Ο Αντόν Σκάπλεροφ (πρώτος απ αριστερά) στ’ αποκαλυπτήρια της προτομής του Ρώσου κοσμοναύτη Γιούρι Γκαγκάριν που πραγματοποιήθηκαν στο Ηράκλειο το 2016
Ο Αντόν Σκάπλεροφ (πρώτος απ αριστερά) στ’ αποκαλυπτήρια της προτομής του Ρώσου κοσμοναύτη Γιούρι Γκαγκάριν που πραγματοποιήθηκαν στο Ηράκλειο το 2016, στο πλαίσιο του εορτασμού του Έτους Ρωσίας στην Ελλάδα και Ελλάδας στη Ρωσία, όπως αυτό αποφασίστηκε από τις δύο χώρες.

H ιστορική εκτόξευση από το κοσμοδρόμιο Μπαϊκονούρ στο Καζακστάν του διαστημοπλοίου Soyuz-MS19, που μεταφέρει για πρώτη φορά καλλιτέχνες για την παραγωγή της μοναδικής έως σήμερα κινηματογραφικής ταινίας με πραγματικά γυρίσματα στο Διάστημα, έγινε  πριν λίγες ημέρες.

Η τύχη έλαχε στον σκηνοθέτη Κλιμ Σιπένκο και την ηθοποιό Γιούλια Περεσίλντ, οι οποίοι στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό θα εργαστούν επί δώδεκα ημέρες για την ταινία «Πρόκληση», που αναμένεται να ολοκληρωθεί και να κάνει την πρεμιέρα της την επόμενη χρονιά.

Ο Αντόν Σκάπλεροφ
Ο Αντόν Σκάπλεροφ

Σύμφωνα με όσα λίγα έως τώρα έχουν ανακοινωθεί για την υπόθεση και την ιστορική αυτή παραγωγή, περίπου 35 λεπτά της συνολικής της διάρκειας θα είναι λήψεις στο εσωτερικό του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού, που λειτουργεί επί 23 χρόνια ως διεθνές διαστημικό πρόγραμμα, στο οποίο συμμετέχουν 14 χώρες, μεταξύ των οποίων η Ρωσία, οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA).

Την ευθύνη για την ασφαλή μεταφορά στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό του τριμελούς πληρώματος του διαστημοπλοίου Soyuz-MS19 έχει αναλάβει ως επικεφαλής του ένας από τους πλέον έμπειρους Ρώσους κοσμοναύτες, ο 49χρονος Αντόν Σκάπλεροφ, πρώην πιλότος της ρωσικής αεροπορίας, ο οποίος κατάγεται από την Κριμαία και πραγματοποιεί την τέταρτη πτήση του στο Διάστημα.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Α. Σκάπλεροφ δήλωσε ενθουσιασμένος γιατί θα έχει την ευκαιρία να συμβάλει στην πρώτη στην ιστορία της ανθρωπότητας ταινία, που θα γυριστεί στο Διάστημα κι ευχήθηκε να είναι παρών στην πρεμιέρα της στην Ελλάδα, «μια από τις πιο όμορφες χώρες του κόσμου, όπου θα έχω την ευκαιρία να ξαναδώ πολλούς από τους φίλους μου».

Ο Αντόν Σκάπλεροφ «συναγωνίζεται» τον ομογενή κοσμοναύτη Φιόντορ Γιουρτσίχιν-Γραμματικόπουλο σε φιλελληνικές δραστηριότητες και είναι ο πρώτος Ρώσος κοσμοναύτης, ο οποίος ξεκίνησε τα προγράμματα αποκατάστασης κοσμοναυτών στην Ελλάδα το 2015, παραμένοντας για τρεις εβδομάδες μαζί με το ιατρικό προσωπικό συνοδείας και την οικογένειά του στη Χερσόνησο Ηρακλείου και τη Γεωργιούπολη Χανίων στην Κρήτη.

Την άνοιξη του 2018 ο κοσμοναύτης Α. Σκάπλεροφ επέδειξε -σε ένα ιστορικό βίντεο από το Διάστημα- το σηματάκι του ΕΟΤ, που είχε μεταφέρει μαζί του, εγκωμίασε την Ελλάδα και τις ιστορικές σχέσεις της με τη Ρωσία στο πλαίσιο του Έτους Ελλάδας – Ρωσίας και αποκάλυψε ότι παίρνει μαζί του στο Διάστημα ελληνική μουσική και ειδικά τραγούδια του Γ. Νταλάρα.

Πολλά ρωσικά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι για την επιλογή της ηθοποιού που θα εξασφάλιζε τον πρώτο γυναικείο ρόλο έγινε παγκόσμιος διαγωνισμός, που προσέλκυσε περίπου τρεις χιλιάδες συμμετέχουσες. Επελέγησαν αρχικά τριάντα και κατόπιν δεκαέξι υποψήφιες, με την 37χρονη Γιούλια Περεσίλντ να καταφέρνει να αποτελέσει τη βασική επιλογή, με αναπληρωματική της την 34χρονη Αλιόνα Μορντόβινα, οι οποίες ακολούθησαν εντατικό πρόγραμμα εκπαίδευσης για να είναι σε θέση να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες των γυρισμάτων και της ζωής σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας.