Η γενέθλια γη, η καλόγεννη κοιλάδα του Χόνδρου της Βιάννου, με τα ήθη και τα έθιμά της για τα Χριστούγεννα αποτελούν την πηγή έμπνευσης της νέας ποιητικής συλλογής του Δημήτρη Ν. Θεοδοσάκη, του γνωστού “Ταχυδρόμου του Κάστρου”, που μόλις κυκλοφόρησε.
Ο τίτλος του νέου βιβλίου του συγγραφέα που υπερβαίνει με επιτυχία τα 30 έργα είναι ‘’Μέρες Χριστουγέννων’’ και κυκλοφορεί σε καλλιτεχνική επιμέλεια του καλλιτέχνη παπα-Μιχάλη Πατεράκη, ενώ η φιλολογική επιμέλεια ανήκει στον φιλόλογο και συγγραφέα Γιάννη Γ. Τσερεβελάκη.
« Η παρούσα ποιητική συλλογή -επισημαίνει ο καθηγητής Π. Α. Ε. Α. Κρήτης κ. Απόστολος Ν. Μπουρνέλης- αποτελεί μια ένθερμη κατάθεση ψυχής πενήντα ποιημάτων προσφερομένη σαν ένα ποτήρι κρύο νερό στην διψασμένη εποχή μας…
Στην παρούσα ποιητική συλλογή «Μέρες Χριστουγέννων», ο ποιητής ασχολείται ενδελεχώς με τρία θέματα σχετιζόμενα με τις ευφρόσυνες εορτές των Χριστουγέννων, του Αγίου Βασιλείου και των Θεοφανίων. Σκοπός του λογοτέχνη δεν ήταν να γράψει μια σειρά ποιημάτων, αλλά να παρουσιάσει το χαμένο ήθος του ανθρώπινου κόσμου, το οποίο ευρίσκει και ανασύρει από τη Γεωργική-Κτηνοτροφική κοινωνία της Κρήτης.
Η παράδοση, ο πολιτισμός, η ιστορία, ο μόχθος και οι αξίες, οι θυσίες ενός λαού χαρισματούχου και περήφανου εκφράζονται μέσα από τον ποιητικό λόγο του λογοτέχνη Δημήτρη Ν. Θεοδοσάκη κατά τρόπο θαυμαστό και εύληπτο. Ο λόγος του δεν είναι μία στείρα αναφορά στο παρελθόν ούτε σε έθιμα ή καταστάσεις συντήρησης, αλλά είσοδος στο αθέατο κάλλος ενός τρόπου ζωής αξιομίμητου…».
Αν και έχουν περάσει πενήντα χρόνια από τότε που ο Δημήτρης Ν. Θεοδοσάκης έφυγε από το χωριό του για να ζήσει στην πολιτεία, κάθε που σιμώνουν οι γιορτές η φαντασία επιστρέφει στις παιδικές πατρίδες.
«…Τις μεγάλες γιορτές θυμούμαι -αναφέρει ο ίδιος στον πρόλογο του βιβλίου- με τι λαχτάρα τις περιμέναμε και με πόση χαρά τις γιορτάζαμε. Στην μικρή μου πατρίδα οι κάτοικοι είναι φιλήσυχοι άνθρωποι, βαθιά θρησκευόμενοι, δοξάζουν το Θεό, λατρεύουν τους αγίους, βαστούνε τις παραδόσεις και τηρούνε τα ήθη και τα έθιμα.
Ένας καλόβολος κόσμος που πορευότανε μ’ ένα παραδοσιακό κώδικα αξιών, ο οποίος δεν σου επέτρεπε εύκολα να ξεστρατίσεις. Σε εκείνη την εποχή του λαογραφικού παραδείσου έζησα τα αλησμόνητα παιδικά και τα πρώτα χρόνια της νιότης, που μου χάραξαν στην ψυχή την ευτυχία ενός παλιού κόσμου.
Από τότε πολλά έχουν αλλάξει, όπως έχουν σβήσει τα παλιά Χριστούγεννα στο χωριό. Με οδηγό τη μαγεία από τις χαρές που μου χάρισε η μοίρα στα παιδικά μου χρόνια, άρχισα να γράφω «τα Κρητικά Χριστουγεννιάτικα διηγήματα». Ένιωσα μεγάλη χαρά, που αξιώθηκα το 2006 και τα δημοσίευσα, σε ένα καλαίσθητο τόμο…»