«Κρητικός εσύ και ποιητής» είναι ο τίτλος της μουσικής παράστασης με την οποία συνεχίζονται σήμερα Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2021, στις 21.15, οι προβολές στο κανάλι πολιτισμού του Δήμου Ηρακλείου, Heraklion Arts and Culture!
Την on line πρεμιέρα μπορείτε να παρακολουθήσετε στον παρακάτω σύνδεσμο: https://youtu.be/02yDK_NLr34 , ενώ μετά η παράσταση θα παραμείνει διαθέσιμη στη θεματική ζώνη «Φωτά, Αυλαία, Πάμε».
Δύο μουσικοί από το Ηράκλειο, ο Μιχάλης και ο Παντελής Καλογεράκης, μέσα από την ποίηση και τη μουσική διατρέχουν τις μνήμες της Κρήτης, καταθέτοντας τη δική τους προσωπική άποψη.
Μια παράσταση ειδικά αφιερωμένη σε τρεις Κρήτες ποιητές. Τον Παύλο Βλαστό (1836-1926), τον Μηνά Δημάκη (1913-1980) και τον Άρη Δικταίο (1919-1983).
Το μουσικό αφιέρωμα ολοκληρώνεται με ένα απόσπασμα από την Ραψωδία Ι της Οδύσσειας, σε μετάφραση του Γιώργου Ψυχουντάκη (1920-2006).
Συντελεστές:
Μιχάλης Καλογεράκης (Σύνθεση, ερμηνεία, κιθάρα) Παντελής Καλογεράκης (Ερμηνεία)
Χάρης Σταυρακάκης (Πιάνο, ακορντεόν), Αλέξης Στενάκης (Κλαρινέτο), Αλέξανδρος Τζιόβας (Κοντραμπάσο)
Ηχοληψία: Θάνος Καλέας • Βίντεο, επεξεργασία: Αλέξανδρος Γαρνάβος, Δανάη Παναγιωτίδη • Μοντάζ: Δανάη Παναγιωτίδη, Δημήτρης Σταματίου • Φωτισμοί: Μάνος Γεωργακόπουλος
Είναι δίδυμοι. Ο Μιχάλης και ο Παντελής Καλογεράκης είναι δύο νέοι μουσικοί από την Κρήτη που μελοποιούν από τα 16 τους χρόνια ποιητικό λόγο. Εμφανίστηκαν και διακρίθηκαν στην 4η Ακρόαση της Μικρής Άρκτου, ως τραγουδοποιοί και το πρώτο τους τραγούδι “Αυτοί παιδί μου δεν”, σε ποίηση Μιχάλη Γκανά, αγαπήθηκε αμέσως από το κοινό και τους ραδιοφωνικούς παραγωγούς.
Η πρώτη ολοκληρωμένη δισκογραφική δουλειά περιέχει μελοποιημένα ποιήματα των: Μιχάλη Γκανά, Γκρέγκορυ Κόρσο, Μηνά Δημάκη, Γιάννη Ευθυμιάδη, Πάμπλο Νερούδα, Ντίνου Σιώτη, Μπέρτολτ Μπρεχτ, Πάουλ Τσέλαν, Φερνάντο Πεσσόα, Τζελαλαντίν Ρουμί με τη συμμετοχή της Μαρίας Φαραντούρη (με την οποία εμφανίστηκαν στις παραστάσεις της στον Παρνασσό το Φλεβάρη του 2017 και συνέχισαν μαζί της στην καλοκαιρινή της περιοδεία).
Το καλοκαίρι του 2017 συμμετείχαν στην παράσταση του Θοδωρή Γκόνη στο Φεστιβάλ Αθηνών «Εθνικός κήπος – Περίπατος μαθητείας και αλητείας» με τον Χρήστο Χατζηπαναγιώτη και την Ελένη Κοκκίδου (22-26 Ιουνίου), ενώ οι δυο τους, παράλληλα με τις εμφανίσεις τους στο πλευρό της Μαρίας Φαραντούρη, πραγματοποίησαν μία μίνι περιοδεία στο 60ο Φεστιβάλ Φιλίππων στη Καβάλα, σε Καστοριά, Αθήνα και Ηράκλειο.
Από τον Οκτώβρη του 2017 συνεχίζουν τις εμφανίσεις τους σε διάφορους χώρους στην Αθήνα ενώ τραγούδησαν στην τελετή λήξης του 3ου Διεθνές Φεστιβάλ ποίησης (Σεπτέμβριος 2017) στο Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη.
Τέλος, μόλις εκδόθηκε μία νέα δισκογραφική δουλειά με τίτλο «Κάτι Παράξενο» σε σύνθεση Μιχάλη Καλογεράκη πάνω σε ποίηση με ερμηνευτή τον νέο ταλαντούχο Απόστολο Κίτσο ενώ συμμετέχει ερμηνευτικά και ο Παντελής Καλογεράκης.
Ψηφιακό Φεστιβάλ «Κρήτη μια Ιστορία, 5+1 Πολιτισμοί»
Παραγωγή: Δήμος Ηρακλείου – Αντιδημαρχία Πολιτισμού
Η παραγωγή εντάσσεται στο Ψηφιακό Φεστιβάλ “Κρήτη μια Ιστορία, 5+1 πολιτισμοί” του Δήμου Ηρακλείου.