«Ήχοι της Μεσογείου» είναι ο τίτλος της μουσικής παράστασης του Κωστή Αβυσσινού ,με την οποία συνεχίζονται την Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου οι προβολές στο ψηφιακό κανάλι πολιτισμού του Δήμου Ηρακλείου. Η online πρεμιέρα θα πραγματοποιηθεί στις 21:15 και μπορείτε να την παρακολουθήσετε στον παρακάτω σύνδεσμο: https://youtu.be/Iwgk-oR7xA
Μεσόγειος, ένας διαχρονικός τόπος διαρκών μεταναστεύσεων και ανάμειξης λαών, κοιτίδα πολιτισμών, μια θάλασσα που έχει πολλά να διηγηθεί. Ο Κωστής Αβυσσινός αφουγκράζεται τις μελωδικές ιστορίες της και μας τις μεταφέρει με τον δικό του ιδιαίτερο μουσικό τρόπο.
Μαζί με τους εκλεκτούς συνεργάτες του παρουσιάζει ένα μουσικό ταξίδι με χρώματα της Ανατολικής Μεσογείου. Από τραγούδια των τελευταίων χρόνων, αγαπημένα των Χαΐνηδων και προσωπικές του συνθέσεις, ως στα παράλια της Μικράς Ασίας κι έπειτα στα λιμάνια της Κρήτης με τα Ταμπαχανιώτικα, και φυσικά ως στην καρδιά της παραδοσιακής κρητικής μουσικής.
Ο Κωστής Αβυσσινός γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Σκαλάνι Ηρακλείου και έκανε τα πρώτα του μουσικά βήματα δίπλα στον πατέρα του, το δάσκαλο της Κρητικής μουσικής και δεξιοτέχνη του βιολιού Γιώργη Αβυσσινό, παίζοντας λαούτο, μαντολίνο, μπουλγαρί, μπουζούκι και τραγουδώντας.
Ταξίδεψαν μαζί, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, μεταφέροντας το χρώμα της παραδοσιακής κρητικής μουσικής σε όλο τον κόσμο. Έχει εκδόσει έναν προσωπικό δίσκο με τίτλο “Του Λιβυκού το πέλαγος” σε συνεργασία με τον γνωστό Τούρκο δεξιοτέχνη του βιολιού Σενίχ Ούντεγκερ και τον Χαΐνη Δημήτρη Αποστολάκη.
Το 1997 συνεργάστηκε για πρώτη φορά με τους Χαΐνηδες ερμηνεύοντας τραγούδια στο άλμπουμ “Το μεγάλο ταξίδι” και αποτέλεσε μέλος του συγκροτηματος για μια περίοδο. Τα επόμενα χρόνια ερμηνεύσε τραγούδια στις δισκογραφικές δουλειές του συγκροτήματος “Ο γητευτής και το δρακοδόντι”, “Στην κάθοδο των Σαλτιμπάγκων” και στα “Αγροτοκτηνοτροφικά και Μητροπολιτικά”.
Έχει συνεργαστεί με πολλούς σημαντικούς μουσικούς είτε ερμηνεύοντας τραγούδια στους δίσκους τους είτε σε από κοινού εμφανίσεις, όπως με τον Χρήστο Κωνσταντίνου, τη Λιζέτα Καλημέρη, τον Δημήτρη Μυστακίδη, τον Ψαραντώνη, τον Μανώλη Πάππο, κ.ά.
Ιδιαίτερα σημαντική στιγμή στην μέχρι τώρα πορεία του αποτέλεσε η συνεργασία του με τον σπουδαίο μουσικοσυνθέτη Νίκο Μαμαγκάκη. Καρπός της συνεργασίας αυτής η συμμετοχή του στους δίσκους “Τα δίφορα”, “Του κρητικού πολέμου” και “Το τραγούδι του Δασκαλογιάννη και το τραγούδι του Ιμπραήμ Αγά Αλιδάκη”.
Η παραγωγή που εντάσσεται στο ψηφιακό φεστιβάλ “Κρήτη μια Ιστορία, 5+1 Πολιτισμοί” ενώ μετά την πρεμιέρα θα παραμείνει διαθέσιμη στη θεματική ζώνη “Φώτα,
Αυλαία, Πάμε” του Heraklion Arts and Culture.
Συνοδοιπόροι σε αυτό το ταξίδι οι εξαιρετικοί: Μαρίνα Δακανάλη (τραγούδι, μπεντίρ), Νίκος Παραουλάκης (νέι), Γιώργος Σταυράκης (κιθάρα, τραγούδι) Τεχνική ομάδα: Βαγγέλης Αποστόλου (Ηχοληψία), Γιάννης Μπορμπουδάκης ( Βιντεογραφία), Νικήτας Μπορμπουδάκης ( Μοντάζ).