«Φλόγες Ανατολής- 100 χρόνια Αλησμόνητες Πατρίδες» ,είναι ο τίτλος της μεγάλης εκδήλωσης που οργανώνει η Περιφέρεια Κρήτης σε συνεργασία με το Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου και τη ΔΕΠΑΝΑΛ, με τη συμβολή των Πολιτιστικών Συλλόγων του Δήμου Ηρακλείου, για να τιμηθεί η ιστορική μνήμη.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί Δευτέρα 11 Ιουλίου στις 20.30 στον αίθριο χώρο του Πολιτιστικού και Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου.
«Με μεγάλη χαρά συμμετέχουμε στην υλοποίηση των εκδηλώσεων για το «Έτος Μικρασιατικού Ελληνισμού», όπως χαρακτήρισε το 2022 ομόφωνα η Περιφέρεια Κρήτης, στη μνήμη των Προσφύγων που έφτασαν πριν από 100 χρόνια Κρήτη», τόνισε χθες στη διάρκεια συνέντευξης τύπου που έγινε στην Περιφέρειας Κρήτης, ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Πολιτισμού και Απόδημου Ελληνισμού Κώστας Φασουλάκης.
Όπως επεσήμανε, θα ακολουθήσουν πολλές και ποικίλες ακόμη εκδηλώσεις, «οι οποίες θα αποδώσουν τον οφειλόμενο φόρο τιμής στους ανθρώπους αυτούς που κατέφθασαν διωκόμενοι στον τόπο μας, τον οποίο αγάπησαν ως δεύτερη πατρίδα, και αγωνιζόμενοι σκληρά και υπό αντίξοες συνθήκες συνέβαλαν καθοριστικά στην διαμόρφωση της σύγχρονης φυσιογνωμίας του».
«Είναι καθήκον μας και υποχρέωση προς τις επερχόμενες γενιές η διατήρηση της ιστορικής μνήμης. Στο πλαίσιο αυτό και με τη συμπλήρωση των 100 ετών από την εκδίωξη του Μικρασιατικού Ελληνισμού, η ΔΕΠΑΝΑΛ ΑΕ και το ΠΣΚΗ συνεργάζεται με την Περιφέρεια Κρήτης και μικρασιατικά σωματεία, στη διοργάνωση συναυλίας τιμής και μνήμης στις αλησμόνητες πατρίδες», επεσήμανε η Πρόεδρος της ΔΕΠΑΝΑΛ ΑΕ Στέλλα Αρχοντάκη.
Για τους πρόσφυγες που έφτασαν στην Κρήτη από διάφορα μέρη της Μικράς Ασίας, μίλησαν οι Δημήτριος Γιαουρτάς, Δημοτικός Σύμβουλος Ηρακλείου και μέλος του Δ.Σ. της ΔΕΠΑΝΑΛ ΑΕ, Γρηγόρης Μακαρόνας Δημοτικός Σύμβουλος Ηρακλείου και μέλος του Δ.Σ. της ΔΕΠΑΝΑΛ ΑΕ, Ελένη Ασπετάκη Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Νέας Αλικαρνασσού “Η Αρτεμισία”, Αντωνία Τσαγκαράκη (Γραμματέας της Λέσχης Ποντίων νομού Ηρακλείου, “Εύξεινος Πόντος”, Χριστίνα Χατζηαδάμ (Πρόεδρος του Συλλόγου Αλατσατιανών Ηρακλείου), Νίκος Δημόπουλος Γραμματέας του Σύλλογου Μικρασιατών Κρήτης, “ο Άγιος Πολύκαρπος” και Γεώργιος Γιαουρτάς Πρόεδρος του Συλλόγου ιστορικής μνήμης και ανάπτυξης Νέας Αλικαρνασσού «Η Αλικαρνασός».Όπως τόνισαν μεταξύ άλλων, οι πρόσφυγες εγκαταστάθηκαν στο Ηράκλειο, στην Αλικαρνασσό, στη Πεδιάδα, στη Μεσσαρά και σε όλους τους νομούς του νησιού, δημιούργησαν και συνέβαλαν καθοριστικά στην διαμόρφωση της σύγχρονης Κρήτης.
«Τιμούμε -υπογράμμισαν για την εκδήλωση- τους αγώνες των πατεράδων μας και των παππούδων μας, οι οποίοι θυσιάστηκαν και όσοι κατάφεραν και σώθηκαν, επέστρεψαν στην Ελλάδα, ρίζωσαν εδώ και οι αγώνες τους έδωσαν καρπούς. Μετέφεραν τον πολιτισμό και τις αξίες ζωής και παρά τις δύσκολες καταστάσεις που αντιμετώπισαν, κατάφεραν να ορθοποδήσουν και να στήσουν μια νέα ζωή, με μία μικρή εικόνα κρυμμένη στα στήθη και τη άσβεστη μνήμη τους, που τους έδινε την δύναμη να προχωρήσουν. Άνδρες και γυναίκες έστησαν τις δουλειές τους και προώθησαν τον πολιτισμό και τις αξίες τους”.
Η είσοδος θα γίνεται με δελτία εισόδου που θα διατίθενται στη γραμματεία εισόδου της Περιφέρειας Κρήτης.
Συντελεστές: Τραγούδι Αφεντούλα Ραζέλη, συμμετοχή Δημήτρης Μπάσης, Γιώργος Γλυκοκοκαλος, μουσικοί Δημήτρης κρανίδας ούτι, Νίκος Μουργέλας κανονάκι, Σωτήρης Μαργώνης βιολί.
Στα κείμενα Κωστής Μουδάτσος.
Συμμετέχουν τα χορευτικά συγκροτήματα των συλλόγων: -Πολιτιστικός Σύλλογος Νέας Αλικαρνασσού “Η Αρτεμισια”, Σύλλογος Αλατσατιανών Ηρακλείου.
Και η χορωδία του συλλόγου Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Ν. Ηρακλείου.
Παρουσίαση προγράμματος Έφη Μαχιμάρη.