά την απαίτηση μεγάλης μερίδας του κοινού μέσω των social media να παραιτηθεί από τη θέση της υπουργού Πολιτισμού η κ. Μενδώνη απάντησε: «Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα. Ο καθένας μπορεί να εκφράζεται με όποιον τρόπο θέλει. Αυτή είναι δημοκρατία». «Ουδείς είχε έρθει να μου πει κάτι για τον Δημήτρη Λιγνάδη ή ανάλογα κουτσομπολιό για άλλους. Τα αντανακλαστικά του υπουργείου ήταν σωστά από την στιγμή που υπήρξε η πρώτη καταγγελία και καταφύγαμε στη δικαιοσύνη. Έχουμε κράτος δικαίου, όσο είναι τα πράγματα σε επίπεδο φήμης υπάρχουν κανόνες. Ο Λιγνάδης παραιτήθηκε υπό το βάρος των φημών για δικούς του λόγους. Δεν διοικείς όμως και δεν αποφασίζεις με βάση τα social media και τις φήμες» συμπλήρωσε η ίδια.
«Θα σταθούμε δίπλα σε όσους θέλουν να μιλήσουν. Είμαστε διατεθειμένοι να υπερασπιστούμε τους μάρτυρες. Να αισθανθούν ασφαλείς να μιλήσουν. Να έρθει επιτέλους η κάθαρση» κατέληξε η υπουργός Πολιτισμού.
Ομαδικά πυρά από την Αντιπολίτευση
«Μνημείο πολιτικής δειλίας και απάτης», χαρακτηρίζει σε τηλεοπτική δήλωσή του, τη συνέντευξη Τύπου της Λίνας Μενδώνη, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, τονίζοντας ότι η υπουργός Πολιτισμού «ανακάλυψε με 20 μέρες καθυστέρηση ότι ο κ. Λιγνάδης “είναι επικίνδυνος” και πως την εξαπάτησε».
«Το μόνο που περιμέναμε σήμερα από την κ. Μενδώνη ήταν η παραίτηση και η απολογία της για τη συγκάλυψη. Η παραίτησή της πλέον δεν είναι αρκετή. Η μη παραίτησή της όμως είναι εξοργιστική», προσθέτει. «Η ευθύνη για την προσπάθεια συγκάλυψης βαραίνει στο ακέραιο τον κ. Μητσοτάκη, του οποίου προσωπική επιλογή ήταν ο κ. Λιγνάδης», καταλήγει ο Ν. Ηλιόπουλος.
Προσωπικές ευθύνες στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, για προσπάθεια συγκάλυψης απέδωσε η Φώφη Γεννηματά για την υπόθεση Λιγνάδη. «Ο κ. Μητσοτάκης και η κ. Μενδώνη έσπασαν σήμερα κάθε ρεκόρ της υποκρισίας και θράσους. Προκαλούν την κοινή γνώμη.
Αλήθεια ποιος διόρισε στο Εθνικό Θέατρο τον «επικίνδυνο», όπως ομολόγησαν κ. Λιγνάδη;
Αλήθεια ποιος επί εβδομάδες προσπαθεί με κάθε τρόπο να συγκαλύψει την υπόθεση;
Την απάντηση πλέον την γνωρίζουν όλοι οι Έλληνες. Και για τα δύο ερωτήματα. Η κ. Μενδώνη, με εντολή του ίδιου του κ. Μητσοτάκη», τονίζει σε δήλωσή της η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής. «Σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα, κάποιος θα είχε αναλάβει την ευθύνη και θα είχε παραιτηθεί. Αλλά εδώ για την κυβέρνηση της ΝΔ η λέξη “φιλότιμο”, είναι απόλυτα άγνωστη. Ντροπή!», υπογραμμίζει η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής. «Οι ευθύνες της υπουργού Πολιτισμού και κυρίως του πρωθυπουργού για την “υπόθεση Λιγνάδη” δεν κρύβονται ούτε παραγράφονται με καθυστερημένες δηλώσεις καταδίκης» επισημαίνει το ΚΚΕ σε σχόλιό του και τονίζει στη συνέχεια:
«Οι ευθύνες τους αφορούν κυρίως στη διατήρηση του Λιγνάδη στη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, παρά τις φήμες κι ακόμη περισσότερο τις καταγγελίες, για περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης, ακόμη και ανηλίκων. Αντί να πάρουν θέση για αυτά τα φαινόμενα, κρύβονταν πίσω από εξαγγελίες για “Κώδικες Δεοντολογίας”, αλλά και από υποκριτικά καλέσματα ορισμένων προς τον πρωθυπουργό “να προχωρήσει σε κάθαρση”. Οι ευθύνες τους, όμως, έχουν να κάνουν και με το γεγονός ότι συντηρούν κι εντείνουν την εργασιακή ζούγκλα και την ανασφάλεια στον χώρο του Πολιτισμού -και όχι μόνο- αναπαράγοντας τις οικονομικές και κοινωνικές πιέσεις, που υποχρεώνουν κάποιον ή κάποια να “μένουν σιωπηλοί”. Αλλά και διατηρώντας το απαράδεκτο νομοθετικό πλαίσιο του Ποινικού Κώδικα, που ρίχνει στα μαλακά τη σεξουαλική παρενόχληση στο χώρο εργασίας».
Σκληρή επίθεση στην υπουργό Πολιτισμού εξαπέλυσε χθες και το ΜέΡΑ25 με αφορμή τη συνέντευξη της κ. Μενδώνη, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «τα θύματα κακοποίησης και βιασμού από τον “γνωστό σκηνοθέτη” σήμερα δέχτηκαν άλλη μια επίθεση, αυτή τη φορά από την κυβέρνηση η οποία όφειλε ως θεματοφύλακας να στείλει το μήνυμα ότι δεν υπάρχει ασφαλής χώρος για κτήνη».
Μια σημαντική κατάθεση από γυναίκα μάρτυρα
Μια σημαντική κατάθεση από γυναίκα μάρτυρα φέρεται να έχουν πλέον στα χέρια τους οι εισαγγελικές αρχές στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργούν για την υπόθεσης σεξουαλικής κακοποίησης στο χώρο του θεάτρου.
Το πρόσωπο αυτό δεν ανήκει στον κύκλο των θυμάτων και φέρεται να γνωρίζει σημαντικές λεπτομέρειες για τις καταγγελίες κατά του γνωστού σκηνοθέτη – ηθοποιού ο οποίος έχει βρεθεί στο επίκεντρο της έρευνας.
Κατά πληροφορίες η μάρτυρας κατέθεσε στην εισαγγελία για πρόσωπα και περιστατικά που γνώριζε γύρω από την υπόθεση του σκηνοθέτη, ο οποίος ερευνάται εξονυχιστικά από τις εισαγγελικές αρχές καθώς σε μήνυση που έχει κατατεθεί εναντίον του καταγγέλλεται για το αδίκημα του βιασμού. Ένα αδίκημα που σύμφωνα με τη μήνυση τελέστηκε το 2010.
Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΛΙΓΝΑΔΗ “Το αν είμαι επικίνδυνος να το αποφασίσει η ιστορία και άλλοι θεσμοί”
Απάντηση στις δηλώσεις της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη έδωσε, μέσω του MEGA, ο γνωστός ηθοποιός-σκηνοθέτης, Δημήτρης Λιγνάδης, χωρίς όμως επί της ουσίας να απαντήσει στις καταγγελίες που του αποδίδονται τις τελευταίες ημέρες.
«Πριν από λίγο-αναφέρει συγκεκριμένα- πληροφορήθηκα μια δήλωση που έκανε η κυρία Μενδώνη και πρώην προϊσταμένη μου για το άτομό μου… Δύο πράγματα θα ήθελα να επισημάνω. Πρώτα από όλα οφείλω να πω ότι θεωρώ την κυρία Μενδώνη μία επαρκέστατη – στη δουλειά της – υπουργό, με την οποία είχαμε μία πάρα πολύ καλή συνεργασία. Αυτό είναι η προσωπική μου άποψη. Από εκεί και πέρα για το δεύτερο που θα ήθελα να σας πω, είναι το εάν είμαι επικίνδυνος άνθρωπος, είτε στη ζωή μου, είτε πολλώ δε μάλλον στη δουλειά μου, νομίζω ότι αυτό θα πρέπει να περιμένουμε να το αποφασίσει η ιστορία και άλλοι θεσμοί. Να μην προεξοφλούμε και να μην προδικάζουμε. Και σίγουρα όχι στο λαϊκό δικαστήριο που έχει στηθεί εδώ και ημέρες».