Ο σκηνοθέτης Βασίλης Λουλές

Διήμερο κινηματογραφικό εργαστήριο στo Ηράκλειο με τον σκηνοθέτη Βασίλη Λουλέ και τίτλο  “Η προφορική ιστορία μπροστά στον κινηματογραφικό φακό”, θα πραγματοποιηθεί το Σαββατοκύριακο 28-29 Μαρτίου, στην  Ελληνική Φωτογραφική Εταιρεία Κρήτης.

Ο, δημιουργός των βραβευμένων ντοκιμαντέρ “Φιλιά εις τα παιδιά”, “Συναντήσεις με τη μητέρα μου Λέλα Καραγιάννη”, “Πέρασα κι εγώ από κει κι είχα παπούτσια από χαρτί”,  οργανώνει ένα ταξίδι στον χώρο της προφορικής ιστορίας, ένα άνοιγμα στον κόσμο του Ανθρωποκεντρικού ντοκιμαντέρ, του πιο ανερχόμενου είδους κινηματογράφου, που δίνει τον λόγο στους καθημερινούς ανθρώπους, στους αφανείς ήρωες της ζωής.

Μέσα από προβολές ταινιών και ασκήσεις οι συμμετέχοντες θα εμβαθύνουν σε θέματα όπως:

-η Προφορική ιστορία ως βασικό στοιχείο για τη δημιουργία ενός ζωντανού και ελκυστικού Ιστορικού, Ανθρωπολογικού ή Εθνογραφικού Ντοκιμαντέρ.

– η Τέχνη της κινηματογράφησης μιας προφορικής ιστορίας και η Σχέση που δημιουργείται ανάμεσα στον σκηνοθέτη/ερευνητή και τον άνθρωπο που καταθέτει βιώματα μπροστά στον κινηματογραφικό φακό.

-κινηματογραφικές εφαρμογές στην εκπαίδευση που έχουν ως βάση την προφορική μαρτυρία και αφορούν σε θέματα Ιστορίας (και όχι μόνο!).

-οι βιωματικές αφηγήσεις των απλών ανθρώπων και η πολύτιμη συνεισφορά τους στην ανάπτυξη των προσωπικών εκφραστικών μέσων του ηθοποιού ή του αφηγητή ιστοριών και παραμυθιών.

-η καλλιέργεια της “Ιστορικής ενσυναίσθησης”, μέσα από ασκήσεις πάνω σε σπάνιες φωτογραφίες και μαρτυρίες της περιοχής του Ηρακλείου κατά τη Γερμανική Κατοχή. Πρόκειται για την εξέλιξη της δουλειάς που ξεκίνησε πριν δυο χρόνια, όταν ο Β. Λουλές έκανε τρία διήμερα κινηματογραφικά εργαστήρια στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης.

-Απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς, σε απόφοιτους και φοιτητές Κοινωνικών/Ανθρωπιστικών επιστημών, σε σπουδαστές και επαγγελματίες του κινηματογράφου και του θεάτρου (σκηνοθέτες και ηθοποιούς), σε φωτογράφους, σε αφηγητές παραμυθιών και ιστοριών καθώς και σε ανθρώπους που θέλουν να γνωρίσουν μια συναρπαστική όψη του σύγχρονου ντοκιμαντέρ. Για την παρακολούθηση δεν απαιτείται προηγούμενη επαγγελματική εμπειρία.

Οι συμμετέχοντες θα γνωρίσουν μεθοδολογικά εργαλεία χρήσιμα στις καλλιτεχνικές, εκπαιδευτικές ή ερευνητικές δραστηριότητές τους ενώ ένας ακόμα βασικός στόχος  του εργαστηρίου είναι η καλλιέργεια ενός “άλλου βλέμματος” πάνω στην Ιστορία, την καθημερινότητα και τα βιώματα των ανθρώπων.

Διάρκεια εργαστηρίου: 15 ώρες.

(Σάββατο και Κυριακή 10:30-18:00)

Δηλώσεις συμμετοχής: μέχρι 16 Μαρτίου.

Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 20 άτομα.

Κόστος συμμετοχής: 65 ευρώ.

50 ευρώ για φοιτητές ή ανέργους.

Αναλυτικές πληροφορίες: Βασίλης Λουλές, τηλ. 6944524198,

[email protected]