Την ερμηνεία και εις βάθος ανάλυση ορισμένων χωρίων του Πλάτωνα, στα οποία αποδόθηκε νόημα όχι μόνο διαφορετικό, αλλά πολλές φορές και εντελώς αντίθετο από εκείνο των υφισταμένων μεταφράσεων, επιχειρεί μέσα από το τελευταίο πόνημα του ο επίκουρος Καθηγητής Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γεώργιος Χ.Κουμάκης. .
Πρόκειται για το 14ο βιβλίο του με τίτλο ”Πολίτευμα και πολιτικό ήθος-η διαλεκτική και τα άγραφα δόγματα κατά Πλάτωνα” που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αμμων.
Η σύλληψη και επιλογή του πραγματικού νοήματος από δύο αντίθετες εκδοχές, λόγω της αμφισημίας των λέξεων και των φράσεων στην αρχαία ελληνική γλώσσα, συνιστά ακριβώς τα λεγόμενα “άγραφα δόγματα” του Πλάτωνα. Η αποκάλυψη, όμως, του αληθινού νοήματος των λόγων του είναι έργο της διαλεκτικής, η οποία αποτελεί την μόνη γνήσια φιλοσοφία.
Μέχρι σήμερα, δεν έχει δυστυχώς καταστεί εφικτή -παρά τις πολυάριθμες λίαν αξιόλογες προσπάθειες- η πλήρης και ορθή κατανόηση των λόγων του Αθηναίου φιλοσόφου, με αποτέλεσμα να έχουμε εν πολλοίς μια ψευδή και στρεβλή εικόνα των λεγομένων του, πράγμα που τον αδικεί.
Τα ερμηνευόμενα χωρία εμπεριέχονται κυρίως στα έργα “Γοργία”, “Πολιτεία”, “Πολιτικό” και “Νόμους”· αναφέρονται δε σε θέματα κοινωνικής και πολιτικής και πιο συγκεκριμένα στην διαβάθμιση του πολιτικού ήθους σε σχέση προς το πολίτευμα, υπό την προϋπόθεση της νόμιμης ή παράνομης διακυβέρνησης της χώρας.
Το ποσόν και το ποιόν που χαρακτηρίζουν τα πολιτεύματα του αρχαίου κόσμου, εξακολουθούν να ισχύουν στις παγιωμένες σήμερα δημοκρατίες όλου του κόσμου υπό άλλη μορφή και έννοια. Ως προς την ποιότητα, τουτέστιν την νομιμότητα και την παρανομία, η κατάσταση παραμένει σχεδόν αμετάβλητη με την αρχαία Ελλάδα.
Ορισμένοι κυβερνούν νόμιμα και δίκαια, έχοντες ως γνώμονα την ηθική, ενώ άλλοι παρανομούν και αδικούν επιδεικνύοντες ανήθικη συμπεριφορά. Κριτήριο κάθε φορά είναι το ίδιον ή το κοινόν συμφέρον, το συλλογικό ή το ατομικό καλό. Ως προς το ποσόν, οι σημερινές δημοκρατίες παραλλάσσουν ανάλογα με τον βαθμό αρμοδιοτήτων του ανώτατου άρχοντα, δηλαδή συγκέντρωση ή αποκέντρωση της εξουσίας.
Σε κάθε περίπτωση, τα αξιώματα σε κάθε ευνοούμενη πολιτεία πρέπει να απονέμονται ως επί το πλείστον αξιοκρατικά, σε μικρό δε ποσοστό με κλήρο και τύχη. Οι δε κυβερνώντες οφείλουν να είναι φύλακες και υπηρέτες των νόμων, πράγμα που προϋποθέτει ορθή παιδεία, φρόνηση και σωφροσύνη.
Γενικά, δεν επιτρέπεται να υπάρχουν δούλοι σε κανέναν παρά μόνον στον θεό, τον νόμο και την αρετή. Τέλος, ο ιδεαλισμός ή κατ’ άλλους, ο ρεαλισμός του Πλάτωνα αντιπαραβάλλεται και συγκρίνεται προς τον υλισμό ή την κοινοκτημοσύνη του Μαρξ, αφού οι ρίζες του μαρξισμού εξικνούνται μέχρι την Πλατωνική φιλοσοφία.
Ο συγγραφέας
Ο Γεώργιος Χαριλάου Κουμάκης γεννήθηκε στο χωριό Καραβάδω του Νομού Ηρακλείου Κρήτης. Ααποφοίτησε από το Τμήμα Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και μετεκπαιδεύτηκε στο Πανεπιστήμιο της Βόννης ως υπότροφος του Γερμανικού Κράτους (DAAD).
Το 1967 απέκτησε τοπτυχίο του Μάστερ και το 1970 αναγορεύτηκε διδάκτωρ φιλοσοφίας «μετά μεγάλου επαίνου». Το 1971 διορίστηκε ως επιμελητής στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, όπου δίδαξε φιλοσοφία και από όπου συνταξιοδοτήθηκε με τον βαθμό του Επίκουρου Καθηγητή.
Έχει διδάξει στα Πανεπιστήμια Ιωαννίνων, Κρήτης, καθώς και στο Λαϊκό Πα-νεπιστήμιο Αθηνών. Έχει γίνει δεκτός ως ερευνητής με υποτροφία του Γερμανικού Κράτους (DAAD) στα Πανεπιστήμια της Βόννης και του Μονάχου και ως “διακεκριμένος επιστήμων” (distinguished scholar) στο Πανεπιστήμιο του Queen της Νέας Υόρκης για ένα Ακαδημαϊκό έτος.
Είναι ή υπήρξε μέλος φιλοσοφικών εταιρειών, όπως της ελληνικής, της Αμερικανικής και της Διεθνούς Εταιρείας για τον Πλάτωνα. Από τον Δήμο Ηρακλείου έχει τιμηθεί με το βραβείο Νίκου Καζαντζάκη για την πραγματεία του πάνω στο θέμα της φιλοσοφίας του: «Νίκος Καζαντζάκης.
Θεμελιώδη προβλήματα στη φιλοσοφία του», Αθήνα, Βιβλιοπωλείον της «Εστίας», 1982, Δ ́ έκδοση συμπληρωμένη 2016. Αρθρογραφεί στο διαδίκτυο και σε εφημερίδες σχετικά με θέματα κοινωνικής και πολιτικής φιλοσοφίας. Είναι παντρεμένος με τη φιλόλογο Ευσταθία, το γένος Βαλκανά, με την οποία έχει αποκτήσει τρεις θυγατέρες και έναν γιο.