Ένας χρόνος από τον θάνατό του και είναι παρών στις σκέψεις και στις συνειδήσεις όσων αναθάρρησαν από τα απαγορευμένα τραγούδια του κατά τη δικτατορία· όσων κατανόησαν και χάρηκαν τα αριστουργήματα των μεγάλων μας ποιητών που μελοποίησε, του Ελύτη, του Σεφέρη, του Σικελιανού, κ.ά.·
όσων στις συναυλίες του παρακολούθησαν τους «διαλόγους» που άνοιγε με τους χιλιάδες Έλληνες. Για να τους προβληματίσει και να τους δώσει ελπίδα, ώστε να αγωνιστούν για καλύτερη ζωή και για μια Ελλάδα ανεξάρτητη και δημοκρατική. Κυρίως για να τους ενώσει, ώστε ποτέ πια να μην επιτύχουν αποικιακά ξένα σχέδια αλληλοσφαγής των Ελλήνων, όπως έγινε στον Εμφύλιο (1946 – 1949). Ήταν ο διαρκής πόνος και φόβος του.
Παραμένει ζωντανός στη σκέψη και στην ψυχή όσων σ’ όλο τον κόσμο απόλαυσαν το τεράστιο συμφωνικό και συγγραφικό του έργο (103 βιβλία) και συνειδητοποίησαν μέσα σ’ αυτό τη δημιουργική αφομοίωση και διάσωση της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής από την αρχαιότητα, το Βυζάντιο και τα νεότερα χρόνια. Και την αποκατάσταση της ελληνικής ιστορίας. Και βέβαια στη σκέψη όσων παρακολούθησαν τα βάσανά του στις φυλακές και στις εξορίες, την πρωτοπορία του σ’ όλους τους αγώνες από την Κατοχή ως τη γενιά του 114, τη δικτατορία και μεταπολιτευτικά, που δούλεψε με προσωπικό κόστος για την ενότητα του ελληνικού λαού, το μεγάλο του Χρέος.
Όλοι αυτοί τον συνοδεύουν στα ανά τον κόσμο ταξίδια του, όπου παρουσίαζε την Ελλάδα, που, πιστή στην ιστορία και στον πολιτισμό της, αγωνιζόταν για ελευθερία, δημοκρατία και αξιοπρέπεια, δημιουργώντας φιλέλληνες – συμπαραστάτες και αρωγούς.
Τον συνοδεύουν στις προσπάθειές του για τη λύση όλων των προβλημάτων της σύγχρονης Ελλάδας και όλου του κόσμου: τη χρησιμοποίηση της τεχνολογίας μόνο προς όφελος των ανθρώπων, την ενεργό συμμετοχή στα κοινά, την αγωνία για το φυσικό περιβάλλον, την ειρήνη, τη συμπαντική αρμονία, το προσφυγικό, τα ναρκωτικά, κ.λπ.
Ο πιο προικισμένος άνθρωπος της γης, που είχε τα πάντα εξασφαλίσει εκ γενετής, επέλεξε συνειδητά και υπεύθυνα να μοιραστεί τη μοίρα των αδύναμων και ενωμένος σε μια γροθιά μαζί τους να τους οδηγήσει μπροστάρης στον αγώνα για το καλύτερο, τραγουδώντας το Πάλης ξεκίνημα, Είμαστε δυο και τα τραγούδια των Νεομαρτύρων του γένους Σωτήρη Πέτρουλα, Αλέκου Παναγούλη, Γρηγόρη Λαμπράκη κ.λπ. Γνήσιος απόγονος των οπλαρχηγών της Επανάστασης Χάληδων.
Ένα χρόνο από τον θάνατο του Μίκη, σήμερα, 29-8-2022, στις 7 το βράδυ, στο Πολιτιστικό Κέντρο της Ιεράς Μητρόπολης στο σεισμόπληκτο Αρκαλοχώρι, όπου οι άνθρωποι ένα χρόνο τώρα δοκιμάζονται σκληρά, θα πραγματοποιηθεί τιμητική ημερίδα για την προσωπικότητα και το έργο του μεγάλου Κρητικού, Έλληνα, Πολίτη του Κόσμου, του Ανθρωπιστή, Μίκη Θεοδωράκη.
Το παράδειγμα της αισιοδοξίας και της πάλης του για το καλύτερο αύριο του Κόσμου είναι πολύ διδακτικό παντού και πολύ χρήσιμο, βέβαια, στην περιοχή του Αρκαλοχωρίου.
Η παρουσία όλων θα δώσει και θα πάρει πολύτιμο φως.
Άννα Μανουκάκη – Μεταξάκη