Γιόρτασαν τα 25 χρόνια στο Ινστιτούτο!
Στην εκδήλωση τιμήθηκε ο Δρ Μάρτιν Ντερ για την πολύτιμη συνεισφορά του στο κέντρο

Με μία όμορφη γιορτή, τo Κέντρο Πολιτισμικής Πληροφορικής του Ινστιτούτου Πληροφορικής του ΙΤΕ γιόρτασε τα 25 χρόνια (1994-2019) επιτυχημένης πορείας του.

Το Κέντρο Πολιτισμικής Πληροφορικής είναι μια εξειδικευμένη μονάδα του Εργαστηρίου Πληροφοριακών Συστημάτων  του Ινστιτούτου Πληροφορικής του ΙΤΕ, η οποία ακολουθεί μια διεπιστημονική προσέγγιση και επιδιώκει να καλύψει ολόκληρο τον κύκλο ζωής της πολιτισμικής πληροφορίας και τις διεργασίες τεκμηρίωσης. Στοχεύει στην  υποστήριξη της διατήρησης, μελέτης και διάχυσης της πολιτισμικής κληρονομιάς. Παρέχει μια εξειδικευμένη προσέγγιση αξιοποιώντας ερευνητικά αποτελέσματα του Εργαστηρίου Πληροφοριακών συστημάτων. Παρέχει επίσης το πλαίσιο συνεργασίας με πολιτισμικούς οργανισμούς και με επιστήμονες του πεδίου των ανθρωπιστικών επιστημών και συμβάλλει στον ψηφιακό μετασχηματισμό τους. Το πλαίσιο αυτών των συνεργασιών κυμαίνεται από την από κοινού μελέτη ερευνητικών θεμάτων έως το σχεδιασμό και την ανάπτυξη πληροφοριακών συστημάτων και  εφαρμογών στην ευρύτερη περιοχή του πολιτισμού.

Τα μέλη του Κέντρου Πολιτισμικής Πληροφορικής του Ινστιτούτου Πληροφορικής

Οι δραστηριότητες του Κέντρου Πολιτισμικής Πληροφορικής συνδυάζουν ειδικές γνώσεις στην αναπαράσταση γνώσης, μηχανική οντολογιών, συστήματα οργάνωσης γνώσης, βάσεις δεδομένων και τεχνολογία παγκοσμίου ιστού με γνώσεις στην αρχαιολογία, επιστημονική τεκμηρίωση και διαχείριση μουσειακών αντικειμένων, αρχαιολογικών χώρων και μνημείων, συντήρηση έργων τέχνης, διαχείριση αρχείων και βιβλιοθηκών, διαχείριση θησαυρών όρων και λεξιλογίων και άλλους πολιτισμικούς κλάδους.

Η λειτουργία του Κέντρο Πολιτισμικής Πληροφορικής θεσμοθετήθηκε το 1994, το πρώτο κέντρο για πολιτισμική πληροφορική στην Ελλάδα. Στο ενεργητικό του έχει πολύ σημαντικές επιτυχίες, όπως η επιτυχημένη ολοκλήρωση πάνω από 90 ερευνητικών και αναπτυξιακών έργων  (πάνω από 40 Ευρωπαϊκά έργα), ο μεγάλος κύκλος συνεργασιών σε διεθνές επίπεδο που έχει αναπτύξει, η αύξηση του απασχολούμενου προσωπικού του και η διεθνής του απήχηση. Αναφορικά με τη διεθνή απήχηση αξίζει να σημειωθεί ως μεγάλη επιτυχία η πρωτοβουλία και η συμβουλή του κέντρου στη δημιουργία του διεθνές προτύπου CIDOC Conceptual Reference Model (CRM), ISO 21127:2014, του μόνου ίσως διεθνούς προτύπου που έχει ξεκινήσει από την Ελλάδα.

Τα μέλη του Κέντρου γιόρτασαν πρόσφατα τα 25 χρόνια λειτουργίας, και τίμησαν τον Δρ Μάρτιν Ντερ για την πολύτιμη συνεισφορά του στο  κέντρο.

Περισσότερες πληροφορίες για το κέντρο:

http://www.ics.forth.gr/isl/cci