«Μάτια και καρδιά στον Ερωτόκριτο: αντίθεση και συμπόρευση» είναι ο τίτλος της αφήγησης της Τασούλας Μαρκομιχελάκη, επίκουρης καθηγήτριας Τμήματος Φιλολογίας Α.Π.Θ., με την οποία ανοίγει στο ψηφιακό κανάλι πολιτισμού του Δήμου Ηρακλείου, η ενότητα «Τη Γλώσσα μου έδωσαν Ελληνική»
Η προβολή θα πραγματοποιηθεί σήμερα Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2020 στις 9:15 το βράδυ και μπορείτε να την παρακολουθήσετε στον παρακάτω σύνδεσμο https://youtu.be/IHa630Fd1Us
Το θέμα είναι ο ανεξάντλητος Ερωτόκριτος, αυτό το αριστούργημα της Κρητικής Λογοτεχνίας. Η έγκριτη επιστήμονας και καθηγήτρια του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Τασούλα Μαρκομιχελάκη θα μας μιλήσει για τα μυστικά του ποιητή, εκείνα που δεν είναι εμφανή εξ’ αρχής, αλλά αναμφίβολα υπάρχουν στον καμβά του έργου.
Θα μας μιλήσει με άλλα λόγια για τον τρόπο με τον οποίο ο ποιητής αξιοποίησε τα εργαλεία που του έδινε η τέχνη και η επιστήμη, ώστε να αποδώσει τη δυναμική των ματιών και της καρδιάς, στην εκδήλωση και την ανάπτυξη του ερωτικού συναισθήματος.
Η ερμηνεία σωματικών φαινομένων και ψυχολογικών αντιδράσεων των ηρώων, η ποιητική τους απόδοση και το ιατρικό υπόβαθρο που φαίνεται να ενυπάρχει στο έργο, επαληθεύουν τη διαπίστωση του David Holton ότι «ο Κορνάρος προσάρμοσε την υπόθεση στη νοοτροπία της Αναγέννησης διαποτίζοντας το ποίημά του με στοιχεία ανθρωπιστικού προβληματισμού και επιστημονικού ενδιαφέροντος», και δικαιώνουν την κρίση που είχαν εκφέρει δεκαετίες νωρίτερα ο Στυλιανός Αλεξίου και ο Mario Vitti, ότι πρόκειται για ένα έργο που ξεπερνά τα ελληνικά όρια και στέκεται πανάξια στον χώρο του ευρωπαϊκού πολιτισμού.
Η πρώτη μορφή της ομιλίας γράφτηκε μετά από πρόκληση του Μουσείου Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης και εκφωνήθηκε στο Επιμελητήριο Ηράκλειου την 1η Φεβρουαρίου 2020. Διαρκεί περίπου 40 και συνοδεύεται από διαφάνειες pptx.
Ο Δήμος Ηρακλείου και η Αντιδημαρχία Πολιτισμού ευχαριστούν θερμά την κύρια Μαρκομιχελάκη για την ευγενική και αφιλοκερδή συμμετοχή της στις δράσεις του ψηφιακού καναλιού.