Διαδικτυακή εκδήλωση στο πλαίσιο του εορτασμού της 200ής επετείου της Επανάστασης του 1821, οργανώνει η Εταιρεία Ελληνικής Γλώσσας και Μουσικής, αύριο Σάββατο 27 Μαρτίου στις 7 το απόγευμα.
Θα γίνει η παρουσίαση από τον Ομότιμο Καθηγητή Βυζαντινής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, κ. Θεοχάρη Δετοράκη με θέμα: «Η Επανάσταση 1821 στην Κρήτη» και στη συνέχεια «Άσματα της Κρήτης για την Επανάσταση του 1821» από τον Ανδρέα Γιακουμάκη, θεολόγο, μέλος Ε.ΔΙ.Π. στην Πατριαρχική Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Ηρακλείου Κρήτης και Άρχοντα Μαΐστορα της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας.
Η εκδήλωση διοργανώνεται μέσα στο δίμηνο των εκδηλώσεων της Μ. Τεσσαρακοστής με γενικό θέμα: «Πρόσωπα και κείμενα από την ορθόδοξη και ηρωϊκή μας παράδοση».
Ο σύνδεσμος της διαδικτυακής παρουσίασης είναι:
https://zoom.us/j/9652748710?pwd=Y01Gcm8waXBDZXpUejJDZ2tnTk5zUT09
Meeting ID: 965 274 8710
Passcode: g62K1v
Ο Θεοχάρης Δετοράκης είναι Ομότιμος Καθηγητής Βυζαντινής φιλολογίας στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης. Η αγάπη του προς την ιδιαίτερη πατρίδα του και την πολυτάραχη ιστορία της τον έστρεψε νωρίς στην έρευνα και στη μελέτη των κρητικών πραγμάτων.
Η Κρήτη βρισκόταν στο κέντρο των επιστημονικών του ενδιαφερόντων και υπηρετήθηκε παράλληλα με τη βυζαντινή φιλολογία. Είναι ευφήμως γνωστός κρητολόγος και έχει δημοσιεύσει περισσότερες από πενήντα εργασίες, που αναφέρονται σε κρητολογικά θέματα, ιστορικά, φιλολογικά, γλωσσικά, και λαογραφικά. Το φθινώπορο του 1985 του απονεμήθηκε το βραβείο “Νίκος Καζαντζάκης” του Δήμου Ηρακλείου Κρήτης “για την ποιότητα και τη έκταση της επιστημονικής του προσφοράς”.
Τίτλοι έργων του: Βυζαντινή Φιλολογία: Τα πρόσωπα και τα κείμενα: Προβυζαντινοί και πρωτοβυζαντινοί χρόνοι (περ. 150-527 μ.Χ.), Η εποχή των Μακεδόνων και των Κομνηνών (867-1204), Από τον Ιουστινιανό έως τον Φώτιο (527-900), Βυζαντινή Υμνογραφία, Ο μίτος της Αριάδνης, Ιστορία της ελληνικής γλώσσας, Ψηφίδες, Ελληνική Ιστορία, Αγία Σοφία, ο Ακάθιστος Ύμνος και τα προβλήματά του, Βυζαντινή θρησκευτική ποίηση και υμνογραφία, η Ιστορία της Κρήτης, Σφραγίδες Κρητικής Ελευθερίας 1821-1898, έχει επιμεληθεί τους τόμους των πρακτικών των Διεθνών Κρητολογικών Συνεδρίων κ.ά.
Ο Ανδρέας Γιακουμάκης γεννήθηκε το 1962 στο νομό Ηρακλείου Κρήτης. Σπούδασε στο Τμήμα Θεολογίας του ΕΚΠΑ, ενώ παράλληλα ολοκλήρωσε και τις μουσικές σπουδές του, παίρνοντας πτυχίο από το Ωδείο Αθηνών και δίπλωμα από το Ωδείο Ν. Σκαλκώτας. Το 1996 διορίστηκε ως μόνιμος εκπαιδευτικός μουσικής στη δημόσια εκπαίδευση, έπειτα από πανελλήνιες εξετάσεις του ΥΠ.Ε.Π.Θ., στις οποίες πρώτευσε.
Υπηρετεί ως Πρωτοψάλτης στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Αγίου Τίτου Ηρακλείου και είναι χοράρχης έξι χορωδιών, σε Ηράκλειο, Ρέθυμνο και Μοίρες, το ρεπερτόριο των οποίων αποτελείται από εκκλησιαστικά μέλη και παραδοσιακά τραγούδια. Έχει συμμετάσχει με αυτές σε πλήθος καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, εντός και εκτός Ελλάδος και έχει τιμηθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού της Αιγύπτου με τον τίτλο «Υμνητής της Ειρήνης».
Διακρίνεται επίσης για το πλούσιο ερευνητικό, συνθετικό, δισκογραφικό και συγγραφικό του έργο, μουσικολογικού χαρακτήρα στο σύνολό του. Σήμερα υπηρετεί ως μέλος Ε.ΔΙ.Π. στην Πατριαρχική Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Ηρακλείου Κρήτης. Για την όλη δράση του, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος του έκανε την ύψιστη τιμή να του αποδώσει το οφφίκιο του Άρχοντος Μαΐστορος της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας.