Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2020 στο Πολιτιστικό Πολύκεντρο της Ιεράς Μητροπόλεως Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου η παρουσίαση του βιβλίου Γεωργίου Χ. Καμπαναράκη, φιλολόγου, “Ιλαρίων Σιναΐτης, ο Κρης”. Ο λόγιος διαφωτιστής και μεταφραστής των Γραφών Μητροπολίτης Τορνόβου Βουλγαρίας. Το έργο και η εποχή του».
Σε μια κατάμεστη αίθουσα, κόσμημα για την περιοχή, οι έγκριτοι και καταξιωμένοι στον επιστημονικό τους χώρο ομιλητές και ο συντονιστής φώτισαν και ανέδειξαν πολύπλευρα την προσωπικότητα και το έργο του γεννημένου στο μικρό χωριό της Πεδιάδας Αρμάχα λόγιου εκπροσώπου του Νεοελληνικού Διαφωτισμού, Ιλαρίωνος Σιναΐτου Κρητός.
Στην αρχή χαιρέτισαν την εκδήλωση ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου κ. Νίκος Συριγωνάκης, η αντιδήμαρχος Μινώα Πεδιάδας κ. Όλγα Δραμουντάνη, εκπροσωπώντας τον κωλυόμενο δήμαρχο κ. Μανώλη Φραγκάκη, η εκπρόσωπος των εκδόσεων «Ίτανος» κ. Κάλλια Δετοράκη και εκπρόσωποι φορέων.
Στη συνέχεια, πάντοτε με τον άψογο συντονισμό του κ. Ιωάννη Λίλη, επίκουρου καθηγητή της Πατριαρχικής Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Κρήτης, τον λόγο πήρε ο κ. Ιωάννης Τσερεβελάκης, φιλόλογος, θεολόγος, Άρχων Πρωτονοτάριος της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας, ο οποίος τεκμηριωμένα αναφέρθηκε στον συγγραφέα και το βιβλίο, το περιεχόμενο, η δομή, η γλώσσα του οποίου το καθιστούν ένα εύληπτο, ευχάριστο ανάγνωσμα για το ευρύ κοινό, μία συνάμα και μια αφετηρία περαιτέρω αναζήτησης και έρευνας για τον ειδικό επιστήμονα.
Ο κ. Γεώργιος Στριλιγκάς, θεολόγος, συντονιστής εκπαιδευτικού έργου θεολόγων, κάνοντας χρήση οπτικού υλικού αναφέρθηκε στην ιστορική περίοδο που τοποθετείται το εθνικό, πνευματικό και εκκλησιαστικό έργο του Κρητικού λόγιου, φωτίζοντας πτυχές της ελληνικής Ιστορίας, όπως η Ενετοκρατία και η Τουρκοκρατία στην Κρήτη, ο Ελληνισμός της Διασποράς, το Οικουμενικό Πατριαρχείο και οι Φαναριώτες. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέας, παίρνοντας στη συνέχεια τον λόγο, αφού καλωσόρισε τις Αρχές και το πολυπληθές ακροατήριο, με το κύρος του φωτισμένου ιεράρχη και του πανεπιστημιακού δασκάλου αναφέρθηκε στην κατάσταση του υπόδουλου γένους κατά την Τουρκοκρατία, τις τάσεις που επικρατούσαν μεταξύ των εκπροσώπων του Νεοελληνικού Διαφωτισμού, εντάσσοντας μέσα σ’αυτό το πλαίσιο και τη δράση του Ιλαρίωνος.
Ακολούθως τον λόγο πήρε ο συγγραφέας, Γεώργιος Χ. Καμπαναράκης, ο οποίος ανέφερε ποια ήταν η αφόρμηση, το έναυσμα για τη συγγραφή της ιστορικής μονογραφίας με θέμα τον Κρητικό λόγιο και ιεράρχη· εστίασε σε συγκεκριμένα σημεία ιδιαίτερη, επισήμανσης, χαρακτηριστικά της πνευματικής, εθνικής και εκκλησιαστικής οντότητας και της προσφοράς του Ιλαρίωνος.
Έκλεισε την ομιλία με θερμές ευχαριστίες προς τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ. Ανδρέα, τους εκπροσώπους των Αρχών, τους καταξιωμένους ομιλητές και τον συντονιστή, καθώς και τους πολυάριθμους φίλους, συναδέλφους, παλιούς μαθητές και χωριανούς που τίμησαν με την παρουσία τους το συγγραφικό του εγχείρημα. Ακολούθησαν ερωτήσεις από το ακροατήριο και συζήτηση, η διάρκεια και η ποιότητα της οποίας εν τέλει επιβεβαίωσε την απόλυτη επιτυχία της εκδήλωσης.