«Μελισσοχάρακο» από τον Δ. Θεοδοσάκη

Το τοπωνύμιο του χωριού του «Μελισσοχάρακο» επέλεξε για τίτλο στο νέο του βιβλίο ο Δημήτρης Ν. Θεοδοσάκης, του Κάστρου Ταχυδρόμος.

Ο ίδιος αναφέρει τα εξής:

“Για να κρατήσω τις νήμες ζωντανές από εκείνο το μεγαλειώδες ήθος της μικρής παραδοσιακής κοινωνίας του χθες, δημοσιεύω την ανά χείρας ποιητική συλλογή. Τα ποιήματα επέχουν τη θέση ενός ποιητικού διαλόγου, ενός σπουδαίου χθες με το σήμερα.

Τα τραγούδια που έγραψα είναι ένας κρίνος της αλυσίδας που δένει τη βυζαντινή Ελλάδα με τον νεότερο ελληνικό κόσμο.

Με αυτήν την ποιτική μου συλλογή ζωντανεύω το χαμένο ήθος του χωριού, αλλά και τον ξεχασμένο αξιακό κώδικα της παραδοσιακής γεωργοκτηνοτροφικής κοινωνίας, που ήταν πιο φτωχική, αλλά συνάμα πιο ευτυχισμένη.

Τότε που το θαύμα στην κοινωνία του χωριού ήταν ακόμη ζωντανό και το θρέφανε οι μύθοι, οι θρύλοι, οι παραδόσεις, η πίστη,τα ήθη και τα έθιμα και η γλώσσα της φυλής μας.

Τότε που περιμέναμε την αυγή αγάπη να φέρει. Καταχαιρόταν η Χώρα που τα χωριά ήταν γεμάτα από κόσμο, ακρίτες που δραγατεύγανε τη γη των πατέρων και ήταν οι θεματοφύλακες της Ρωμιοσύνης”.

Στο προλογικό του σημείωμα, ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης Ν΄. Ε. Παπαδογιαννάκης αναφέρει, μεταξύ άλλων:

“Ο ποιητής επιλέγει ως εκφραστικό τρόπο τον αψεγάδιαστο δεκαπεντασύλλαβο και την κρητική διάλεκτο, με τις έστω κάποιες παραχωρήσεις προς τη Νεοελληνική Κοινή, ένα στίχο που δουλεύτηκε στον προφορικό λόγο και στη γραφή αιώνες τώρα στην Κρήτη. Ενα στίχο απλόχωρο, στέρεο και ρυθμικό που χωρεί μέσα του τη μεγάλη, στέρεη ψυχή της Κρήτης.

Λέξεις πανάρχαιες και δουλεμένες στο διάβα του χρόνου ονοματίζουν ένα κόσμο το ίδιο πανάρχαιο και αναλλοίωτο, μια πολύτιμη κιβωτό γνώσης, ανθρωπιάς και προπάντων πολιτισμού. Θερμά συγχαρητήρια στον φίλο ποιητή”.