Η πρεσβεία της Γερμανίας στην Αθήνα θα αρχίσει από σήμερα στα μέσα κοινωνικής της δικτύωσης να παρουσιάζει 21 πρόσωπα του γερμανικού Φιλελληνισμού, με αφορμή την επέτειο των διακοσίων χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης.
Στο πλαίσιο μιας σειράς που δημιουργήθηκε για τα κοινωνικά δίκτυα, με τίτλο #germanphilhellenes2021, θα παρουσιάζονται από σήμερα και κάθε Παρασκευή στους λογαριασμούς της γερμανικής πρεσβείας στο Facebook, στο Twitter και στο Instagram (@GermanyinGreece) 21 γνωστοί κι άγνωστοι Γερμανοί φιλέλληνες καθώς και μαρτυρίες του γερμανικού φιλελληνισμού στη Γερμανία και στην Ελλάδα.
Μετά το 1821, όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση της γερμανικής πρεσβείας, από τους περίπου 1.200 Φιλέλληνες που κατέφθασαν στην Ελλάδα από τον ευρωπαϊκό Βορρά και τη Δύση προκειμένου να υποστηρίξουν την Ελληνική Επανάσταση, οι Γερμανοί αποτελούσαν τη μεγάλη πλειοψηφία, αλλά και η πλειονότητα των πεσόντων ή θανόντων αλλογενών κατά τον ελληνικό απελευθερωτικό αγώνα προερχόταν από τη Γερμανία.
Αναδεικνύεται ότι στη Γερμανία η Ελληνική Επανάσταση κινητοποίησε ένα ισχυρό φιλελληνικό κίνημα: τον Απρίλιο του 1821 ο καθηγητής φιλοσοφίας από τη Λειψία Βίλχελμ Τράουγκοτ Κρουγκ (Wilhelm Traugott Krug) δημοσίευσε ένα πύρινο άρθρο με τίτλο «Η Αναγέννηση της Ελλάδας», στο οποίο εξέφραζε την υποστήριξή του στο «ελληνικό ζήτημα» και το οποίο είχε μεγάλη απήχηση στη γερμανική κοινή γνώμη.
Με τη σειρά #germanphilhellenes2021, που δημιουργήθηκε για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η πρεσβεία της Γερμανίας απευθύνει πρόσκληση στους Έλληνες να ακολουθήσουν μαζί της τα ίχνη των Γερμανών Φιλελλήνων.
Ειδικότερα, υπενθύμισε πως το πορτραίτο του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη στα χαρτονομίσματα των 5.000 δραχμών, η προσωπογραφία αυτή του Έλληνα ήρωα της Επανάστασης, έχει φιλοτεχνηθεί από τον Γερμανό αξιωματικό και ερασιτέχνη ζωγράφο Καρλ Κράτσαϊζεν (Karl Krazeisen), αλλά και ότι ο Γερμανός γιατρός Χάινριχ Τράιμπερ (Heinrich Treiber) ταρίχευσε τη σορό του Ιωάννη Καποδίστρια.
Επίσης, σημειώνει πως πολλοί άλλοι Γερμανοί Φιλέλληνες, όπως ο στρατηγός Καρλ φον Νόρμαν-Έρενφελς (Karl von Normann-Ehrenfels), αρχηγός του Ελληνικού Τακτικού Στρατού και του Τάγματος των Φιλελλήνων το 1822, έλαβαν μέρος σε μάχες του απελευθερωτικού αγώνα.