Το σκηνικό στο ανοιχτό θέατρο Συλλάμου έμοιαζε ιδανικό.
Το θέατρο αυτό, για όσους δεν έχει τύχει να το επισκεφτούν, είναι σαν «φυτεμένο» μέσα στους αγρούς, είναι -για τα ελληνικά δεδομένα- περιποιημένο και με σημαντική χωρητικότητα.
Άνθρωποι από διαφορετικά ηλικιακά γκρουπ έφτασαν στο θέατρο για να παρακολουθήσουν τη συναυλία. Όλα ήταν έτοιμα και οι 24 μουσικοί του συνόλου Ιδιόρρυθμο ανέβηκαν στην σκηνή.
Αυτό που ακολούθησε ήταν σαν μια τελετή μύησης ή/και υπόμνησης για το κοινό, μέσω διασκευών σε παραδοσιακούς σκοπούς των αρχών του 20ου αιώνα.
Οι σκοποί που ακούστηκαν ηχογραφήθηκαν από τέσσερις εμβληματικούς μουσικούς: Μιχάλης Παπαδάκης (Πλακιανός) – Επαρχία Αποκορώνου, Νικόλαος Κατσουλάκης (Κουφιανός) – Επαρχία Κυδωνίας, Αντώνης Παπαδάκης (Καρεκλάς) – Επαρχία Ρεθύμνου και Νικόλαος Παπαδογιάννης – Επαρχία Μυλοποτάμου.
Όλη η διαδικασία θύμισε με την καλή έννοια ένα μάθημα. Ξεχωριστή νότα, ήταν οι ιστορίες που προηγούνταν πριν από κάθε τραγούδι, προαναγγέλλοντας το. Ήταν μια πολύ σημαντική πινελιά, στην συνολική ατμόσφαιρα της συναυλίας.
Σε ότι αφορά το Ιδιόρρυθμο, γίνεται πολύ γρήγορα αντιληπτό ότι είναι ένα απόλυτα «δημοκρατικό» σύνολο, ο καθένας και η καθεμία έχει ρόλο και αξία. Δεν υπάρχουν πρωταγωνιστές και κομπάρσοι. Όπως επίσης και οι ώρες δουλειάς αλλά και το μεράκι όλων που το απαρτίζουν είναι σχεδόν χειροπιαστά από τον θεατή.
Τον ρόλο του «μαέστρου» επί σκηνής κρατάει ο λυράρης Αντώνης Λεοντίδης, ο ιδρυτής και εμπνευστής του συνόλου.
Έρευνα, διασκευή, ενορχήστρωση τραγουδιών & κείμενα παράστασης: Αντώνης Λεοντίδης
Παρτιτούρα κρουστών & επιμέλεια ομάδας κρουστών: Χάρης Μπάκας
Επιμέλεια λαούτων: Κώστας Γαλλιός
Δείτε τα βίντεο