Τα απομνημονεύματα του Νίκου Μαυράκη, εκτελεσμένου και επιζήσαντος στις φυλακές Stein της Αυστρίας, του Αντώνη Σανουδάκη- Σανούδου, μεταφράστηκε στα γερμανικά

Τα απομνημονεύματα του Νίκου Μαυράκη, εκτελεσμένου και επιζήσαντος στις φυλακές Stein της Αυστρίας, του Αντώνη Σανουδάκη- Σανούδου, μεταφράστηκε στα γερμανικά από την  Bibliothek der Provinz της Αυστρίας.

Το βιβλίο είχε κυκλοφορήσει πρώτα στα ελληνικά το 1987, με τίτλο «Φυλακές Stein, Νίκου Μαυράκη», εκδόσεις Κνωσός του Στέλιου Χαλκιαδάκη.

Ο Νίκος Μαυράκης, γεννημένος στο Ηράκλειο, στη μακρά συνέντευξή του με τον κ. Σανουδάκη- Σανούδο από τις 17 Αυγούστου έως τις 12 Οκτωβρίου 1984, περιγράφει τη ζωή των μαθητικών του χρόνων και, εν συνέχεια, με γλώσσα “χάρμα ομορφιάς”, αστική, με ελάχιστα στοιχεία ντοπιολαλιάς, αφηγείται τα γεγονότα του Αλβανικού Μετώπου ως αξιωματικός. Ως φοιτητής στην Α.Σ.Ο.Ε. και υπάλληλος της Τραπέζης Ελλάδος στην κατεχόμενη Αθήνα, ήταν υπεύθυνος του Ε.Α.Μ. στο φοιτητικό κίνημα και της Τραπέζης της Ελλάδος.

Συμμετέχει στον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου 1943 στο γνωστό “Μπλόκο της Τραπέζης της Ελλάδος”. Συλλαμβάνεται και οδηγείται στα κρατητήρια της οδού Μέρλιν, βασανίζεται άγρια και οδηγείται στο στρατόπεδο Χαϊδαρίου με τον ήρωα Ναπολέοντα Σουκατζίδη.

Στη συνέχεια, καταλήγει στις φυλακές Stein της Αυστρίας. Δραπετεύει, συλλαμβάνεται και οδηγείται στο εκτελεστικό απόσπασμα, με εκατοντάδες άλλους φυλακισμένους, στις 6 Απριλίου 1945. Η εκτέλεση συντελείται από τους τελευταίους επιστρατευμένους του Χίτλερ, ένα υπαξιωματικό και τρία σχεδόν παιδιά, δεκαέξι και δεκαεπτά ετών, ένα μήνα πριν από τη συνθηκολόγηση της Γερμανίας.

Επιβίωσε, αν και τραυματίας, συνάντησε την φυλακισμένη γυναίκα του Σοφία, κρατούμενη, επίσης, στις φυλακές Κρεμς. Επέστρεψαν στην Ελλάδα και εκείνος εξορίστηκε στη Μακρόνησο την περίοδο του Εμφυλίου.

Ο συγγραφέας

Ο Αντώνης Σανουδάκης γεννήθηκε στη Χερσόνησο Ηρακλείου. Σπούδασε Θεολογία και Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και επίκουρος καθηγητής στην Α.Ε.Α. Κρήτης.

Έλαβε μέρος στους αγώνες της γενιάς του “114” και στο αντιδικτατορικό κίνημα ως συνεργάτης του πρωτοπρεσβύτερου Γεωργίου Πυρουνάκη. Το 1968 συνελήφθη και του απαγορεύθηκε η αποδημία. Διετέλεσε Επιστημονικός Προϊστάμενος και Αναπληρωτής Περιφερειακός Δ/ντής Εκπ/σης Κρήτης.

Έχει εκδώσει δέκα ποιητικές συλλογές, δυο σειρές διηγημάτων, είκοσι εφτά μαρτυρίες αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, μελέτες για την ιστορία και λογοτεχνία. Τιμήθηκε το 1993 με το λογοτεχνικό βραβείο του Δήμου Ηρακλείου “Ν. Καζαντζάκης”, την Ένωση Συντακτών και Δημοσιογράφων Ελλάδος και, με πρόταση του Π. Πρεβελάκη, τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών.Λογοτεχνικά και ιστορικά αποσπάσματα των έργων του εμπεριέχονται σε σχολικά βιβλία Γυμνασίου-Λυκείου και σε ποιητικές ανθολογίες. Βιβλία και ποιήματά του έχουν μεταφρασθεί στα γερμανικά και ιταλικά.

Ποιήματά του έχουν μελοποιήσει ο Χριστόδουλος Χάλαρης, ο Παν. Φουρναράκης και ο Μπάμπης Πραματευτάκης. Το ορατόριο “Φαέθοντος Επιφάνεια”, σε ποίησή του, που κυκλοφόρησε σε δίσκο και CD, διηύθυνε ο Θόδωρος Αντωνίου. Από το 1991 ως το 2007 υπήρξε τακτικός επιφυλλιδογράφος της εφ. Τα Νέα. Είναι αντεπιστέλλον μέλος του Φιλολογικού Συλλόγου “Παρνασσός”, μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων, του Συνδέσμου Θεολόγων Κρήτης και της Ένωσης Φιλολόγων Ν. Ηρακλείου.