το Μουσείο Τυπογραφίας

Τιμώντας τα διακόσια χρόνια από την επανάσταση του 1821, το Μουσείο Τυπογραφίας διοργανώνει συνέδριο με θέμα “Η συμβολή του Τύπου στην εθνικοαπελευθερωτική επανάσταση του 1821”, το Σάββατο 9 και την Κυριακή 10 Οκτωβρίου, στο φιλόξενο αμφιθέατρο του, στο ΒΙΟΠΑ Χανίων.

Το συνέδριο πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Ινστιτούτου Επαρχιακού Τύπου, του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ – Αριστοτέλειο

Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, της εφημερίδας “Χανιώτικα νέα”. Τελεί υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Κρήτης (ΠΕΔΚ) και του Υπουργείου Πολιτισμού.

Οι ομιλίες κατά την πρώτη μέρα του του συνεδρίου θα αναλύσουν τον ρόλο των Ελληνικών τυπογραφείων κατά την επανάσταση του 1821, ενώ ειδική αναφορά θα γίνει για την τυπογραφία στην Κρήτη την περίοδο της επανάστασης αλλά και για την ελευθερία του Τύπου πριν και κατά τη διάρκεια της εθνεγερσίας.

Κατά τη δεύτερη μέρα, με τη χρήση οπτικοακουστικών μέσων, θα γίνει παρουσίαση έρευνας που αναζητά τον αντίκτυπο της επανάστασης του ’21 στο σήμερα. Στη συνέχεια θα γίνει παρουσίαση των δύο νέων εκδόσεων του Μουσείου Τυπογραφίας, “Η Τυπογραφία στα χρόνια της εθνεγερσίας 1821 – 1828”, του Αντώνη Παπαντωνόπουλου και “Το ιστορικό δημοτικό τραγούδι της Κρήτης για το 1821 / Ιστορική ρίμα – ριζίτικο τραγούδι”, του Σταμάτη Αποστολάκη.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

– Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2021

Ώρα έναρξης: 5:30 μ.μ.

Τη συνεδρία συντονίζει ο Γιάννης Φίλης, πρώην Πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης

– Λεονώρα Ναβάρη, βιβλιογράφος, ιστορικός του βιβλίου:

“Η Κρήτη και η τυπογραφία κατά την επανάσταση του ’21: το αυτοσχέδιο πιεστήριο του Τομπάζη”

– Ειρήνη Σολωμονίδη, Επικεφαλής Βιβλιοθηκάριος, Γεννάδειος Βιβλιοθήκη, Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα:

“Ελληνικά τυπογραφεία στην Επανάσταση: εκδόσεις από τις συλλογές της Γενναδείου Βιβλιοθήκης”

– Αντώνης Σκαμνάκης, Αν. Καθηγητής στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ:

“Προεπαναστατικός και Επαναστατικός Τύπος-Ελευθερία του Τύπου και Λογοκρισία πριν και κατά τη διάρκεια της εθνικοαπελευθερωτικής επανάστασης”.

Θα ακολουθήσει μικρή δεξίωση στους χώρους του μουσείου.

– Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2021

Ώρα έναρξης: 5:30 μ.μ.

Τη συνεδρία συντονίζει ο Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης, δάσκαλος – λογοτέχνης.

– Μιχάλης Μεϊμάρης, ομότιμος καθηγητής Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, μέλος Δ.Σ. Ινστιτούτου Τεχνολογιών της Πληροφορίας στην Εκπαίδευση Unesco:

“Το δικό μου 1821: Ανιχνεύοντας τη βιωματική σχέση του Έλληνα με τον Αγώνα, 200 χρόνια μετά”

Θα ακολουθήσει η παρουσίαση των βιβλίων:

  • “Η Τυπογραφία στα χρόνια της εθνεγερσίας 1821 – 1828”, του Αντώνη Παπαντωνόπουλου. Το βιβλίο θα παρουσιάσει ο Παρασκευάς Περάκης, Δ/ντής της εφημερίδας “Χανιώτικα νέα”,
  • “Το ιστορικό δημοτικό τραγούδι της Κρήτης για το 1821 / Ιστορική ρίμα – ριζίτικο τραγούδι”, του Σταμάτη Αποστολάκη. Το βιβλίο θα παρουσιάσει ο Χάρης Στρατιδάκης, Δρ Παιδαγωγικής – ιστορικός ερευνητής-συγγραφέας.

Θα ακολουθήσει μικρή δεξίωση στους χώρους του μουσείου.

Παράταση 6ου διεθνούς διαγωνισμού Αφίσας 2021

Λόγω του ιδιαίτερα αυξημένου αριθμού συμμετοχών στον 6ο  Διεθνή Διαγωνισμό Αφίσας του Μουσείου Τυπογραφίας, η διάρκειά του παρατείνεται έως και την ερχόμενη Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι ο διαγωνισμός έχει ελεύθερη θεματολογία, δίνοντας στους σχεδιαστές τη δυνατότητα να εκφράσουν μέσα από την αφίσα τους, όλα εκείνα που τους απασχολούν και αναδεικνύοντας τον ρόλο της αφίσας ως αποτύπωμα κάθε ανθρώπινης δραστηριότητας. Η πανδημία και ακολούθως ο εμβολιασμός είναι τα θέματα που έχουν κυριαρχήσει στην επικαιρότητα τον τελευταίο ενάμισι χρόνο, ενώ ευπρόσδεκτες θα είναι και άλλες δημιουργικές προτάσεις.

Η αφίσα θα πρέπει να συνοδεύεται από ένα σύντομο επεξηγηματικό κείμενο που θα αναλύει το περιεχόμενο και τον στόχο της.

Η πρόσκληση αφορά κυρίως επαγγελματίες και σπουδαστές των γραφικών και εικαστικών τεχνών.

Η κριτική επιτροπή του διαγωνισμού αποτελείται από τους (αλφαβητικά):

  • Γιάννη Γαρεδάκη, δημοσιογράφο – εκδότη, ιδρυτή της εφημερίδας “Χανιώτικα νέα” και πρόεδρο Δ.Σ του Μουσείου Τυπογραφίας
  • Γιάννη Μπελιμπασάκη, Επίκουρο Καθηγητή, Εργαστήριο Χαρακτικής,

Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών, Σχολή Καλών Τεχνών ΑΠΘ

  • Δημήτρη Παπάζογλου, σχεδιαστή οπτικής επικοινωνίας
  • Αριάδνη Περράκη, CEO Χαρτιά Περράκης

ΑΠΟΝΟΜΗ ΒΡΑΒΕΙΩΝ

Οι 30 αφίσες που θα επιλέξει η κριτική επιτροπή του διαγωνισμού θα λάβουν τιμητικές διακρίσεις και οι τρεις πρώτες θα λάβουν σημαντικά χρηματικά έπαθλα.

  • 1.500 ευρώ ο πρώτος νικητής
  • 1.000 ευρώ ο δεύτερος νικητής
  • 700 ευρώ ο τρίτος νικητής

Οι αφίσες αυτές θα παρουσιαστούν σε έκθεση που θα φιλοξενηθεί στο αμφιθέατρο του Μουσείου Τυπογραφίας για έναν χρόνο, μέχρι τον επόμενο διαγωνισμό.

Η απονομή των βραβείων και επαίνων θα γίνει στο πλαίσιο εκδήλωσης για την Τυπογραφία, που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 30 Οκτωβρίου, στο αμφιθέατρο του Μουσείου Τυπογραφίας, στο ΒΙΟΠΑ Χανίων, Σούδα, Κρήτη.

Σε περίπτωση που οι συνθήκες πρόληψης του Covid 19 δεν επιτρέψουν τη διεξαγωγή της εκδήλωσης τη συγκεκριμένη ημερομηνία, θα αναβληθεί μέχρι να επιτρέψουν οι υγειονομικές συνθήκες την πραγματοποίησή της.

Όροι συμμετοχής

1) Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να αποστείλουν το έργο τους μέχρι την Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2021 στο email: [email protected]. Η αφίσα θα πρέπει να συνοδεύεται από την φόρμα συμμετοχής και από μια σύντομη περιγραφή του έργου (έως 100 λέξεις). Το όνομα και των δύο αρχείων θα πρέπει να είναι το ονοματεπώνυμο των διαγωνιζόμενων.

Τα στοιχεία της φόρμας συμμετοχής είναι:

Όνομα / First Name:

Επώνυμο / Last Name:

e-mail:

Χώρα / Country:

Πόλη / City:

Διεύθυνση / Address:

Τηλέφωνο / Telephone number (with country code)

Σύντομη περιγραφή / Brief (in English): [max 100 words]

2) Οι διαστάσεις θα πρέπει να είναι 50×70 εκ. PDF, CMYK, εικόνα στα 200 ppi και να μην ξεπερνά τα 25 Μb. Διαφορετικά η αποστολή θα πρέπει να γίνει με wetransfer. Aπαραίτητα θα πρέπει να επισυνάπτεται και ένα αρχείο της αφίσας σε μορφή jpg σε χαμηλή ανάλυση έως 1 MB για χρήση web.

3) Κάθε συμμετέχοντας έχει τη δυνατότητα αποστολής ενός μόνο, πρωτότυπου έργου, που δεν έχει συμμετάσχει σε άλλο διαγωνισμό. Από τον διαγωνισμό εξαιρούνται οι εργαζόμενοι στην “Χανιώτικα Νέα” ΑΕ και στο «Μουσείο Τυπογραφίας Γιάννη & Ελένης Γαρεδάκη”.

4) Η αφίσα πρέπει να φέρει το λογότυπο του μουσείου. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν το λογότυπο στη διεύθυνση www.typography-museum.gr/logos.pdf

5) Τα αποτελέσματα του διαγωνισμού θα ανακοινωθούν στην εκδήλωση απονομής που θα φιλοξενηθεί στο αμφιθέατρο του «Μουσείου Τυπογραφίας». Μετά την απονομή τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στην εφημερίδα “Χανιώτικα Νέα”, στο www.haniotika-nea.gr, στο site του “Μουσείου Τυπογραφίας” www.typography-museum.gr και στην επίσημη σελίδα του “Μουσείου Τυπογραφίας” στο facebook www.facebook.com/MouseioTypographias.

Πνευματικά δικαιώματα

  1. Με την συμμετοχή τους στον διαγωνισμό, οι δημιουργοί δηλώνουν ότι τα στοιχεία που χρησιμοποιήθηκαν για την δημιουργία του έργου τους είναι πρωτότυπα και δεν περιλαμβάνουν πνευματικά δικαιώματα τρίτων.
  2. Οι δημιουργοί των τριών έργων που θα βραβευτούν δηλώνουν ότι δεν διατηρούν κανένα περιουσιακό δικαίωμα στα έργα που θα παραδώσουν.
  3. Το Μουσείο Τυπογραφίας Γιάννη και Ελένης Γαρεδάκη θα μπορεί αζημίως να επαναχρησιμοποιήσει ελεύθερα, για οποιονδήποτε σκοπό και με οποιονδήποτε τρόπο, αυτούσιο ή διασκευασμένο, όλο ή μέρος του υλικού που έχει αποσταλεί από τους 30 δημιουργούς που έλαβαν βραβεία ή τιμητικές διακρίσεις.
  4. Η συμμετοχή στο διαγωνισμό αυτόματα συνεπάγεται την αποδοχή των όρων της παρούσας προκήρυξης.