Μια επιγραφή για τη θυσία του Ενετού διοικητή στη Θοδωρού!

Στη νησίδα Θοδωρού στα Χανιά χθες έγινε μια ωραία εκδήλωση. Τοποθέτησαν αναμνηστική επιγραφή Βενετοί που είχαν την πρωτοβουλία στη μνήμη  του τότε διοικητή  Βiaggio Julian που έγραψε τη δική του ιστορία.

Το γεγονός αφορά στην αυτοθυσία του Διοικητή της Ενετικής Φρουράς της νησίδας των Αγίων Θεοδώρων, ο οποίος τον Ιούνιο του 1645, κατά την πολιορκία των Χανίων από τους Οθωμανούς, προτίμησε τον θάνατο από την παράδοση, ανατινάζοντας μαζί με τους συντρόφους του το Φρούριο, παρασύροντας και τον εχθρό κάτω από τα ερείπια.

«Η εποχή των Ενετών έχει αφήσει πολύ έντονο το αποτύπωμά της στην Κρήτη. Να γίνει ευρύτερα γνωστό ένα σημαντικό αλλά άγνωστο περιστατικό κάστρο νησίδας Θοδωρού, μια πολύ ηρωική σελίδα της περιόδου όταν ο ενετός διοικητής, ο Τζουλιάνι, όταν έπεσε η πρώτη γραμμή άμυνας,  προτίμησε να το ανατινάξει από το να το παραδώσει και πήρε μαζί του στον τάφο πολλούς από τους επιτιθέμενους. Αναδεικνύουμε ένα κομμάτι της κοινής ευρωπαϊκής μας ιστορίας» τόνισε ο κ. Καλογερής.

Για ένα αρκετά ενδιαφέρον διακρατικό πρόγραμμα έκανε λόγο από τη μεριά της η Αμαλία Κωτσάκη σημειώνοντας ότι μέσα από την διακρατική Ελλαδας Ιταλίας και Σλοβενιας δίνεται μια ευκαιρια να επαναπροσδιοριστεί η νησίδα Θοδωρού. Μάλιστα προανήγγειλε ότι θα ακολουθήσει χάραξη μονοπατιού που θα αναβιώνει ένα προϋπάρχον ενετικό μονοπάτι, χωρίς παρεμβάσεις απλά μόνο με οριοθέτηση.