Ηράκλειο: Οι εκδηλώσεις την Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου

Συναυλία Μνήμης και Δικαιοσύνης

Το Κηποθέατρο «Νίκος Καζαντζάκης» θα φιλοξενήσει τη Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου, στις 20:30, μια ιδιαίτερη μουσική βραδιά αφιερωμένη στη Μνήμη και τη Δικαιοσύνη. Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την 82η επέτειο από το Ολοκαύτωμα της Βιάννου και έχει στόχο να τιμήσει τους ανθρώπους που χάθηκαν, ενώ παράλληλα να μεταφέρει το μήνυμα ότι η ιστορική μνήμη παραμένει ζωντανή.

Στη σκηνή θα βρεθούν ο Λάκης Χαλκιάς, ο Ψαρογιώργης και ο Μάνος Παπαδάκης, τρεις σπουδαίοι καλλιτέχνες που με τη μουσική και τα τραγούδια τους θα δημιουργήσουν μια συγκινητική ατμόσφαιρα. Ιδιαίτερη στιγμή της βραδιάς θα είναι η συμμετοχή της Διασχολικής Χορωδίας των 5ου Γυμνασίου και 5ου Λυκείου Λάρισας, η οποία με τις φωνές των μαθητών θα δώσει έναν τόνο ελπίδας και συνέχειας στις μνήμες της Ιστορίας.

Η εκδήλωση διοργανώνεται από την Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου, τον Δήμο Βιάννου και την Ένωση Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δήμου Βιάννου.
Είσοδος: Ελεύθερη.

 

 «Δρόμος Ανοιχτός»

Το Ανοιχτό Θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης» στην Πύλη Βηθλεέμ φιλοξενεί τη Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου, στις 20:30, το μουσικοθεατρικό ντοκιμαντέρ με τίτλο «Δρόμος Ανοιχτός». Πρόκειται για μια παράσταση που συνδυάζει ιστορική αφήγηση, μουσική και θέατρο, με επίκεντρο τα χρόνια 1965–1987.

Μέσα από τα τραγούδια, τα πρόσωπα και τα σύμβολα της εποχής, το κοινό θα ταξιδέψει σε μια περίοδο μεγάλων κοινωνικών και πολιτικών αλλαγών στην Ελλάδα. Η παράσταση λειτουργεί σαν μουσικό ντοκιμαντέρ, με τη δύναμη της εικόνας και του ήχου να ανασυνθέτει την ατμόσφαιρα εκείνων των δεκαετιών.

Συμμετέχουν η Χορωδία Ενηλίκων Ελληνικής Μουσικής του Δήμου Αρχανών–Αστερουσίων και η Μικτή Χορωδία Ενηλίκων Δήμου Μινώα–Πεδιάδος, υπό τη διδασκαλία και διεύθυνση της Αργυρώς Ρέππα. Τη σκηνοθετική επιμέλεια υπογράφει ο Πέτρος Μαυροματίδης, δίνοντας στην παράσταση μια ξεχωριστή καλλιτεχνική ταυτότητα.
Είσοδος: Ελεύθερη.

 

 

Italian Film Days 2025 (έναρξη φεστιβάλ)

Η αυλαία του κινηματογραφικού φεστιβάλ Italian Film Days 2025 ανοίγει τη Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου, στον Δημοτικό Θερινό Κινηματογράφο «Βηθλεέμ». Το φεστιβάλ, που θα διαρκέσει έως την Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου, φιλοξενεί μια επιλογή ταινιών του σύγχρονου ιταλικού κινηματογράφου, όλες σε πρωτότυπη γλώσσα με ελληνικούς υπότιτλους.

Η πρώτη προβολή είναι η ταινία «Tutto il mio folle amore» (2019), ένα τρυφερό και συγκινητικό οδοιπορικό για τη σχέση ενός πατέρα με τον γιο του, που θα προβληθεί στις 21:00.

Το φεστιβάλ δίνει την ευκαιρία στο κοινό του Ηρακλείου να γνωρίσει δημιουργούς και έργα που σημάδεψαν τα τελευταία χρόνια τον ιταλικό κινηματογράφο και να απολαύσει τις ταινίες σε ένα μοναδικό θερινό περιβάλλον.
Είσοδος: Ελεύθερη.

 

 

Μουσικό σύνολο “Ιδιόρυθμο”

Μια μοναδική συναυλία ,θα δώσει το μουσικό σύνολο Ιδιόρρυθμο, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση και επιμέλεια του Αντώνη Λεοντίδη,   ,στις 9 το βράδυ, στα Αγγελιανά με πρόγραμμα αφιερωμένο στις ιστορικές ηχογραφήσεις της κρητικής μουσικής των αρχών του 20ού αιώνα.

Από τους πρόποδες του Ψηλορείτη, στις Μαργαρίτες Μυλοποτάμου, όπου εδρεύει και δραστηριοποιείται το σύνολο στο πλαίσιο της ΑΜΚΕ Παραστατικές Τέχνες «Συν», το Ιδιόρρυθμο αντλεί έμπνευση από το μουσικό παρελθόν της Κρήτης και δημιουργεί μια σύγχρονη ερμηνεία του ήχου των παλιών ηχογραφήσεων προσαρμοσμένη σε ένα μουσικό σύνολο 25 επαγγελματιών και ερασιτεχνών μουσικών.

Μέσα από τη μελέτη, διασκευή, ενορχήστρωση και επανεκτέλεση ηχογραφήσεων των αρχών του 20ου αιώνα, μας θέτει το ερώτημα: Μπορεί αυτό το υλικό να συνεχίσει να συγκινεί και να λειτουργεί ως τέχνη σήμερα;