Στο Αρχαιολογικό Μουσείο

-99,5% οι επισκέπτες στο Αρχαιολογικό Μουσείο τον Ιούνιο

-98,7% οι επισκέπτες στην Κνωσό

-97,9% οι επισκέπτες σε Φαιστό

Διαφορές που ούτε καν μπορούν να συγκριθούν στην πραγματικότητα είχε  φέτος τον Ιούνιο, η κίνηση των επισκεπτών στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας,εξαιτίας της αντιμετώπισης της πανδημίας.

Από την εικόνα αυτή δεν ξεφεύγουν το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου καθώς και οι αρχαιολογικοί χώροι της Φαιστού που υπό κανονικές συνθήκες είχαν πρωτιές.

Φέτος το Ιουνιο  τα μουσεία  ήταν ανοικτά   συνολικά 15 ημερολογιακές ημέρες  καθώς η λειτουργία τους ανεστάλη από τις 14 Μαρτίου, σε εφαρμογή των μέτρων που ελήφθησαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Τα μουσεία της χώρας επαναλειτούργησαν στις 16 Ιουνίου.

Σ’αυτό το διάστημα το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, είχε μείωση 99,5% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019 . Όπως είχε γράψει η “Π“ το ποδαρικό στο Μουσείο μας έκανε ένας Κινέζος και συνολικά σε  αυτές  15 ημερολογιακές ημέρες  που ήταν ανοιχτά μέσα στον Ιούνιο, το επισκέφθηκαν 450 άτομα.

Η “μέρα με τη νύχτα“ σε σύγκριση με τον περσινό Ιούνιο που οι επισκέπτες ήταν   27.842. Η μείωση ήταν η μεγαλύτερη ανάμεσα σε όλα τα μουσεία της χώρας.

Ανάλογη ήταν η εικόνα στους  αρχαιολογικούς  χώρους που παρέμειναν κλειστοί από τις 14 Μαρτίου μέχρι τις 17 Μαΐου 2020.

Στην Κνωσό ή μείωση ήταν της τάξης του 98,7%,καθώς στο διάστημα αυτό φέτος τον αρχαιολογικό χώρο επισκέφτηκαν μόλις 1.460 άτομα έναντι 115.277   τον αντίστοιχο μήνα πέρσι.

Στην Φαιστό η μείωση ήταν  97,9% με τους επισκέπτες να φτάνουν μόλις τους 294 έναντι 13.675 πέρσι τον Ιούνιο.

Το α’ εξάμηνο εφέτος,η μείωση στο το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου ήταν  91,4%  σε σχέση με το ίδιο διάστημα το 2019.

Ειδικότερα το διάστημα Ιανουαρίου-Ιουνιου  2020 οι επισκέπτες ήταν 19.481 ενώ αντιστοίχως πέρσι ήταν 227.554 .

Στην Κνωσό η  μείωση ήταν  92,3% καθώς οι επισκέπτες  το  α’ εξάμηνο εφέτος ήταν 25.095 ενώ πέρσι 326.971 .

Στην Φαιστό η μείωση ήταν 81,6% με τους επισκέπτες να φτάνουν μόλις τους    9.254 έναντι 50.289 πέρσι το ίδιο εξαμηνο.

Πανελλαδικά

Από τη σύγκριση των στοιχείων του συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος με τα στοιχεία του Ιουνίου 2019, καταγράφεται μείωση των επισκεπτών κατά 97%, των επισκεπτών ελεύθερης εισόδου κατά 95,3% και των εισπράξεων κατά 98,2%. Τ

ο μουσείο της Ακρόπολης και ο Λευκός Πυργος ήταν οι δύο χώροι που αντιστάθηκαν στην κρίση. Οσων αφορά στους αρχαιολογικούς χώρους η Ακρόπολη, το Σούνιο και η Επίδαυρος, πρωταγωνίστησαν στις προτιμήσεις του κοινού.

Μείωση

Το α’ εξάμηνο εφέτος, καταγράφηκε, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019, μείωση κατά 80,1% στους επισκέπτες, κατά 78,2% στους επισκέπτες ελεύθερης εισόδου και κατά 86,7% στις εισπράξεις.

Σύμφωνα επίσης με την ΕΛΣΤΑΤ, στους αρχαιολογικούς χώρους καταγράφεται τον Ιούνιο, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019, μείωση των επισκεπτών κατά 96,4%, των επισκεπτών ελεύθερης εισόδου κατά 94,3% και των εισπράξεων κατά 97,6%.

Το α’ εξάμηνο, παρατηρείται μείωση κατά 85,3% στους επισκέπτες, κατά 83,2% στους επισκέπτες ελεύθερης εισόδου και κατά 90,3% στις εισπράξεις, δεδομένης της αναστολής λειτουργίας των αρχαιολογικών χώρων.