Γιάννης Κοντός
Ο γλύπτης Γιάννης Κοντός επί τω έργω

Ο γλύπτης Γιάννης Κοντός μάς ξεναγεί στο αρχοντικό της οικογενείας του στον όμορφο Σίβα Μεσαράς. Δεν χρειάζονται πολλά λόγια όταν βρίσκεσαι μπροστά από το έργο τέχνης που ο γλύπτης ετοιμάζει.

  • κ. Κοντέ σας βρίσκουμε εδώ στον όμορφο χώρο της αυλής του αρχοντικού σας να λαξεύετε την πέτρα ή μάλλον καλύτερα, να δίνετε πνοή στην πέτρα. Μπορείτε να μας πείτε τι ακριβώς κάνετε;
Γιάννης Κοντός
Ο κ. Γιάννης Κοντός

Λαξεύω την μετόπη μιας κρήνης που θα τοποθετήσω εδώ στον κήπο…

  • Ναι, αλλά δεν είναι μια απλή μετόπη πάνω στην οποία λαξεύετε γεωμετρικές παραστάσεις. Εδώ βλέπουμε μια διαφορετική παράσταση σε «alto rilievo». Από πού ορμώμενος προβήκατε σ’ αυτό το καλλιτεχνικό εγχείρημα; Και τι συμβολίζει η κάθε φιγούρα;

Εμπνευσμένος από την κυριαρχία του Kακού στην ανθρωπότητα που στην δημιουργία μου την συμβολίζω με το φίδι σε «alto rilievo» όπως είπατε προηγουμένως , έναντι του Kαλού ο συμβολισμός του οποίου γίνεται με τον Λέοντα, θέλω να δείξω πως αν και κυριαρχεί το κακό δε θα επικρατήσει τελικά γιατί ο Λέοντας  – σίγουρος για τη δύναμή  και υπεροχή του – βαδίζει σταθερά και αντιμετωπίζει κατάματα το Kακό, θέλοντας να προστατέψει την θλιμμένη ανθρωπότητα που συμβολίζουν τα δυο αυτά πρόσωπα κάτω από την διαμάχη του Kακού με το Kαλό.

  • Και η άμπελος που πλαισιώνει την παράσταση, τι συμβολίζει για σας;

Η άμπελος συμβολίζει την ευημερία και την ανάγκη της ανθρωπότητας για δημιουργία και φως. Όπως τούτες της ημέρες λίγο πριν το Πάσχα η προσμονή της Ανάστασης μας γεμίζει αισιοδοξία, γιατί το ανέσπερο φως θριάμβευσε στο σκοτάδι της αβύσσου!

  • Για να ολοκληρωθεί το έργο χρειάζεται πολύς χρόνος ακόμα;

Φυσικά, γιατί δεν ασχολούμαι διαρκώς και κάθε ημέρα. Η Τέχνη αυτή, της λάξευσης της πέτρας δίνοντάς της πνοή με παραστάσεις, απαιτεί ηρεμία, αφοσίωση και κατάλληλες συνθήκες ώστε ν’ ανθίσει και να δώσει τα επιθυμητά αποτελέσματα με τον καλύτερο τρόπο.

  • Σας ευχόμαστε γρήγορα να ολοκληρώσετε το έργο αυτό για να έχουμε την χαρά να το παρουσιάσουμε στην ολότητά του.

« Finis coronat opus»

– Το τέλος στεφανώνει το έργο.

* Η  Εύα Καπελλάκη – Κοντού [Εκπαιδευτικός και αρθρογράφος Lettere Classiche dell’ Universita’ degli studi di Napoli “Federico II”].