Πέντε εκπληκτικά έργα τέχνης από λευκό μάρμαρο, αναμένεται να παρουσιαστούν στην τελετή λήξης του 11ου Διεθνούς Συμποσίου Γλυπτικής του δήμου Ηρακλείου, που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 5 μμ, στο Βενεράτο. Φέτος, ο θεσμός κλείνει τα 20 χρόνια του.
Οι γλύπτες και η γλύπτρια που δούλεψαν για είκοσι μέρες πάνω σε ακατέργαστους όγκους μαρμάρου, επιχειρούν να «μιλήσουν» μέσα από την Τέχνη τους, με επίκεντρο την ανάγκη της υπέρβασης και της συνένωσης , αλλά και για τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό που «ξεδιπλώνεται» σε όλο τον κόσμο. Παράλληλα όπως τόνισαν, δεν χάνουν την ευκαιρία να εκφράσουν τον θαυμασμό τους στη φύση και τα μαγευτικά χωριά του νησιού.
Η γλύπτρια του Εθνικού Νομισματοκοπείου της Τράπεζας της Ελλάδας Λήδα Παυλή, ο διακεκριμένος Κουβανός καλλιτέχνης Óscar Laureliano Aguirre Comendador, ο Κινέζος γλύπτης, πρόεδρος της Παγκόσμιας Συμμαχίας Διεθνών Συμποσίων (ISSA) Yang Liu, ο βραβευμένος Αντώνης Μυρωδιάς και ο εκ των ιδρυτών του θεσμού του Διεθνούς Συμποσίου Μανώλης Χαρκούτσης, βρίσκονται από τις 21 Σεπτεμβρίου στο Βενεράτο.
Σε αυτό τον τόπο φιλοτεχνούν μεγάλους όγκους λευκού μαρμάρου, στο πλαίσιο του 11 ου Διεθνούς Συμποσίου Γλυπτικής που φέτος κλείνει τα 20 χρόνια του. Διοργανώνεται από τον δήμο Ηρακλείου, με την συνδιοργάνωση της περιφέρειας Κρήτης και μέγα χορηγό, τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Μαρμάρου (οι επιχειρήσεις – μέλη του, δώρισαν την πρώτη ύλη).
Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για το έργο της με τίτλο «Συνένωση», η Λήδα Παυλή ανέφερε ότι «η ένωση αποτελεί τον βασικό άξονα της σύνθεσης. Οι μορφές μοιάζουν να αγκαλιάζονται, διαμορφώνοντας μια σχέση αλληλεξάρτησης και αμοιβαίας στήριξης. Μέσα από την αφαιρετική γλώσσα, επιδιώκεται να αναδειχθούν, χωρίς την ανάγκη μιας περιγραφικής απεικόνισης, έννοιες όπως η συμφιλίωση, η αλληλεγγύη και η στοργή». Από την πλευρά του ο βραβευμένος γλύπτης Αντώνης Μυρωδιάς, αναφερόμενος στο έργο του με τίτλο «Υπέρβαση» – Breaking the Boundaries» επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι «μιλάει» για τη διαμόρφωση μιας νέας δυναμικής, ικανής να «σπάσει» τα ορατά ή αόρατα πλαίσια, τα όρια που εγκλωβίζουν τις ζωές των ανθρώπων, την ανάπτυξη και την δημιουργικότητά τους.
Υποστηρίζοντας το Διεθνές Συμπόσιο εδώ και 20 χρόνια, ο Μανώλης Χαρκούτσης , τόνισε ότι ως θεσμός εξελίσσεται και συγχρόνως αποκτά «ρίζες» στην περιοχή. Μάλιστα είναι ένα από τα πιο παλιά και αναγνωρίσιμα Διεθνή Συμπόσια Γλυπτικής στην Ευρώπη. «Μέχρι σήμερα, στο Διεθνές Συμπόσιο Γλυπτικής, έχουν λάβει μέρος γλύπτες από είκοσι χώρες και συγκεκριμένα από Ελλάδα, Κύπρο, Ιταλία, Γερμανία, Τουρκία, Ελβετία, ΗΠΑ, Μεγάλη Βρετανία, Γαλλία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Ουγγαρία, Αίγυπτο, Ισπανία, Ρωσία, Σερβία, Ινδία, Συρία, Περού και από τα νησιά της Καραϊβικής. Φέτος, έχουν προστεθεί η Κούβα και η Κίνα, ενώ έχουν λάβει μέρος τριάντα πέντε γλύπτες και γλύπτριες από την Ελλάδα, ανάμεσά τους και πανεπιστημιακοί καθηγητές» ανέφερε ως προς τις συμμετοχές ο Μανώλης Χαρκούτσης, που μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για το έργο του, τόνισε πως πρόκειται για «ένα μαρμάρινο κιονόκρανο που “ξετυλίγεται” και “απλώνεται” όπως η αρχαία αρχιτεκτονική και η αρχαία ελληνική τέχνη, η οποία προκάλεσε και προκαλεί ισχυρές επιρροές σε όλο τον κόσμο ακόμα και σήμερα» ανέφερε χαρακτηριστικά , συμπληρώνοντας ότι η ονομασία του έργου «Ο άνεμος της επιστροφής» μόνο τυχαία δεν ήταν.
Ανάμεσα στους υπόλοιπους συμμετέχοντες, ο Óscar Laureliano Aguirre Comendador με το έργο του , το οποίο έχει τον τίτλο «THE IDEAL VILLAGE» (ARCHITECTURES FOR PARADISE), προσπαθεί, όπως λέει, να δημιουργήσει ένα μικρό μνημείο για τη χώρα που τον φιλοξενεί, αναδεικνύοντας τα χαρακτηριστικά της, τον πολιτισμό της, την κληρονομιά, την ιστορία και τους ανθρώπους της, ενώ από την πλευρά του ο Yang Liu θεωρεί τυχερό τον εαυτό του που εργάστηκε στην χώρα , η οποία γέννησε τους αρχαίους θεούς. Όπως ανέφερε μάλιστα, γνωρίζει από πολύ μικρός για την ελληνική μυθολογία, ενώ εντυπωσιάστηκε από το γεγονός ότι το ποτάμι που διαπερνά το φαράγγι της περιοχής, έχει από τους αρχαίους χρόνους το όνομα «Απόλλωνας». Για το λόγο αυτό, αφιέρωσε το έργο του με τίτλο «Apollo Gorge», στον αρχαίο Θεό Απόλλωνα και στο ποτάμι του.
Για το Διεθνές Συμπόσιο και τη σημασία του, μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αντιδήμαρχος Πολιτισμού του δήμου Ηρακλείου Ρένα Παπαδάκη – Σκαλίδη, λέγοντας ότι εδώ και είκοσι χρόνια, αποτελεί σημείο συνάντησης καλλιτεχνών και πολιτισμών.
«Πρόκειται για ένα θεσμό που έχει κερδίσει τη θέση του στην πολιτιστική ζωή του τόπου και συνεχίζει να εξελίσσεται. Φέτος, δημιουργοί από την Ελλάδα, την Κίνα και την Κούβα συναντώνται στο Βενεράτο και δίνουν στο μάρμαρο νέα μορφή και νέα ζωή» τόνισε η κυρία Παπαδάκη , ενώ πρόσθεσε: «Ο Δήμος Ηρακλείου στηρίζει σταθερά το Συμπόσιο γιατί θέλουμε τον πολιτισμό ζωντανό, ανοιχτό και κοντά στους ανθρώπους».
