Το Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου υποδέχεται τη νέα χρονιά, με ένα πανόραμα Γαλλικής μουσικής για φλάουτο, κλαρινέτο και πιάνο.
Το Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2021, στις 9 το βράδυ, τρεις διακεκριμένοι μουσικοί, η φλαουτίστα Μελίνα Μακρή, ο κλαρινετίστας Άγγελος Πολίτης και ο πιανίστας Θάνος Μαργέτης, ερμηνεύουν έργα των Maurice Emmanuel (1862-1938), Gabriel Fauré (1845-1924), Darius Milhaud (1892-1974), Francis Poulenc (1899-1963) και Camille Saint-Saëns (1835-1921), μεταφέροντας στη μεγάλη σκηνή της Αίθουσας “Ανδρέας και Μαρία Καλοκαιρινού”, την ατμόσφαιρα των έργων που χαρακτήρισαν τη Γαλλική συνθετική γραφή κατά το πέρασμά της από τον Ρομαντισμό του 19ου αιώνα στις μουσικές φόρμες του 20ού αιώνα.
Συναισθηματική φόρτιση, σαρκαστική διάθεση, πνευματώδη, ανάλαφρα μουσικά περάσματα, ομορφιά και ευαισθησία, εναλλάσσονται σε έναν κύκλο έργων μουσικής δωματίου επιφανών Γάλλων συνθετών του 19ου και 20ού αιώνα, με το κοινό να μπορεί να τα παρακολουθήσει μέσα από ένα ακόμα live streaming από την επίσημη σελίδα του ΠΣΚΗ, εδώ: www.cccc.gr/gr/live-streaming.
Ο Maurice Emmanuel (1862-1938) έγραψε το έργο Σονάτα και Τρίο για φλάουτο, κλαρινέτο και πιάνο το 1907.
Στα τρία μέρη του συνολικά, το έργο συγκεντρώνει τα χαρακτηριστικά μιας συνθετικής γραφής που επεξεργάζεται και εμπλουτίζει ένα παραδοσιακότροπο μουσικό θέμα, ενσωματώνοντας παράλληλα την ελεύθερη μουσική φόρμα του capriccio, τον ήρεμο χαρακτήρα του μεσαίου μέρους, Adagio, και την ποιότητα του scherzo, που εντοπίζει κανείς στα γρήγορα και ανάλαφρα περάσματα του τελευταίου μέρους, Molto allegro e leggierissimo.
Η Φαντασία για φλάουτο και πιάνο, Έργο 79, του Gabriel Fauré (1845-1924) ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο του 1898 και αποτέλεσε το επιβεβλημένο έργο των διαγωνιζόμενων στο πλαίσιο του Διαγωνισμού Φλάουτου, “Concours de flute”, που διοργάνωνε κάθε χρόνο το Ωδείο του Παρισιού.
Ο νεαρός τότε συνθέτης έγραψε τη Φαντασία, κατόπιν παραγγελίας του καθηγητή της Τάξης του Φλάουτου, Paul Taffanel, ο οποίος του ζήτησε να συνθέσει ένα έργο σύντομης διάρκειας, σε ελεύθερη φόρμα, το οποίο να συγκεντρώνει για τον ερμηνευτή όλα τα τεχνικά γνωρίσματα που οφείλει να αναπτύξει ο μαθητευόμενος φλαουτίστας: αντίληψη της φράσης, εκφραστικό βάθος, τονικό έλεγχο, δεξιοτεχνία.
Παρομοίως με την Φαντασία για φλάουτο και πιάνο του Faure, το Duo Concertante, Έργο 351 του Darius Milhaud (1892-1974) ολοκληρώθηκε το 1956 κατόπιν παραγγελίας από τον Διαγωνισμό Ερμηνείας του Ωδείου του Παρισιού, συγκεντρώνοντας τα βασικά χαρακτηριστικά της συνθετικής
γραφής του μοντερνιστή Γάλλου δημιουργού: επιδράσεις της μουσικής της Προβιγγίας, όπου γεννήθηκε ο συνθέτης, στοιχεία της Jazz μουσικής, μελωδικά σπαράγματα της Νότιας Αμερικής.
Στο μέσο του προγράμματος, δύο έργα του Francis Poulenc (1899-1963), η Σονάτα για φλάουτο και πιάνο (FP 164) και η Σονάτα για κλαρινέτο και πιάνο (FP 184), έχουν καθιερωθεί στο ρεπερτόριο των έργων του 20ού αιώνα για φλάουτο και κλαρινέτο αντίστοιχα, αποτυπώνοντας τα υφολογικά γνωρίσματα των έργων μουσικής δωματίου του δημιουργού τους στην πιο ώριμη συνθετική του περίοδο: γλυκόπικρη χάρη, πνευματώδης ειρωνεία, συναίσθημα.
Εύθυμη, παιχνιδιάρικη, ανάλαφρη και ζωηρή, η Tarantella για φλάουτο και κλαρινέτο σε Λα ελάσσονα με συνοδεία πιάνου του Camille Saint-Saëns (1835-1921) ολοκληρώνει τη συναυλία με τον πιο ευχάριστο τρόπο: η αέναη εναλλαγή μουσικών μοτίβων ανάμεσα στα δύο πνευστών και ο συνεχόμενος στροβιλισμός της μελωδίας που μοιράζεται στα δύο όργανα και συνενώνεται και πάλι στον μεταξύ τους “διάλογο” μαρτυρούν την επίδραση της μουσικής επεξεργασίας που είχε στον νεαρό Saint-Saëns η γραφή του Felix Mendelssohn, και χαρακτηρίζουν το έκτο μόλις έργο του σπουδαίου Γάλλου δημιουργού, Έργο 6, που ολοκληρώθηκε το 1857 για τους φίλους του συνθέτη, τον φλαουτίστα Louis Dorus και τον κλαρινετίστα Adolphe Leroy.
Μελίνα Μακρή | φλάουτο
Άγγελος Πολίτης | κλαρινέτο
Θάνος Μαργέτης | πιάνο
Προπώληση εισιτηρίων
Η προπώληση ξεκίνησε. Μπορείτε να προμηθευτείτε το εισιτήριό σας από εδώ: https://www.viva.gr/tickets/music/streaming/panorama-gallikis-mousikis/