Η Ακαδημία Αθηνών, κατά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας της 17ης Μαρτίου 2022, εξέλεξε, ως τακτικό μέλος της, στην προκηρυχθείσα Έδρα Μουσικής στην Β’ Τάξη των Γραμμάτων και των Καλών Τεχνών, τον Λεωνίδα Καβάκο, βιολονίστα και μαέστρο διεθνούς αναγνώρισης.
Ο Λεωνίδας Καβάκος έχει καθιερωθεί ως μία σημαντική παρουσία με την ιδιότητα του μαέστρου, διευθύνοντας τις πιο σημαντικές ορχήστρες.
Έχει λάβει πολλαπλές διακρίσεις για το έργο του τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το 1985, κέρδισε το Α’ βραβείο και χρυσό Μετάλλιο στο Φεστιβάλ «Sibelius» του Ελσίνκι. Εκεί, η οικογένεια του Jean Sibelius τού εμπιστεύτηκε την παρτιτούρα της αρχικής γραφής του Κοντσέρτου για Βιολί (1903/4) του κορυφαίου Φινλανδού συνθέτη. Το 1988 κέρδισε το Α’ Βραβείο Διαγωνισμού Βιολιού «Παγκανίνι» (1988) και το 1991 το Πανευρωπαϊκό βραβείο «Λεονάρντο ντα Βίντσι». Το 2017 του απονεμήθηκε το περίφημο βραβείο Leonie Sonning Prize, το οποίο αποτελεί την υψηλότερη μουσική τιμή της Δανίας. Παράλληλα, έχει δεχθεί διαχρονικά πληθώρα επαινετικών κριτικών για το έργο του, τόσο το συναυλιακό όσο και το δισκογραφικό.
Σημαντική είναι η συμβολή του Λεωνίδα Καβάκου στη διάδοση της κλασικής μουσικής σε επαρχιακές πόλεις στην Ελλάδα που δεν έχουν ευκαιρίες ακρόασης κλασικής μουσικής, όπου έχει δώσει πολλές συναυλίες. Τα τελευταία 9 χρόνια ο Λεωνίδας Καβάκος επιμελείται το ετήσιο σεμινάριο βιολιού και μουσικής δωματίου στην Αθήνα, υπό την αιγίδα της Ακαδημίας Αθηνών, το οποίο προσελκύει βιολονίστες και σύνολα από όλο τον κόσμο και αντανακλά τη βαθιά δέσμευσή του στη μεταλαμπάδευση της μουσικής γνώσης και των παραδόσεων.
Μέρος αυτής της παράδοσης είναι και η τέχνη της κατασκευής βιολιών και δοξαριών, την οποία ο Λ. Καβάκος θεωρεί ως ένα μεγάλο μυστήριο και μέχρι σήμερα ένα επτασφράγιστο μυστικό. Παίζει με το βιολί «Willemotte» A. Stradivarius του 1734.