H υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη στην ημερίδα «Πρόσβαση Παντού», που αφορά την προσβασιμότητα των ΑμεΑ στους δημόσιους χώρους

«Από το 2019 έχουμε θέσει ως στοίχημα για το ΥΠΠΟΑ τη μείωση των φυσικών εμποδίων στους μεγάλους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία. Συνεργαζόμαστε συστηματικά με την ΕΣΑμεΑ μέσα από κοινές επιτροπές και ομάδες εργασίας, σχεδιάζουμε και υλοποιούμε την κατασκευή ανελκυστήρων ή αναβατορίων εντός αρχαιολογικών χώρων.

Και αυτό το τελευταίο μην θεωρείτε ότι είναι ιδιαίτερα εύκολο διότι υπάρχουν οι ενδογενείς δυσκολίες που έχουν τα ίδια τα μνημεία και οι αρχαιολογικοί χώροι, αλλά υπάρχουν ακόμα νοοτροπίες που δυσκολεύουν να γίνει κατανοητό πόσο αναγκαίο είναι να δημιουργηθεί ένα αναβατόριο ή ένας ανελκυστήρας, με όλο τον σεβασμό προφανώς στον μνημειακό χαρακτήρα του χώρου».

Με τα παραπάνω λόγια η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, ξεκίνησε τον χαιρετισμό της στην ημερίδα «Πρόσβαση Παντού», που αφορά την προσβασιμότητα των ΑμεΑ στους δημόσιους χώρους και χώρους δημόσιας χρήσης.

«Ο στόχος μας δεν ήταν μόνο να καλύψουμε ένα κενό που υπήρχε σε άτομα με αναπηρία. Αν σκεφτεί κανείς ότι υπάρχουν εμποδιζόμενα άτομα που η ανάβαση στην Ακρόπολη καθιστά την επίσκεψη απαγορευτική (π.χ. καρδιοπαθείς, παχύσαρκοι, ακόμα και έγκυοι), κατηγορίες συμπολιτών μας που δυσκολεύονται να προχωρήσουν σε μια τέτοια ανάβαση που απαιτεί η επίσκεψη στον Ιερό Βράχο, με τον ανελκυστήρα και με τις διαδρομές τους δώσαμε αυτή τη δυνατότητα», επισήμανε η υπουργός Πολιτισμού για το έργο που όπως είπε «έγινε γρήγορα και με πολύ καλά αποτελέσματα χάρη στη δωρεά του Ιδρύματος Ωνάση με το οποίο είχαμε και συνεχίζουμε να έχουμε μια εξαιρετικά καλή συνεργασία».

Υπολογίζεται ότι από τον Ιούνιο έως τον Οκτώβριο 2021 επισκέφθηκαν τον βράχο της Ακρόπολης κατά μέσο όρο 300 άτομα (είτε ΑμεΑ είτε άτομα κινητικά εμποδιζόμενα είτε άνθρωποι με άλλες παθήσεις) ημερησίως.

Μέχρι τον Ιούνιο 2022, η Ακρόπολη και τα μνημεία της θα είναι προσβάσιμα σε τυφλούς και σε άτομα με μειωμένη όραση.

Σε συνεργασία με τον Φάρο Τυφλών ετοιμάζεται έντυπο υλικό σε 4 γλώσσες, ειδικές πινακίδες και προπλάσματα», επισήμανε η Λ. Μενδώνη.