έκθεση Λόγος και Εικόνα Θησαυροί Χαρακτικής

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν   στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου τα εγκαίνια της σημαντικής έκθεσης «Λόγος και Εικόνα -Θησαυροί Χαρακτικής» . Την έκθεση διοργανώνει ο Δήμος Ηρακλείου, δια της αντιδημαρχίας Πολιτισμού, σε συνεργασία με το Μουσείο Tériade – Βιβλιοθήκη Στρατή Ελευθεριάδη της Μυτιλήνης και θα διαρκέσει μέχρι τις 29 Μαΐου 2023.

Ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός στον σύντομο χαιρετισμό του, αφού ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές της Έκθεσης και ειδικότερα τον διευθυντή του Μουσείου Teriade Κωνσταντίνο Μανιατόπουλο, την αρχαιολόγο – ιστορικό της τέχνης Ίριδα Κρητικού καθώς και την αντιδημαρχία Πολιτισμού ανέφερε μεταξύ άλλων:  «Ο Μυτιληνιός Στρατής Ελευθεριάδης, που υπό το όνομα: Tériade, έδρασε στο Παρίσι, στα χρόνια της γέννησης και της εξάπλωσης της μοντέρνας Τέχνης, υπήρξε μια προσωπικότητα που συμπορεύθηκε και συνεργάστηκε επί δεκαετίες με τον Πικάσσο, τον Ματίς, τον Μπράκ, τον Μιρό, τον Σαγκάλ, τον Τζακομέττι, και τους άλλους κορυφαίους εικαστικούς καλλιτέχνες του 20ού αιώνα.

Με τις μοναδικές εκδόσεις του και με τα έργα που είχε στην κατοχή του, ο Tériade, ίδρυσε και δώρισε δύο Μουσεία στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την Μυτιλήνη. Αυτή η προσφορά του αποτελεί μια ανεκτίμητης σημασίας ευεργεσία, όχι μόνο για την Λέσβο, αλλά συνολικώς για την Ελλάδα.

Από σήμερα ως το τέλος του Μαΐου, στο φιλότεχνο κοινό του τόπου μας, δίδεται η εξαιρετική δυνατότητα να γνωρίσει και να χαρεί τμήμα από αυτά τα πολύτιμα έργα και τις εκδόσεις σύγχρονης Τέχνης που δημιούργησε ο Τεριάντ».

Χαιρετισμούς απηύθυναν ακόμα ο επιστημονικός σύμβουλος της έκθεσης  και διευθυντής του Μουσείου Tériade Κωνσταντίνος Μανιατόπουλος και η επιμελήτρια της έκθεσης Ίρις Κρητικού.

Παρευρέθηκαν οι αντιδήμαρχοι Αριστέα Πλεύρη, Ρένα Παπαδάκη, Μανώλης Βασιλάκης, ο βουλευτής του «ΜέΡΑ 25» Γιώργος Λογιάδης,  η γενική γραμματέας του Δήμου Ευγενία Στυλιανού, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Μανώλης Κουμαντάκης κ.ά.