Παναγία Σουμελά
Παναγία Σουμελά

Ο Δεκαπενταύγουστος, η  εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, έχει ιδιαίτερη θέση στην ορθόδοξη λατρεία γι αυτό πολλοί το ονομάζουν και «μικρό Πάσχα του καλοκαιριού».

Η Παναγία, το ιερότερο από τα πρόσωπα της Ορθοδοξίας, δοξάζεται  σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Εκατοντάδες προσωνύμια, Ελευθερώτρια, Οδηγήτρια, Γιάτρισσα, Βρεφοκρατούσα, Γλυκοφιλούσα, Ελεούσα, Παντάνασσα, Κεχαριτωμένη, Μολυβδοσκέπαστη, Τουρλιανή, Αθηνιώτισσα, Κυρά των Αγγέλων και πλείστα όσα ακόμη, την αγκαλιάζουν βουβά, μυσταγωγικά, με προσευχές αγάπης και ευγνωμοσύνης.

Στις 15 Αυγούστου χιλιάδες πιστών με την ψυχή γεμάτη ελπίδα και κατάνυξη, προστρέχουν στα αμέτρητα προσκυνήματα, όπου λιτανεύονται οι θαυματουργές εικόνες της Παναγίας για να μαρτυρήσουν τη πίστη τους στο πρόσωπο της μητέρας του Θεανθρώπου.

Παναγία Σουμελά στη Βέροια, Εκατονταπυλιανή στην Πάρο, η Παναγία Χοζοβιώτισσα στην Αμοργό αλλά και η Παναγία της Κεφαλλονιάς, όπου κάθε χρόνο εμφανίζονται κοντά στην εικόνα της τα λεγόμενα «φίδια της Παναγίας» είναι μερικά μόνο από τα εκατοντάδες προσκυνήματα της Θεοτόκου ανά τη χώρα.

Όμως όλων δεσπόζει το προσκύνημα της Μεγαλόχαρης στην Τήνο, σημείο αναφοράς της Ορθοδοξίας όχι μόνο στον ελλαδικό χώρο, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο. Χιλιάδες πιστοί, πολλοί εξ αυτών γονατιστοί, ανηφορίζουν με θρησκευτική ευλάβεια προς τον Ναό της Ευαγγελίστριας για να εκπληρώσουν το τάμα τους στην εικόνα της Παναγίας. Μάλιστα, η περιφορά του Επιταφίου και η μεγαλοπρεπής λιτάνευση της εικόνας Της σε ολόκληρη την πόλη δημιουργούν θρησκευτικό δέος και συγκίνηση.

Παράλληλα, στο νησί οι Έλληνες τιμούν κι αυτούς που χάθηκαν, όταν οι Ιταλοί τορπίλισαν και βούλιαξαν την «Έλλη» στο λιμάνι ανήμερα της Παναγιάς. Σε πολλά νησιά του Αιγαίου στολίζουν και περιφέρουν επιτάφιο προς τιμήν της Παναγίας. Επίσης σε όλη τη χώρα   διοργανώνονται παραδοσιακά πανηγύρια, που καταλήγουν σε  γλέντια.

 Στο Ηράκλειο

Σ’ ολόκληρη την Κρήτη δεκάδες εκκλησίες και μοναστήρια είναι αφιερωμένα στη χάρη της. Στο νομό Ηρακλείου οι Μονές:  Καλυβιανής, Παλιανής, Αγκαράθου, Οδηγήτριας, Κουδουμά και Αγία Μονή Βιάνου αναμένεται να συγκεντρώσουν και φέτος πλήθος πιστών κατά την εορτή του Δεκαπενταύγουστου. Στο Ηράκλειο οι κυριότεροι ναοί της Κοιμήσεως της Θεοτόκου που γιορτάζουν, είναι η «Παναγίτσα» στον Μασταμπά, η «Βουτιανή» και η Παναγία Καμαριανή στη Ν. Αλικαρνασσό.

 Στην υπόλοιπη Κρήτη

Στην υπόλοιπη Κρήτη ονομαστά μοναστήρια   αφιερωμένα στην Κοιμηση της Θεοτόκου είναι:

Η Παναγία η Χαρακιανή: Μία από τις γιορτές που ξεχωρίζει, είναι αυτή της Παναγιάς του Χάρακα, στην πεδινή πλευρά του Μυλοποτάμου στο Ρέθυμνο στην τοποθεσία Μπαλί, 38 χιλιόμετρα από την πόλη, η οποία ανήκει στη Μονή του Αγίου Ιωάννη.  Το μοναστήρι υποδέχεται    πιστούς και ολόκληρες οικογένειες που φτάνουν με τα πόδια από χιλιόμετρα μακριά για να φτιάξουν πρόχειρες καλύβες, τουλάχιστον τα χρόνια πριν το κοροναϊό, ώστε να περάσουν μέρες μέχρι τη μεγάλη γιορτή.

Η Μονή Χρυσοσκαλίτισσας, 76 χλμ νοτιοδυτικά των Χανίων, κοντά στο Ελαφονήσι, χτισμένη πάνω σε ψηλό βράχο, γεγονός που καλεί τους πιστούς να ανηφορίσουν για το κερί της πίστης και της προσευχής.

Η Ιερά Μονή Φανερωμένης, 45 χλμ δυτικά της Σητείας και 24 χλμ ανατολικά από τον Άγιο Νικόλαο, βρίσκεται από τη Β’ Βυζαντινή περίοδο 961-1204 χτισμένη σε μια χαράδρα με το καθολικό της ενσωματωμένο εντός σπηλαίου με χιλιάδες ιστορίες για τη δύναμη που αποπνέει ο χώρος αλλά και τη μαρτυρικότητά της λόγω των καταστροφών από τους Τούρκους.

Η Μονή Οδηγήτριας Γωνιάς Κολυμβαρίου, το σημαντικότερο ίσως προσκύνημα για τον Δεκαπεντάυγουστο στα Χανιά, με χιλιάδες κόσμου και από την υπόλοιπη Κρήτη να βρίσκονται στο μοναστήρι για να προσευχηθούν και να αιτηθούν χάρες από τη μητέρα του Χριστού.