«Κύρος στα μνημεία προσδίδει ο σεβασμός στην αξία τους και η μέριμνα για την προστασία και την ανάδειξή τους»

“Είναι χρέος όλων μας να διαφυλάξουμε την κληρονομιά του τόπου, να διεκδικήσουμε το συνταγματικό δικαίωμα στην πρόσβαση, την έρευνα, τη διάσωση και την ανάδειξη της πολιτιστικής μας ταυτότητας”, αναφέρει το Σωματείο Επαγγελματιών Ξεναγών Κρήτης και Σαντορίνης σχετικά με τις εξελίξεις για το μνημείο της Παπούρας.  

Το Σωματείο Επαγγελματιών Ξεναγών Κρήτης και Σαντορίνης αναφέρεται επίσης στην πρόσφατη απόφαση για την ένταξη των μινωικών ανακτορικών κέντρων στον κατάλογο των μνημείων της UNESCO και σχολιάζει ότι οι τίτλοι από μόνοι τους δεν είναι ικανοί να προσδώσουν κύρος στα μοναδικά αυτά μνημεία ενός τεράστιου πολιτισμού.

“Κύρος προσδίδει ο σεβασμός στην αξία τους, η συνεχής φροντίδα, η μέριμνα για την προστασία και την ανάδειξή τους” αναφέρουν σχετικά οι επαγγελματίες ξεναγοί. 

“Το Σωματείο Επαγγελματιών Ξεναγών Κρήτης και Σαντορίνης ενώνει τη φωνή του με φορείς, υπηρεσίες, συλλόγους και απλούς πολίτες, στέκεται στο πλευρό των αρχαιολόγων, των ερευνητών, των κατοίκων του τόπου μας, στηρίζει κάθε πρωτοβουλία που θέτει ως στόχο την ανατροπή της παράλογης απόφασης για την υποβάθμιση, και τον αφανισμό εν τέλει, του εξαιρετικού αυτού μνημείου” αναφέρεται καταληκτικά στην ανακοίνωση του Σωματείου. 

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Σωματείου Επαγγελματιών Ξεναγών Κρήτης και Σαντορίνης

Τις τελευταίες ημέρες η κοινωνία του νησιού μας γίνεται μάρτυρας καταιγιστικών όσο και αντιφατικών εξελίξεων που αφορούν την ιστορία, τον πολιτισμό, τα μνημεία και την κληρονομιά του τόπου μας, αλλά και προκλήσεων που προκύπτουν από αυτές ακριβώς τις εξελίξεις. 

Φορείς και Αρχές, εντός και εκτός Κρήτης, θριαμβολογούν στα μέσα ενημέρωσης για την πολυπόθητη “ένταξη” στον κατάλογο των μνημείων της UNESCO των μινωικών ανακτορικών κέντρων αναγνωρίζοντας παράλληλα την τεράστια ευθύνη που η αναγνώριση αυτή συνεπάγεται.

Πράγματι, δεν αρκούν οι βαρυγδουπες δηλώσεις, η συμπερίληψη σε καταλόγους και τα ευχολόγια. Οι τίτλοι από μόνοι τους δεν είναι ικανοί να προσδώσουν κύρος στα μοναδικά αυτά μνημεία ενός τεράστιου πολιτισμού.

Κύρος προσδίδει ο σεβασμός στην αξία τους, η συνεχής φροντίδα, η μέριμνα για την προστασία και την ανάδειξή τους. 

Αυτά είναι που τους αναλογούν, αυτά που τους αρμόζουν, αυτά θα πρέπει ως κοινωνία να επιδιώκουμε.

Είναι αλήθεια, έγινε ένα μεγάλο βήμα για την αποκατάσταση μιας ιστορικής αδικίας σε βάρος ενός μοναδικού και πρωτοπόρου πολιτισμού, αναγνωρισμένου διεθνώς ως λίκνο της ευρωπαϊκής πολιτισμικής ταυτότητας.

Πρωτίστως όμως, με την απόφαση αυτή, δικαιώθηκε η προσπάθεια εκείνων των ανθρώπων που χρόνια ολόκληρα σκυμμένοι στο πεδίο ζωντάνεψαν τον μύθο, αποκάλυψαν το μεγαλείο, επικοινώνησαν στην οικουμένη τις πτυχές ενός ένδοξου παρελθόντος.

Αυτούς τους σκαπανείς, τους ανθρώπους του πολιτισμού, της τέχνης, των γραμμάτων, τους απλούς πολίτες, όσους με δέος χαιρετίζουν κάθε καινούργια ανακάλυψη σε τούτον τον ευλογημένο τόπο, λοιδορούν και προσβάλλουν όσοι συνυπογράφουν την απαξίωση και καταδίκη του μοναδικού ευρήματος στον λόφο “Παπούρα”.

Οξύμωρο όσο και λυπηρό το γεγονός ότι μια τόσο σημαντική απόφαση, όπως αυτή της διεθνούς αναγνώρισης των ανακτορικών κέντρων του μινωικού πολιτισμού, αμαυρώνει μια άλλη,  αυτή του αφανισμού ενός υψίστης σημασίας μοναδικού ευρήματος της ίδιας περιόδου.

Το Σωματείο Επαγγελματιών Ξεναγών Κρήτης και Σαντορίνης ενώνει τη φωνή του με φορείς, υπηρεσίες, συλλόγους και απλούς πολίτες, στέκεται στο πλευρό των αρχαιολόγων, των ερευνητών, των κατοίκων του τόπου μας, στηρίζει κάθε πρωτοβουλία που θέτει ως στόχο την ανατροπή της παράλογης απόφασης για την υποβάθμιση, και τον αφανισμό εν τέλει, του εξαιρετικού αυτού μνημείου.

Είναι χρέος όλων μας να διαφυλάξουμε την κληρονομιά του τόπου, να διεκδικήσουμε το συνταγματικό δικαίωμα στην πρόσβαση, την έρευνα, τη διάσωση και την ανάδειξη της πολιτιστικής μας ταυτότητας.