«Τα υφαντά στο χωριό» είναι το θέμα του ημερολογίου 2021 του Πολιτιστικού συλλόγου Αποστόλων.
Τα μέλη του συλλόγου εξηγούν πώς
«Το φετεινό ημερολόγιο επιχειρεί να ανασύρει και να προβάλλει μικρό μέρος από τον θησαυρό των υφαντών που κρύβονται ακόμη σε μπαούλα και κασέλες στο Αποστολιανό σπίτι και να αναδείξει αυτή την τεράστια κληρονομιά.
Αυτά τα υπέροχα υφαντά που υφάνθηκαν με περίσσια τέχνη και δεξιοτεχνία, με φαντασία και όνειρο, που δεν μπορείς να ξεχωρίσεις το καλύτερο από αυτά που σε ταξιδεύουν στο μύθο της Θεάς Αθηνάς με την υφάντρα Αράχνη.
Γεμίζουμε περηφάνια γι’αυτές τις γυναίκες προγόνους μας που πέρα από τις δουλειές του σπιτιού, τη συντροφικότητα στο χωράφι και το σπίτι, δημιουργούν όσα η οικογένεια χρειάζεται για σκεπάσματα, ένδυση, στολισμό και για τις ανάγκες της καθημερινότητας. Προσκυνούμε ευλαβικά την μνήμη τους.
Το υλικό που υπάρχει οφείλουμε να το συγκεντρώσουμε, να το φωτογραφίσουμε να καταγράψουμε την τεχνική και την ορολογία, να δημιουργήσουμε ένα λεύκωμα και όλα αυτά να ψηφιοποιηθούν για να διατηρηθούν για να παραδοθούν στις επόμενες γενεές. Στο ημερολόγιο περιέχεται ένα μικρό δείγμα από αυτά τα ξεχωριστά και μοναδικά υφαντά, την τεχνική και την ορολογία όπως διασώζονται μέχρι σήμερα στο χωριό μας και παραδόθηκαν από τις γιαγιάδες μας.
Πολλά είναι κεντημένα στον αργαλειό με ωραίο διάκοσμο ή σχέδια που καλύπτουν άλλοτε ολόκληρη την επιφάνεια και άλλοτε περιορίζονται στις άκρες. Ανακαλύψαμε με έκπληξη πολύ παλιά υφαντά, κάποια από αυτά να χρονολογούνται στο τέλος του 19ου και στις αρχές του 20ού αιώνα. Οι γυναίκες ακολουθούν την παράδοση, μεταβιβάζουν την τέχνη από γενιά σε γενιά και είναι κρίμα που χάνεται αυτή η συσσωρευμένη γνώση αιώνων.
Κάθε κορίτσι στο χωριό έπρεπε να μάθει, όλη την τέχνη της υφαντικής από την προετοιμασία του νήματος μέχρι την ύφανση και το αργαστήρι δεν έλειπε από κανένα σπίτι.
Οι πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται είναι φυσικά υλικά που οι γυναίκες έτοιμάζουν μόνες τους. Χρησιμοποιούν κυρίως μαλλί αλλά και λινάρι, μετάξι όλα δικής τους παραγωγής.
Στα εσωτερικά φύλλα αναφέρονται πληροφορίες για όλες τις φάσεις της υφαντικής όπως έρχονται από το πρόσφατο παρελθόν. Το Δ.Σ. του Συλλόγου ευχαριστεί τις γυναίκες του χωριού που πρόθυμα άνοιξαν τις κασέλες και τα μπαούλα για να συγκεντρωθεί αυτό το υλικό καθώς και τα μέλη και φίλους του συλλόγου για τη βοήθεια και τη συμμετοχή σε όλες τις δράσεις του».